x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Primul centru de reabilitare a minorilor cu dependențe, inaugurat lângă Câmpina

Primul centru de reabilitare a minorilor cu dependențe, inaugurat lângă Câmpina

de Redacția Jurnalul    |    28 Feb 2024   •   20:20
Primul centru de reabilitare a minorilor cu dependențe, inaugurat lângă Câmpina

Primul centru de reabilitare și educație împotriva adicțiilor pentru adolescenți a fost inaugurat în cadrul Spitalului de Psihiatrie Voila - Câmpina. Minorii cu probleme de consum vor fi tratați gratuit și vor avea parte de terapii complementare. Perioada minimă de internare este de patru săptămâni.

Primul Centru medico-educațional pentru tineri și adolescenți cu adicții, C.R.E.A.A.Ti.V., (Centrul de reabilitare și educație împotriva adicțiilor pentru adolescenți și tineri la Voila) amenajat de Asociația Zi de Bine a fost inaugurat în cadrul Spitalului de Psihiatrie Voila din Câmpina, la doar 100 km de București.

„Părinții și tutorii care au în îngrijire minori cu probleme de consum se pot adresa deja Spitalului Voila pentru ca aceștia să fie integrați în mod gratuit în programul C.R.E.A.A.Ti.V. care dispune de 24 de locuri. În acest centru, minorii primesc nu doar tratament medicamentos, ci o echipă de psihologi și psihoterapeuți va lucra cu ei în cadrul terapiilor de grup și individuale pe o structură săptămânală și progresivă de abordare a unor teme, precum pofta de consum, situațiile de risc, recăderea, anxietatea, furia, plictiseala, luarea deciziilor. Perioada minimă de internare, care este și condiție de acces în program, este de patru săptămâni. În tot acest timp, tinerii pacienți vor avea parte și de terapii complementare – art terapie, ergoterapie, activitate fizică – dar și de activități menite să producă o reconectare cu familia”, potrivit unui comunicat de presă.

„Cu inimile pline de speranță, inaugurăm proiectul C.R.E.A.A.Ti.V, primul Centru dedicat minorilor cu adicții. Această inițiativă reprezintă un pas crucial în direcția oferirii de sprijin și îngrijire pentru tinerii care se luptă cu consumul de droguri. Ne-am concentrat pe crearea unui mediu intim și primitor, în care fiecare pacient să se simtă înțeles și susținut. Ne dorim ca acest loc să faciliteze procesul de vindecare”, au declarat Melania Medeleanu și Luciana Zaharia, fondatoarele Asociației Zi de BINE.

Spațiul C.R.E.A.A.Ti.V este dezvoltat în parteneriat cu Spitalul de Psihiatrie Voila, la doar o oră distanță de București și include patru saloane cu băi proprii, cu un total de 26 locuri, două pentru băieți și două pentru fete. De asemenea, au fost amenajate și spații în care au loc terapiile de suport. Centrul va oferi cazare pe termen lung, un loc sigur, modern și prietenos unde tinerii pacienți să aibă parte de toată susținerea de care au nevoie. Spitalul este amplasat într-un parc natural, cu acces la terenuri de sport, iar serviciile medicale sunt oferite 24/24 de ore prin camera de gardă a spitalului, ambulatoriile integrate funcționând de luni până vineri 8-15, iar cel de psihiatrie pediatrică oferă consultații și după amiaza.

Pe perioada internării minorii au în continuare acces la sistemul de educație, lecții cu profesori, printr-un parteneriat cu Școală Gimnazială Al. Ioan Cuza Câmpina.

„Constanța, Lugoj, Suceava, Baia Mare, Țăndărei, București doar cateva din orașele dincolo de granița județului Prahova de unde primim solicitări pentru asistența și tratamentul adolescenților care consumă sau care sunt dependenți. Atunci când ești medic, îți dorești să răspunzi întotdeauna afirmativ solicitărilor de ajutor, iar cererea pe acest domeniu al dependențelor este în creștere, din cauze sociale și familiale, de micro si macro climat. Susținerea comunității prin crearea unui Centru care să ofere servicii specializate și profesioniste, în sistem rezidențial/spitalizare, pentru adolescenții cu dependențe este un proiect ambițios care a devenit realitate prin parteneriatul cu Asociația Zi de Bine și Clinica Atelier Psy, prima specializată în abordarea și tratarea dependențelor la tineri, folosind resursele umane și locative pe care Spitalul Voila le deține”, a declarat Irina Minescu, medic primar psihiatrie pediatrică, managerul Spitalului de Psihiatrie Voila.

Medicii de la Spitalul de Psihiatrie Voila, împreună cu medicii psihiatri din cadrul Clinicii de psihiatrie și psihoterapie Atelier Psy București, vor colabora în cadrul proiectului pentru dezvoltarea unui program de terapii specific acestui Centru, care poate să devină primul exemplu de bune practici din România, ușor replicabil în spitale de stat sau private.

În perioada 23-25 februarie, la Centrul Comunitar Zi de BINE a avut loc primul dintr-o serie de training-uri în care profesioniștii se vor perfecționa împreună în domeniul adicțiilor. Temele de discuții au cuprins: modele teoretice privind abuzul de substanțe; calitățile profesionale și umane necesare unui profesionist în domeniul adicțiilor; tipuri de servicii în abordarea tulburărilor legate de consumul de substanțe; motivație și schimbare, introducere în tehnicile Interviului Motivațional. Aceste demersuri de formare profesională continuă se vor întinde pe tot parcursul acestui an, într-o cooperare spital - ambulator, Voila – București, susținute de Asociația Zi de BINE.

„La final, vom avea mai mult decât un mult așteptat și necesar centru rezidențial pentru tratamentul adicțiilor la minori – primul și singurul din țară din păcate. La final vom avea un model de reformare și adaptare a marilor azile psihiatrice create la începutul secolului 20 la nevoile actuale de sănătate mintală ale populației și la standardele de îngrijire ale prezentului” a spus Eugen Hriscu, medic psihiatru, psihoterapeut, specialist în prevenirea și tratamentul dependențelor de substanțe în cadrul Clinicii Atelier Psy.

Asociația Zi de Bine transmite că profesioniștii din domeniul psihiatriei pediatrice avertizează asupra unei epidemii invizibile a consumului de etnobotanice, acestea fiind printre cele mai consumate droguri în România la ora actuală. Etnobotanicele sunt droguri care dau o adicție foarte puternică, având riscuri mari pentru sănătate. În acest context, în toată țara nu exista niciun centru de tratament rezidențial de stat, unde un minor să poată fi internat și tratat pe o durată mai lungă, oferindu-i-se și ceea ce se cheamă servicii „post-cură”, astfel încât să aibă șanse reale de reabilitare.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: minori dependente centru