x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Statul român a anulat vânzarea celui mai mare castel baroc din Transilvania

Statul român a anulat vânzarea celui mai mare castel baroc din Transilvania

de Redacția Jurnalul    |    24 Ian 2024   •   22:45
Statul român a anulat vânzarea celui mai mare castel baroc din Transilvania
Sursa foto: facebook

Vânzarea Castelului Wesselenyi din Jibou către o companie de stat din Ungaria a fost anulată în instanţă, la cererea statului român. 

Este cel mai mare castel baroc din Transilvania, care a fost cumpărat, în urmă cu 3 ani, de o firmă străină întrucât autorităţile rmâne au tărăgănat negocierile cu proprietarul. Acesta a vândut castelul pentru  830.000 de euro. 

În urma deciziei Curţii de Apel Cluj, actele de vânzare-cumpărare ale castelului au fost însă anulate, iar întregul ansamblu reintră în proprietatea celui care le-a deţinut din 2012, după retrocedare. Proprietarul trebuie să înapoieze banii cumpărătorului. 

Proprietarul s-ar putea să vrea să-l vândă deoarece a declarat de mai multe ori că nu-și permite să-l renoveze, va avea prioritate la cumpărare Consiliul Judeţean Sălaj. 

Datorită acesuit drept de preemţiune a fost deschis procesul în instanţă în 2021, după ce edificiul a fost vândut către o firmă a statului maghiar, cu  o săptămână înainte ca cei de la Consiliul Judeţean să decidă că vor să-l cumpere. Proprietarul a declarat că autorităţile judeţene s-au mişcat prea încet, depăşind termenul oferit. 

Întregul ansamblu are o suprafaţă totală de peste un hectar şi doar castelul, construit în stil baroc, pe două etaje, are peste 2000 de metri pătraţi. Până în urmă cu 10 ani, aici a funcţionat clubul copiilor şi sala de sport a unei şcoli, dar mai apoi a fost pus lacătul şi nu a mai fost îngrijit de nimeni, transmite observatornews.ro.

×
Subiecte în articol: castel transilvania wesselenyi jibou baroc