x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator 17.000 de şomeri în administraţia locală

17.000 de şomeri în administraţia locală

de Gabriela Antoniu    |    15 Ian 2010   •   00:00

Ministrul Finanţelor a reconfirmat ieri cifra de 100.000 de disponibilizaţi în sectorul bugetar, în contextul în care aproximativ 17.000 de angajaţi din administraţia locală ar putea deveni şomeri în acest an. Primii concediaţi vor fi cei cu vârstă de pensionare şi cei fără copii, potrivit unui proiect de lege care limitează numărul funcţionarilor din primării şi din consilii în funcţie de numărul de locuitori.

Deşi proiectul de lege a fost propus de Ministerul Finanţelor, Sebastian Vlădescu a fost zgârcit cu explicaţiile. "Nu comentez în momentul de faţă disponibilizările de posturi, există un program de circa 100.000, fiecare instituţie va aplica acest program. Grija mea cea mare, în acest moment, este aceea de a găsi soluţii pentru crearea de locuri de muncă", a spus Vlădescu. În schimb, ministrul de Interne, Vasile Blaga, a explicat că proiectul nu se referă la structurile MAI, ci la unităţile administrativ-teritoriale.

El a mai spus că, în cursul anului trecut, a avut loc o întâlnire, la Buşteni, între ministrul de Finanţe din acea perioadă, Gheorghe Pogea, şi structurile asociative, care au propus împreună normative de personal pe unităţile administrativ-teritoriale şi, conform acestor normative, "au ajuns la concluzia că sunt în plus în structuri în jur de 17.000 de oameni".

"Repet, este un proiect de lege propus de Ministerul Finanţelor Publice, e trimis şi spre ministerul nostru, noi îl vom analiza cu toată atenţia. (...) Nu se spune clar, sub nici o formă, de structurile MAI, ci de unităţile administrativ-teritoriale", a subliniat Blaga. Deoarece are un punct de vedere "puţin diferit" de cel al Finanţelor, Blaga a anunţat că va propune în Guvern o notă în care va prezenta trei variante de normative, "în sensul în care nu poţi să mergi otova numai pe numărul de populaţie în aceste structuri şi trebuie să ţii cont şi de responsabilităţile care le au aceste structuri, pentru că sunt capitale de judeţ care au 70.000-80.000 de locuitori, sunt altele care au 300.000 de locuitori, dar au aceleaşi responsabilităţi vizavi de serviciile pe care trebuie să le ofere".

ANGAJAŢI MULŢI, DOAR PE BARBA PRIMĂRIILOR
"Când vom ajunge la o formă definitivă a proiectului de lege, Parlamentul va aproba, nu ministrul Administraţiei şi Internelor sau Ministerul de Finanţe, şi atunci vom spune lucruri simple: «Dragi primari, preşedinţi de consilii judeţene, acest act normativ şi-l permite România, conform legii aprobate de Parlament. Vreţi mai mult? Pe banii voştri, nu pe transfer de la bugetul central, ci pe bugete locale»", a explicat Vasile Blaga. În replică, liderul Cartel Alfa, Bogdan Hosu, a anunţat proteste care vor începe cu "mici manifestări în teritoriu".

×
Subiecte în articol: observator