Activitatea de extracţie a sării a fost oprită joi, la Salina Praid, după ce 55 de mineri au declanşat o grevă spontană şi au rămas în subteran, solicitând majorări salariale, dar şi schimbarea conducerii.
Liderul de sindicat Kelemen Jozsef a declarat pentru AGERPRES că 80 la sută dintre angajaţi au salariul minim pe economie şi că, în afară de revendicările salariale, solicită şi schimbarea conducerii salinei.
"Ne deranjează că se comportă ca patronii, ei ştiu tot, nu ne ascultă, din păcate am ajuns la faza aceasta", a spus Kelemen Jozsef, care a adăugat că angajaţii vor continua greva până când li se vor rezolva revendicările.
Directorul general al Salinei Praid, Seprodi Zoltan, a declarat, pentru AGERPRES, că revendicările vizează reintroducerea coeficienţilor de ierarhizare între calificări, astfel încât să nu mai existe inechităţi salariale între anumiţi angajaţi, creşterea salariilor de bază cu 20 la sută şi schimbarea conducerii salinei.
În legătură cu prima revendicare, Seprodi a spus că grila a fost scoasă anul trecut la solicitarea sindicatului, dar s-a ajuns la inechităţi salariale, el menţionând că există promisiuni de la conducerea Societăţii Naţionale a Sării pentru alocarea de fonduri în acest sens, dar numai după ce se aprobă bugetul pe 2018.
Referitor la solicitarea de creştere a salariului de bază cu 20 la sută, directorul salinei Praid spune că este vorba de o neînţelegere, întrucât acest lucru s-a întâmplat, după trecerea contribuţiilor la angajaţi, doar că aceştia nu au semnat încă actul adiţional la contractul individual de muncă şi nu ştiu acest lucru.
"Nu au semnat actul adiţional la contractual individual de muncă, pentru transferarea contribuţiilor către angajaţi. Şi ei toţi revendică faptul că lucrează pe salariul minim, dar au primit sub formă de alte drepturi şi asta este exact 20 la sută. (...) Mâine primesc împuternicire din partea directorului general pentru semnarea actelor adiţionale la contractual individual de muncă, cu majorările corespunzătoare, care sunt de aproximativ 20 la sută", a declarat Seprodi Zoltan.
Acesta a mai precizat că cei 55 de mineri din subteran sunt în siguranţă, au primit o masa caldă, iar greva acestora afectează doar activitatea de extracţie a sării, nu şi pe cea de turism, turiştii putând vizita în continuare salina.
În cursul serii este aşteptat la Praid un reprezentant al conducerii Societăţii Naţionale a Sării, pentru a discuta şi a găsi soluţii la problemele ridicate de protestatari. AGERPRES