x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale O latură a Pieței Unirii din Cluj-Napoca va fi transformată în zonă pietonală

O latură a Pieței Unirii din Cluj-Napoca va fi transformată în zonă pietonală

17 Feb 2017   •   16:54
O latură a Pieței Unirii din Cluj-Napoca va fi transformată în zonă pietonală

Primăria Cluj-Napoca va închide total circulaţia pe una din laturile Pieţei Unirii, situată chiar în centrul oraşului, pentru a transforma strada respectivă în zonă pietonală. 

Potrivit unui comunicat transmis vineri Agerpres, lucrările se vor finaliza la sfârşitul lunii mai şi vor consta în reamenajarea trotuarului şi a carosabilului, în vederea redării acestuia circulaţiei pietonilor. 'Amenajarea Pieţei Unirii face parte unui proiect mai larg şi complex în cadrul amenajării zonei pietonale în centrul municipiului Cluj-Napoca, care a fost gândit şi proiectat unitar, dar a fost executat până acum doar parţial: Faza 1 - Bulevardul Eroilor, Faza 2 / Etapa 1 -"insula" mijlocie a Pieţei Unirii. Proiectul pentru amenajarea zonei pietonale a fost selectat printr-un concurs de soluţii în doua faze, organizat de către Primăria Municipiului Cluj-Napoca, cu sprijinul OART, în anul 2006', se arată în comunicat. 

Piaţa Unirii, în care se află Biserica romano-catolică Sfântul Mihail, a cărei construire a început în urmă cu aproape 700 de ani şi care este unul dintre cele mai vechi monumente gotice din Transilvania, este, practic, inima vechiului oraş Napoca, dar şi a vechiului oraş medieval. În această piaţă a fost amplasată, în urmă cu 100 de ani, şi statuia ecvestră a regelui Matia Corvin, înconjurat de patru dintre comandanţii săi. Proiectul a obţinut în anul 1900 marele premiu al Expoziţiei Universale de la Paris, iar în 1902 statuia a fost inaugurată, într-un moment în care întreaga piaţă a fost modernizată. 

Într-o primă fază a proiectului de modernizare demarat de administraţia condusă de primarul Emil Boc, în urmă cu aproape un deceniu, a fost realizată pietruirea zonei din jurul bisericii şi montarea unui sistem de iluminat modern, precum şi plantarea unor pomi, construirea unei fântâni arteziene şi montarea unor bănci şi a unor ghivece de flori. De asemenea, tot atunci a fost găsită o soluţie modernă de punere în valoare a unor ruine din epoca romană descoperite în piaţă, prin acoperirea lor cu un capac de metal şi sticlă, înconjurat de bănci. 

Până în acel moment, timp de alţi zece ani, în timpul administraţiei lui Gheorghe Funar, gropile cu ruinele respective au rămas descoperite, conferind un aer de şantier arheologic pieţei. Din cauza acestui lucru, în acea perioadă, au existat numeroase confruntări între liderii comunităţii maghiare, care doreau găsirea unei soluţii care să repună ordine în spaţiul public, şi administraţia locală din acea perioadă. 

Închiderea circulaţiei pe latura de vest a Pieţei Unirii va avea ca rezultat o micşorare a traficului din zona cea mai centrală şi mai intens circulată a oraşului, Cluj-Napoca confruntându-se în acest moment cu cea mai dificilă perioadă din istoria sa în ceea ce priveşte aglomeraţia şi problemele cu parcarea.

×
Subiecte în articol: cluj napoca zona pietonala