Mai multe ONG-uri de mediu au cerut ieri ministrului Mediului, Laszlo Borbely, să stopeze construcţia ilegală a DN 66A, drum cunoscut deja ca "drumul lui Băsescu", Băsescu fiind cel care a dat primele avize pe timpul când era ministrul Transporturilor.
În urma discuţiilor, Borbely a dat asigurări că va respecta procedura legală. Practic, în acest moment, demararea lucrărilor la cei 19 kilometri care pătrund în zona de protecţie integrală a ultimului Peisaj Forestier Intact ar fi ilegală. Respectarea OUG 57/2007, menţionată de ministrul Mediului, ar face ca lucrările ce nu au în acest moment acord de mediu să fie stopate. Prin OUG 57 din 2007 se interzic construcţiile în zone cu protecţie integrală, iar traseul DN 66A presupune asfaltarea a 6 km din rezervaţie şi defrişarea a peste 30 hectare de pădure.
"Noi am cerut suspendarea drumului până la finalizarea contrastudiului de biodiversitate pentru a demonstra ca tronsonul 3 al Drumului Naţional 66A ar urma să afecteze zone de protecţie integrală din ariile protejate pe care le traversează şi să distrugă ireversibil ultimul Peisaj Forestier Intact. Studiul ar urma să fie finalizat în cel puţin trei ani, un raport intermediar urmând să fie oferit ministerului la sfârşitul acestui an", ne-a declarat ieri Gabriel Păun, preşedintele Agent Green. Potrivit acestuia, ministrul a explicat că stoparea lucrărilor până la finalizarea acestui studiu nu are temei legal, dar a promis că va respecta prevederile OUG 57/2007. Numai o hotărâre de guvern care ar modifica această ordonanţă ar putea aduce în legalitate lucrările ce nu au în acest moment un acord de mediu.
Mai mult, spune reprezentantul Agent Green, dacă la 16 august muncitorii vor intra pe şantier, ONG-ul va sesiza Comisia Europeană în legătură cu nerespectarea legislaţiei, fapt ce ar putea atrage o penalizare de 200 de milioane de euro pentru România.
În urmă cu două săptămâni, Agent Green şi organizaţiile partenere au instituit o tabără de rezistenţă în Retezat, cerând stoparea lucrărilor. Cum autorităţile nu au avut nici o reacţie, tabăra de rezistenţă s-a mutat ieri în faţa Ministerului Dezvoltării.
Aici, voluntari îmbrăcaţi în costume de urs brun au susţinut un zid pe care scria "Domnule Borbely, DN 66A - capăt de drum!". De altfel, contrastudiul de biodiversitate elaborat de Agent Green a identificat 109 puncte distincte pe unde mamifere de dimensiuni mari şi mijlocii au traversat drumul, spre deosebire de studiul beneficiarului care a găsit o singură urmă de urs.
Citește pe Antena3.ro