x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Ce boli pot apărea în urma inundaţiilor

Ce boli pot apărea în urma inundaţiilor

de Theodora Şutiu    |    13 Iul 2018   •   14:28
Ce boli pot apărea în urma inundaţiilor
Sursa foto: Marin Raica/Intact Images

Inundațiile reprezintă un factor de risc pentru sănătatea celor care trăiesc în zonele calamitate, în special din cauza contaminării apei potabile; atât apa din fântâni, cât și cea de la robinet pot fi infectate, motiv pentru care nu vor fi utilizate, nici măcar pentru spălarea dinților. Pentru consum și igienă se recomandă numai folosirea apei îmbuteliate.

Din cauza deşeurilor aduse de apele ieşite din matcă din ultimele zile, a hranei pregătite necorespunzător, a rozătoarelor și a insectelor care favorizează transmiterea infecțiilor, în timpul inundațiilor pot lua naștere nenumărate boli, unele dintre ele fatale pentru locuitorii zonelor calamitate.

Medicii avertizează că apa rămasă în urma inundațiilor este o sursă de infecție. Din această cauză, copiii nu trebuie lăsați să se joace în apă, întreaga casă terebuie curățată cu dezinfectant lichid, iar jucăriile celor mici și toate obiectele de bucătărie, dezinfectate. Potrivit experților, jucăriile din pluş și saltelele de pat ar trebui aruncate, deoarece pot fi focare de bacterii și fungi.

Ministerul Sănătăţii a constituit un comitet de criză care să gestioneze situaţia. Au fost distribuite pastile de clorom, s-au revizuit şi refăcut stocurile de vaccin pentru hepatita A şi antitetanos în zonele afectate.

Risc ridicat de holeră sau hepatita A

De la inundaţii pot apărea boli infecţioase de tip hepatita A sau holeră. Hepatita virală A, numită şi boala „mâinilor murdare”, are transmitere digestivă (de la fecale care contaminează alimentele). Ea nu se cronicizează, dar este mai severă la adulţi.  În situaţia holerei,lucrurile sunt mult mai complicate. Boala se manifestă prin tulburări digestive ca o diaree gravă, vomitări excesive, care duc la o deshidratare rapidă a bolnavului (exicose), prin pierdere de electroliţi (substanţe minerale). Cu toate că boala evoluează frecvent atipic, poate fi recunoscută uşor prin mortalitatea ridicată de 85 % la izbucnirea bolii, ca ulterior acest indice de letalitate să scadă între 20 şi 70% la cazurile netratate. Ultima epidemie de holeră din România a fost  în 1995, la Galaţi. Atunci au murit 15 oameni.

67 localităţi din 27 de judeţe au fost afectate de inundaţii în ultimele 48 de ore.

 


 

 

×
Subiecte în articol: boli în urma inundaţiilor