x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator 190.000 de euro pentru ca ministrul de Finanţe să stea la răcoare

190.000 de euro pentru ca ministrul de Finanţe să stea la răcoare

de Adriana Duţulescu    |    16 Sep 2010   •   00:00
190.000 de euro pentru ca ministrul de Finanţe să stea la răcoare

Ministerul de Finanţe îşi repară aerul condiţionat la preţuri supraevaluate, pe principiul "de la stat, fără număr". Contractul de 190.000 de euro, câştigat de două firme de apartament, este aruncat de ministrul Ialomiţianu în curtea predecesorului său, Sebastian Vlădescu.



Pentru miniştrii lui Boc este foarte important să stea la răcoare (probabil ca un exerciţiu pentru viitor). Atât de important încât, din toată sărăcia, chiar la Ministerul de Finanţe, cel care administrează banul public, s-au aruncat, fără probleme, nu mai puţin de 190.000 de euro pentru un contract de "reparaţii şi întreţinere pentru aparatele de aer condiţionat". Contractul, publicat luni în sistemul electronic al achiziţiilor publice, a fost primit de două firme, una din Bucureşti şi una din Brăila, GILMAR SRL şi, respective, CASIDO SRL, pentru "servicii de întreţinere şi reparaţii aparate aer condiţionat pentru un număr total de 604 echipamente", de la sediile din Bucureşti ale Ministerului Finanţelor, ANAF şI Autorităţii Naţionale a Vămilor. Valoarea totală a contractului, cu TVA, ajunge la 800.000 de milioane de lei, aproape 190.000 de euro.

Afacerea este cel puţin dubioasă, în condiţiile în care, într-o listă a achiziţiilor publice efectuate de Ministerul de Finanţe, până la remanierea ministrului Sebastian Vlădescu, se arată că, iniţial, era vorba de un contract numai pentru aparatele de aer condiţionat de la minister, suma fiind mult mai mică, 95.000 de lei, şi, în plus, una dintre cele două firme, CASIDO SRL, urma să se ocupe de reparaţia unui singur aparat, la preţul de 8.202 lei, adică 2.000 de euro.

Preţul unui aparat de aer condiţionat bun în comerţ ajunge la 300 de euro, deci, la un calcul sumar, cu suma alocată pentru reparaţii, Ministerul putea să cumpere 600 de aparate nou-nouţe, ba chiar mult mai multe, pentru că la achiziţii en-gros se acordă reduceri substanţiale. Asta dacă, să zicem, chiar avea nevoie de aparate noi sau de reparaţii, pentru că este puţin probabil ca toate cele 604 aparate menţionate în contract să fi ieşit deja din perioada de garanţie cu care se vinde orice astfel de instalaţie.

Jurnalul Naţional l-a contactat pe ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, pentru a afla dacă asudă chiar atât de tare în biroul de la minister încât era nevoie să cumpere răcoare de 190.000 de euro. Iniţial, Ialomiţianu, extrem de nervos, ne-a închis telefonul exact în momentul în care a auzit despre contractul cu pricina, sub pretextul că "nu mai doreşte să dea ştiri pe telefon"...Ulterior, ministrul a revenit cu precizări, spunând că a făcut o verificare şi contractul este acordat nu de el, ci de fostul ministru Sebastian Vlădescu. "Contractul este semnat la 27 iulie, când ministru era domnul Vlădescu. Asta am aflat la prima verificare. Eu o să îi chem la mine pe cei care s-au ocupat de treaba asta să vedem dacă se justifică această sumă", a declarat ministrul Finanţelor pentru Jurnalul Naţional.

×
Subiecte în articol: observator