
âUnii specialiști compară pofta de dulciuri cu cea de substanțe inerzise deoarerce declanșează sistemul de recompensă al creierului, eliberând dopamină.
Însă acest lucru nu înseamnă că zahărul creează dependență în același mod ca drogurile. Zahărul poate provoca o creștere temporară a dispoziției și a plăcerii, dar organismul nu devine neapărat dependent în același mod în care ar putea deveni dependent de substanțe.
Mai concret, combinația de zahăr cu grăsimi și sare din alimentele procesate este irezistibilă, în timp ce zahărul singur produce mai puțin dorința acută de consum.
Obiceiurile din copilărie
O părere larg răspândită este că zahărul îi face pe copii hiperactivi. Mulți părinți au observat o creștere a nivelului de energie al copiilor lor după ce au consumat dulciuri și au presupus că zahărul este cauza. Însă mai multe studii, inclusiv o meta-analiză realizată la mijlocul anilor 1990, nu au găsit dovezi care să susțină ideea că zahărul provoacă hiperactivitate sau tulburări cognitive la copii.
Răspunsurile individuale la zahăr pot varia, oamenii de știință sunt de părere că zahărul nu duce la un comportament hiperactiv la majoritatea copiilor. În schimb, factorii de mediu, cum ar fi entuziasmul la o petrecere sau o suprasarcină de stimuli, ar putea contribui la ceea ce pare a fi hiperactivitatea indusă de zahăr, potrivit dcnews.ro.
Legătura între zahăr și diabet
În timp ce consumul mare de zahăr poate duce ela obezitae, doar zahărul nu este cauza directă a dabetului de tip 2.
Diabetul de tip 1, o boală autoimună, nu are legăturăr cu consumul de zahăr.

Dar un consum excesiv de zaharuri adăugate, în special din băuturile zaharoase, duce la creșterea în greutate, ceea ce crește riscul de a dezvolta diabet de tip 2.
Astfel că moderația este soluția. Consumul excesiv de zahăr poate avea efecte dăunătoare asupra sănătății metabolice.
Ce trebuie să știi despre consumul de fructe
Persoanele care țin o dietă de pieredere în greutate încearcă să limiteze sau chiar să evite total consumul de fructe din cauza conținutului ridicat de zahăr. Însă aceasta este o concepție greșită.
Fructele conțin fructoză, un zahăr natural, dar sunt pline de fibre, vitamine și antioxidanți. OMS nu recomandă limitarea conținutului de zahăr din fructele integrale.
Consumul de fructe a fost asociat cu beneficii pentru sănătate, inclusiv o mai bună sănătate a inimii, digestie îmbunătățită și risc redus de anumite boli cronice.
În schimb, zaharurile adăugate trebuie limiate.
Atenție la produsele care conțin zahăr
Zahărul poartă mai multe denumiri, de la glucoză și fructoză la nectar de agave și sirop de porumb bogat în fructoză, ceea ce face mai dificilă identificarea de către consumatori.
Nu doar dulciurile și deserturile sunt pline de zahăr. Cerealele pentru micul dejun, iaurtul, sosurile pentru salate și chiar unele sosuri sărate pot conține zahăr.
Este indicat astfel să citești etichetele produselor și să prepari mâncărurile acasă.
Alternative la zahăr
Alternativele la zahăr, precum stevia, zahărul din nucă de cocos și mierea au devenit populare. Însă și consumul lor în exces ar trebui limitat.