x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Un orădean a inventat prima toaletă ecologică uscată automată, cu rumeguș în loc de apă 

Un orădean a inventat prima toaletă ecologică uscată automată, cu rumeguș în loc de apă 

de Redacția Jurnalul    |    18 Dec 2022   •   18:00
Un orădean a inventat prima toaletă ecologică uscată automată, cu rumeguș în loc de apă 

Teodor Gomboş își dorește să devină un om de afaceri de succes, graţie unui produs unic pe care l-a scos la vânzare: o toaletă care foloseşte rumeguş în loc de apă. 

El susține că s-a lansat în lumea afacerilor ca primul producător din lume al unor toaletele ecologice pe bază de rumeguş şi complet automatizate, ale căror deşeuri nu trebuie epurate, ci pot deveni îngrăşământ. În loc să tragă apa, utilizatorul priveşte doar cum toaleta se "spală" cu rumeguş, scrie bihoreanul.ro

Teodor Gomboş a absolvit Liceul Aurel Lazăr,  apoi facultatea de Fizică, secția medicală. Încă din studenție şi-a dat seama că nu va profesa ca fizician în spitale, pentru că nu avea nicio tragere de inimă către acest domeniu.

Decis să fie antreprenor, dar fără să ştie clar ce afacere să înceapă, tânărul a fost inspirat de un prieten, care i-a povestit că a văzut, la un târg de Crăciun din Viena, o toaletă ecologică aparte: folosea rumeguş în loc de apă, era curată şi nu emana mirosuri, motiv pentru care era amplasată chiar în zona cu mâncăruri.

"Mi-a venit greu să cred, dar am descoperit că în lume există puţini producători de toalete ecologice şi majoritatea fac acele toalete din plastic, pe care le ştim cu toţii şi de care ne ferim, pentru că miros urât", spune el. 

Principiul este destul de simplu: în loc să folosească apă, toaleta confecţionată din lemn şi metal are un rezervor cu rumeguş, de unde "coboară" automat circa 250 de grame din acest material în vasul de WC. Aici, un motoraş împrăştie rumeguşul ca o pătură, iar după ce toaleta este utilizată, lucru detectat de senzorii anume montaţi, rumeguşul şi dejecţiile coboară într-un alt rezervor, tapetat cu un sac menajer special. 

Acest al doilea rezervor poate fi tras afară, iar sacul cu dejecţii doar se ridică, se sigilează şi se înlocuieşte cu unul curat. Deşeurile amestecate în rumeguş pot fi folosite pentru producerea unui compost, adică îngrăşământ pentru sol. "În Bihor, pot fi predate şi la centrala din Săcueni, care foloseşte biomasă pentru producţia de energie electrică", spune Teo. 

Pentru că toaleta nu foloseşte deloc apă, are în interior un recipient pentru dezinfectant de mâini. Totodată, are lumină naturală, dar şi becuri led, alimentate de un panou solar. Panoul asigură şi electricitatea necesară echipamentelor automatizate.

Cu bani europeni

Inovaţia propusă de Teodor i-a adus o finanţare de 25.000 euro, printr-un proiect european al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor, care a căutat idei de afaceri propuse de tinerii din judeţ. Banii au ajuns doar pentru pornirea afacerii, aşa că, până va fi şi profitabilă, Teodor continuă să lucreze în weekenduri ca ospătar la evenimente. 

Alături de partenerii săi, tânărul a realizat până acum două prototipuri ale produsului, pe care le prezintă potenţialilor clienţi. Pentru că golirea toaletei se face uşor, Arida Cultus se potriveşte bine în zonele publice. "În Oradea şi în tot judeţul ne lipsesc toaletele publice. De ce să nu avem o toaletă în staţiile de autobuz din judeţ, în parcurile din oraş, nu mai zic de zonele turistice montane?", zice Teodor. 

Reprezentanţii Primăriei Oradea i-ar fi acceptat produsul la Târgul de Crăciun, dar nu a fost finalizată producţia. "Arhitectul şef mi-a spus că se gândeşte la posibilitatea amplasării ei în oraş", spune antreprenorul, încrezător. 

Concomitent, Teodor are discuţii avansate cu alţi clienţi dispuşi să cumpere Arida Cultus, patru fiind firme din străinătate, de la Polonia până la îndepărtata Australia. Preţul de listă al unei toalete uscate automatizate este de 4.200 euro, bani pe care - spune Teo - o firmă care se ocupă cu asigurarea toaletelor la evenimente publice, i-ar amortiza uşor. 

Antreprenorul recunoaşte, însă, că cel mai mult îşi doreşte să vadă Arida Cultus acasă, în comunitatea lui. "Bucuria de a şti că ai contribuit la calitatea vieţii din oraşul tău nu se compară cu niciun alt câştig". Iar el speră că va reuşi să ofere un câştig Oradiei...

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: oradean inventie toaleta ecologică