x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Conducerea Consiliului Județean Covasna afirmă că problema urșilor a devenit alarmantă

Conducerea Consiliului Județean Covasna afirmă că problema urșilor a devenit alarmantă

01 Sep 2017   •   12:01
Conducerea Consiliului Județean Covasna afirmă că problema urșilor a devenit alarmantă

 Conducerea Consiliului Judeţean (CJ) Covasna afirmă că problema urşilor, care s-au înmulţit foarte mult în judeţele din centrul ţării, a devenit alarmantă, iar întârzierea Ordinului ministrului Mediului pentru aprobarea cotei de intervenţie pune în pericol siguranţa cetăţenilor. 

Preşedintele CJ Covasna, Tamas Sandor, a declarat că în ultima săptămână s-au înregistrat situaţii "incredibile" în unele localităţi, un exemplu fiind satul Icafalău, comuna Cernat, unde un urs a profanat un mormânt. 

"A fost profanat un mormânt din cimitirul Icafalău unde, în urmă cu aproape două săptămâni, a fost înmormântată o femeie. Ursul a dat la o parte coroanele şi a început să sape. E incredibil, aşa ceva nu cred că s-a mai întâmplat în ţară, nici nu putea să îmi treacă prin gând (...) Cu siguranţă a fost un urs, pădurarul şi vânătorul (...) au putut confirma acest lucru după urmele lăsate", a declarat Tamas Sandor. 

Potrivit acestuia, urşii au creat probleme şi în localitatea Micfalău, unde recent a fost "devastată" o prisacă realizată din fonduri europene, proprietarul fiind pus în situaţia de a returna banii accesaţi pentru acest proiect. 

Tamas Sandor a menţionat că urşii au devenit o prezenţă cotidiană şi în judeţul învecinat, Harghita, în zona Lacului Sfânta Ana fiind sesizată prezenţa mai multor carnivore mari. 

"Eu cred că neputinţa din Bucureşti duce, din nefericire, chiar spre victime omeneşti (...) Doamna ministru a promis că va da curs la cota de intervenţie şi nici până acum nu a dat curs, iar eu cred că nu este bine, nu este corect ce se întâmplă în ţara asta. De două sezoane de vânătoare nu s-a recoltat niciun urs şi din acest motiv urşii s-au înmulţit şi, după cum spun şi specialiştii, au pierdut frica de om. Am nenumărate exemple", a mai spus Tamas Sandor. 

Potrivit specialiştilor, numai în judeţul Covasna trăiesc peste 1.300 de exemplare de urşi, în condiţiile în care efectivul optim este de aproximativ 700-750. În perioada 2016-2017, şase oameni au fost atacaţi de urşi în judeţul Covasna, iar, oficial, s-au înregistrat aproape 200 sute de cazuri de pagube materiale provocate de aceste animale. 

În urma numeroaselor apeluri făcute de autorităţile locale pentru capturarea urşilor periculoşi, ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, a anunţat recent că va emite un ordin de împuşcare a circa 140 de carnivore mari.

AGERPRES

×