Cei 5 agenți care au intervenit aveau camerele oprite iar imaginile de pe camerele de supraveghere din zonă au fost șterse după ce au fost predate poliției. Astfel că singurele imagini apărute în spațiul public nu surprind momentul intervenției polițiștilor. Mai mult, comunicatele oficiale inițiale ale instituției nu menționează că aceștia ar fi făcut uz de forță în încercarea de a-l mobiliza pe tânăr, transmite antena3CNN.
Însă familia și apropiații victimei susțin că bărbatul a murit din cauza loviturilor aplicate de polițiști.
Purtătorul de cuvânt al Poliției Capitalei, inspectorul Crina Eșanu, a încercat fără succes să explice aceste nereguli.
"Din cele două echipaje care s-au deplasat la faţa locului au fost două body cam-uri, câte unul pentru fiecare echipaj. Din ce înțeleg, unul ar fi fost pornit în momentul încătușării. Ca procedură de funcționalitate a acestor camere trebuie să explic faptul că la momentul pornirii acestea înregistrează cu 30 de secunde înainte de a fi pornite şi după oprire."
Cu privire la utilizarea body cam-urilor de către colegii mei este dispusă o anchetă internă care va stabili dacă s-au utilizat corect. Cu siguranţă aceştia ar fi trebuit să filmeze pe parcursul intervenţiei.
În momentul în care au coborât din autospeciala de poliţie şi s-au deplasat către zona în cauză, în care se afla bărbatul, trebuiau să pornească body cam-ul. Din ce înţeleg, una din colege ar fi pornit camera la momentul încătuşării, moment în care această cameră înregistrează cu 30 de secunde înainte. Tocmai de aceea este o anchetă disciplinară în curs.
Poliţia Capitalei a dat dovadă de transparenţă şi a remis un comunicat chiar în ziua evenimentului. Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti completează comunicatul dat de Poliţia Capitalei în data de 18 septembrie".
Mihai Gâdea: "Nu vă bateți joc nici de uniformă, nici de o ţară întreagă"
Explicațiile reprezentantei poliției a stârnit însă revoltă. Tatăl lui Eduard Giosu a spus la antena3CNN că fiul său a murit din cauza utilizării forței la intervenţia poliţiştilor. În plus, există neconcordanțe în comunicatele emise de Parchet şi de Poliţia Capitalei referitoare la cauza morţii tânărului.
"Dumneavoastră acuma încercați să ne spuneți că Poliţia Română este o instituție care s-a modernizat, care încearcă să comunice aşa cum se face într-o ţară democratică. Astea-s de la miliţie, doamnă! Poliţia Română trebuie să se ridice la nivelul pe care societatea îl aşteaptă.
Nu vă bateți joc nici de uniformă, nici de o ţară întreagă, şi nici de familia tânărului prezentă în platou. Asta este ceva foarte grav şi dacă dumnevoastră o duceți în derizoriu spunând că o să arate ancheta... păi ancheta o să arate peste câţiva ani. Pe noi ne interesează dacă cineva pleacă la intervenţie în noaptea asta, mâine sau răspoimâine şi acolo este copilul dvs. sau al oricărui altcuiva, eu vreau să fiu sigur că se înregistrează, că aşa ar putea avea grijă cu tomfa aia.
În momentul de faţă, cred că toată lumea aşteaptă o reacţie de la şeful Poliţiei Române, de la ministrul de Interne, să vedem că aşa ceva nu o să se mai întâmple. Şi ca să nu existe niciun fel de suspiciune cu privire la faptul că poliţia l-a bătut până l-a omorât, aşa cum spune familia, o familie îndurerată poate să spună atât cât consideră, şi eu nu o s-o corectez!
Eu acum întreb Politia Română, dacă nu e aşa, şi dacă acuzaţiile nu sunt fondate, oare nu există imagini care să arate asta? Pentru că la locul intervenției chiar dacă ei şi-au închis camerele sunt şi alte camere de supraveghere. Acelea nu cumva arată că el a fost bătut?", a spus Mihai Gâdea.
Sancțiuni pentru polilțiști
Purtătorul de cuvânt al Politiei Capitalei neagă acuzațiile de bătaie.
"Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti prin comunicatul făcut public astăzi contrazice aceste acuzații. Aş vrea foarte clar să vă spun că acest comunicat completează comunicatul dat pe 18 septembrie. Toate imaginile care există sunt la dosarul cauzei".
Însă admite mobilizarea tânărului.
"Da, agenţii au raportat modalitatea cum au intervenit la eveniment. Mobilizarea însemnă şi utilizarea forței. În funcţie de vinovăție, dacă va fi găsită conform statului polițistului, avem mustrarea scrisă, scăderea salariului...", a mai spus Crina Eşanu, inspector, purtător de cuvânt al Poliţiei Capitalei, la Antena 3 CNN.
Oana Zamfir: "Nu ne luaţi de tâmpiţi"
"Doamna Eşanu se uită la dumnevoastră poliţişti, procurori şi foști procurori..nu ne luați de tâmpiți! Se face raport de folosirea a forţei dacă îi baţi, în care trebuie să descrii cum ai folosit, nu că ai dat cu spray lacrimogen. Doamna asta se crede foarte inteligentă dar greșește profund pentru că sunt oameni în ţara asta care ştiu regulile ", a spus şi jurnalista Oana Zamfir.
Tânăr mort