x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Florin Țurcanu este căutat de Poliție pentru a fi încarcerat. Fostul președinte CJ Botoșani a fost condamnat definitiv la 2 ani și 6 luni închisoare

Florin Țurcanu este căutat de Poliție pentru a fi încarcerat. Fostul președinte CJ Botoșani a fost condamnat definitiv la 2 ani și 6 luni închisoare

de Vali Deaconescu    |    09 Dec 2022   •   16:28
Florin Țurcanu este căutat de Poliție pentru a fi încarcerat. Fostul președinte CJ Botoșani a fost condamnat definitiv la 2 ani și 6 luni închisoare
Sursa foto: Arhiva foto

Fostul președinte al Consiliului Județean Botoșani, Florin Țurcanu a fost condamnat de Curtea de Apel Suceava la 2 ani și 6 luni închisoare cu executare pentru spălare de bani.

Inițial, Tribunalul Botoșani îi aplicase o pedeapsă mai dură, de patru ani și trei luni. 

Prin decizia de astăzi, judecătorii au stabilit că traficul de influență s-a prescris în timp ce dosarul era în apel, termenul fiind calculat de la pretinderea banilor și nu de la primirea banilor, așa cum invocaseră procurorii anticorupție, care au arătat că de fapt atunci ar fi fost consumată infracțiunea. Cu toate acestea, decizia de astăzi poate fi interpretată ca o victorie a procurorilor anticorupție pentru că Florin Țurcanu a fost condamnat la închisoare cu executare, iar banii ar trebui confiscați.

Hotărârea de condamnare a venit după un proces care a durat mai bine de șase ani și jumătate, la Tribunalul Botoșani și Curtea de Apel Suceava, dar și după șapte amânări de pronunțare a sentinței, potrivit Monitorul de Botoșani.

Fost preşedinte al CJ Botoșani, Florin Ţurcanu a fost trimis în judecată în aprilie 2016 de procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Suceava. Potrivit anchetatorilor, în perioada 2013 – 2014, acesta i-ar fi solicitat omului de afaceri Marcel Bîrsan, care administra societatea Cornell’s Floor SRL, să-i construiască o casă la marginea municipiului Botoşani, pe numele socrului său, promiţându-i în schimb că va interveni pe lângă angajaţii CJ şi o serie de primari aşa încât firmele lui să câştige o serie de licitaţii.

Casa ar fi fost ridicată pe numele socrului lui Țurcanu, Aristomel Anușca, prin intermediul unei firme paravan, Paltinul SRL, Marcel Bîrsan oferindu-i fostului preşedinte CJ şi o serie de bani pentru ca acesta să „plătească” facturile fictive emise. Afacerea a ieşit la iveală la finele lui 2015, când procurorii DNA au organizat mai multe percheziţii. În urma anchetei, Florin Ţurcanu a fost acuzat de trafic de influenţă şi spălare de bani, iar socrul său pentru complicitate la spălare de bani.

Acuzațiile din rechizitoriul procurorilor:

”În calitate de președinte al Consiliului Județean Botoșani, inculpatul Țurcanu Florin a pretins și primit de la administratorul mai multor firme din Botoșani sume de bani și alte foloase materiale în cuantum de 272.906,16 lei, reprezentând contravaloarea lucrărilor de construcție și amenajare executate la un imobil declarat ca fiind în proprietatea inculpatului Anușca Aristomel (socrul lui Țurcanu Florin), situat în municipiul Botoșani, la care se adaugă și cheltuieli privind achiziționarea unor aparate și bunuri de uz casnic. Acesta din urmă, de altfel, l-a și ajutat pe ginerele său Țurcanu Florin, în sensul că a intermediat primirea banilor și a foloaselor necuvenite.

În schimbul acestor foloase, Țurcanu Florin i-a promis omului de afaceri că își va folosi influența dată de ascendentul funcției pe care o deține, pentru a interveni asupra unor funcționari publici din cadrul Consiliului Județean Botoșani și din cadrul a două primării de comună de pe raza aceluiași județ, Dângeni și Avrămeni, astfel încât să fie atribuite, prin încredințare directă, 3 (trei) contracte de lucrări și furnizare de bunuri, în valoare de peste 600.000 lei, firmelor administrate de omul de afaceri, lucru care s-a și întâmplat ulterior.

De asemenea, inculpatul a pretins că are influență și că va interveni asupra membrilor comisiilor de licitație, funcționari publici din cadrul Consiliului Județean Botoșani, cu atribuții în materia achizițiilor publice, pentru a-i determina să favorizeze una din firmele omului de afaceri pentru câștigarea unor licitații publice privind contracte de execuție lucrări a căror finanțare era asigurată din fonduri provenind de la Uniunea Europeană, bugetul de stat și bugetul local”.

Baron politic condamnat la închisoare pentru şpagă

×
Subiecte în articol: florin turcanu condamnare