x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Lia Olguța Vasilescu: În Oltenia nu va fi construit niciun spital nou prin PNRR. Cluj Napoca va avea 4 unități sanitare

Lia Olguța Vasilescu: În Oltenia nu va fi construit niciun spital nou prin PNRR. Cluj Napoca va avea 4 unități sanitare

17 Feb 2022   •   10:05
Lia Olguța Vasilescu: În Oltenia nu va fi construit niciun spital nou prin PNRR. Cluj Napoca va avea 4 unități sanitare
Sursa foto: lia olguta vasilescu/facebook

Primarul orașului Craiova, Lia Olguța Vasilescu, spune că regiunea Oltenia a fost defavorizată de autoritățile care au întocmit Planul de Reconstrucție și Reziliență (PNRR). Acesta nu cuprinde finanțări pentru construcția niciunui spital în această zonă, în schimb unele orașe din Ardeal au prevăzute mai multe unități sanitare. 

"În data de 25.02. 2021, în contextul publicării unui rezumat despre PNRR, am depus adresă, la Ministerul Fondurilor Europene și Ministerul Sănătății, că municipiul Craiova intenționează construirea unui spital de pediatrie din fonduri europene. Această adresă a fost depusă în același timp cu celelalte municipalități. În data de 08.06.2021 am revenit cu adresă la cele două instituții, reafirmând dorința noastră de a fi prinsă investiția în PNRR, după ce nu primisem niciun răspuns la prima adresă, iar printre primari se cam știa cine e pe listă. Nu am primit răspuns nici la adresa din iunie, dar am citit în PNRR-ul apărut pe site-ul Comisiei Europene că toată Oltenia nu are niciun spital nou în PNRR, în schimb orașele din Ardeal au câte două, trei sau chiar patru spitale fiecare", a scris aceasta pe Facebook.

Edilul apreciază că în unele orașe din Transilvania vor fi construite chiar și 4 spitale, dar atrage atenția că în Oltenia nu va fi construit niciunul. 

"Să fie pentru că nouă ni se tot promite spitalul regional și nu ne mai calificăm? Nu, pentru că și Cluj-Napoca are spital regional și încă patru pe lista PNRR! Să fie pentru că nu am depus noi adresă la timp? Nu, pentru că am transmis intenția în același timp cu alte municipalități! Să fie din cauză că alții aveau proiecte mai mature? Nu, fiindcă noi aveam studiul de prefezabilitate, iar alții nu aveau nimic. Și, oricum, puteau să ne prindă la faza a doua, unde nu se cerea decât proprietatea terenului, dar nu ne-am „calificat” nici acolo. Să fie din cauza metodologiei care să fi stabilit criterii pe care nu le îndeplinim? Nu, pentru că nu s-a publicat nicio metodologie.Să fie din cauza unei HG de care nu ne-am amintit? Nu, pentru ca nu s-a publicat nicio HG! Ca să știți: nu a existat metodologie, nu au existat criterii de eligibilitate, nu au lucrat specialiști din Ministerul Sănătății la criterii sau la lista cu spitalele aprobate spre finanțare! Au știut de această listă doar ministrul Ghinea și secretara de stat Andra Migiu, tot membră USR", precizează primarul. 

Lia Olguţa Vasilescu se mai întreabă dacă Andra Migiu "acordă și ea consultanță pe PNRR acum sau doar ex-ministrul Ghinea, care a gândit proiecte de 5 milioane de euro, ca să facă el consultanță de 25?".

Consultanță de 25 de milioane de euro

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat în urmă cu câteva zile că a sesizat Corpul de Control al premierului după ce a aflat că în PNRR este prevăzut un buget de 5 milioane de euro pentru funcționarea Agenției Naționale de Investiții în Sănătate, pentru care se plătește însă consultanță de 25 de milioane de euro.

„Niciun angajat din Ministerul Sănătății nu a lucrat sau nu a fost informat despre acest program, ceea ce este destul de ciudat, având în vedere că este vorba despre un program al ministerului. Al doilea element este legat de faptul că valoarea consultanței e mult mai mare ca valoarea obiectivului care urmează să fie realizat. Funcționarea Agenției pentru Investiții în Sănătate este finanțată cu 5 milioane de euro, consultanța cu 25 de milioane de euro.

Așa a fost făcut programul. Eu nu pot să discut dacă e legat sau ilegal. Așa a fost semnat. Deocamdată le-am pus la dispoziția Corpului de control al prim-ministrului. Vom face o informare, vom pune la dispoziție elementele care sunt importante în acest program, să vadă toată lumea care este finanțarea care se alocă pentru fiecare obiectiv. Lucrurile acestea trebuie să fie transparente, cunoscute. Un audit este necesar din partea unei instituții independente de Ministerul Sănătății”, a spus acesta la Antena 3.

 

×