x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Peste 20.000 de sibieni au participat la parada militară de pe Bulevardul Coposu

Peste 20.000 de sibieni au participat la parada militară de pe Bulevardul Coposu

01 Dec 2015   •   13:56
Peste 20.000 de sibieni au participat la parada militară de pe Bulevardul Coposu

Peste 20.000 de oameni au venit să vadă parada militară organizată marţi, de Ziua Naţională, pe Bulevardul Coposu din Sibiu, la care au defilat peste 1100 de militari, 95 de autovehicule şi tehnică de luptă, potrivit unui comunicat transmis AGERPRES de către Consiliul Judeţean Sibiu.

Au defilat unităţi şi subunităţi ale Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, SMURD, Inspectoratul Judeţean de Poliţie Sibiu, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Sibiu, Centrul Chinologic.

Parada a fost urmată de o expoziţie de echipament şi tehnică din dotarea structurilor militare, organizată în Piaţa Teatrului, iar la Cercul Militar a putut fi vizionată o expoziţie foto-documentară.

De asemenea, potrivit Consiliului Judeţean, marţi dimineaţă la sediul Consiliului Dirigent de pe Bulevardul Nicolae Bălcescu a avut loc o ceremonie de depunere de coroane de flori.

Conform protocolului, prefectul judeţului Sibiu, Ovidiu Sitterli, a fost primit de garda de onoare, pe care a salutat-o. Mitropolitul Ardealului, ÎPS Laurenţiu Streza a oficiat o slujbă religioasă în memoria eroilor neamului, iar cele 36 de coroane de flori au fost apoi depuse în acordurile fanfarei Garnizoanei Sibiu. Şi-au adus omagiul Preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, Ioan Cindrea, Prefectul Judeţului Sibiu, Ovidiu Sitterli, precum şi reprezentanţi ai instituţiilor publice sibiene şi ai partidelor politice.

Consiliul Dirigent a fost guvernul Transilvaniei, organism desemnat pe 2 decembrie 1918 de Marele Sfat Naţional, ales la rândul său de Adunarea de la Albă Iulia. Preşedintele Consiliului Dirigent a fost Iuliu Maniu. Atât sediul Marelui Sfat (adunarea legislativă a Transilvaniei), cât şi cel al Consiliului Dirigent (guvernul Transilvaniei) a fost stabilit la Sibiu. Consiliul Dirigent a procedat pe 25 ianuarie 1919 la reorganizarea administrativă a teritoriilor intracarpatice unite cu România, împărţindu-le în 23 de judeţe.

Consiliul Dirigent a numit prefecţi în toate aceste 23 de judeţe, precum şi încă trei prefecţi pe lângă primarii oraşelor Arad, Cluj şi Sibiu. Consiliul Dirigent a fost dizolvat pe data de 4 aprilie 1920.

Totodată, marţi dimineaţă a avut loc, pentru al treilea an consecutiv, o şedinţă festivă a CJ la Sala Thalia, unde toţi participanţii au fost întâmpinaţi cu câte o cocardă pe care au purtat-o la piept.

Evenimentul a început cu intonarea imnului naţional al României de către membrii corului Cedonia. A urmat apoi un scurt serviciu religios oficiat de ÎPS Laurenţiu Streza, mitropolitul Ardealului, secondat de preoţii şi consilierii judeţeni Ioan Coşa şi Mihai Sămărghiţan, precum şi de protopopul greco-catolic Nicolae Popa. Auditoriul a urmărit apoi o alocuţiune rostită de prof. dr. Alexiu Tatu, directorul Direcţiei Judeţene Sibiu a Arhivelor Naţionale, care a făcut referire la aportul substanţial adus de cetăţenii din judeţul Sibiu la înfăptuirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.

Preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, Ioan Cindrea, a mulţumit celor prezenţi că au dat curs invitaţiei de a participa la celebrarea Zilei Naţionale, afirmând că 'este o onoare să fim împreună şi să trăim sentimentul unităţii la sărbătorirea celei mai importante zile pentru români şi pentru România'.

Prefectul Judeţului Sibiu, Ioan Ovidiu Sitterli, a citit mesajul primului ministru al României, Dacian Cioloş, după care a susţinut o prezentare succintă a principalelor evenimente din istoria românilor care au condus la unitatea şi identitatea românească. Prefectul Ovidiu Sitterli a detaliat rolul pe care Consiliul Dirigent al Transilvaniei, organism emanat din Marea Adunare Naţională, l-a avut în perioada cât a funcţionat la Sibiu.

La finalul şedinţei solemne de Consiliu Judeţean, preşedintele Ioan Cindrea a punctat manifestările din programul dedicat Zilei Naţionale a României, program maraton întins pe parcursul a 10 ore.

Cu ocazia Zilei Naţionale, la Sibiu are loc şi o expoziţie de documente de la Biblioteca Astra, un spectacolul folcloric găzduit de Sala Transilvania, transmis în direct pentru al treilea an de către Televiziunea Română, precum şi un concert simfonic al Filarmonicii de Stat Sibiu.

×