x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator A cincea zi de proteste în Bucureşti. Ludovic Orban, huiduit în Piaţa Universităţii

A cincea zi de proteste în Bucureşti. Ludovic Orban, huiduit în Piaţa Universităţii

de Cristian Ionescu    |    Petru Zoltan    |    17 Ian 2012   •   21:00
A cincea zi de proteste în Bucureşti. Ludovic Orban, huiduit în Piaţa Universităţii

UPDATE 0:00 - Protestul s-a incheiat. Ultimii protestatari au parasit Piata Universitatii.

UPDATE 23:41 - Jandarmii au lansat catre protestatari ultimatumul de parasire a pietei. Ora limita, 0.

UPDATE 23:36 - Un grup de taximetre au traversat in coloana Piata Universitatii claxonand si primind aplauzele entuziaste ale protestatarilor ramasi inca in piata

UPDATE 23:32 - Desi majoritatea protestatarilor au plecat din piata, grupuri razlete scandeaza inca lozinci impotriva presedintelui Basesci. Jandarmii au comasat in zona trei plutoane si se pregatesc pentru dispersarea putinilor manifestanti ramasi.

UPDATE 23:09 - In spatele fantanii asteapta doua plutoane de jandarmi. Acestia vor interveni la miezul noptii daca protestatarii nu parasesc piata. Informatia a fost confirmata de catre seful unuia dintre plutoanele de jandarmi. De asemenea, acesta a declarat ca se vor aplica sanctiuni contraventionale celor care se vor mai afla in Piata Universitatii dupa 12 noaptea.

UPDATE 22:56 - Ultimii tineri ramasi in piata striga cu ultimele puteri "Daca va pasa, iesiti din casa!"

UPDATE 22:53 - Lumea a inceput sa plece, in piata ramanand circa 500 de persoane, impartite in doua grupuri. Unul, la fantani, scandeaza in continuare lozinci antiguvernamentale si antiprezidentiale. Un pluton de jandarmi a luat la periat boschetii din fata TNB, existand informatii potrivit carora manifestantii au ascuns obiecte pirotehnice in zona de proteste.

UPDATE 22:49 - Potrivit Jandarmeriei, la nivelul tarii, marti au avut loc manifestatii in 62 de orase, la care au participat 9.700 de persoane. La aceasta ora, mitingurile din 41 de orase s-au incheiat.

UPDATE 22:27 - Manifestantii au adus o farfurie cu coliva si canta Vesnica Pomenire guvernului si presedintelui Basescu

UPDATE 22:26 - Manifestantii au inceput sa scandeze "Udrea, nu uita, te duci dupa gasca ta", iar un protestatar poarta o pancarta pe care scrie "Udrea, nu uita, suntem si impotriva ta!"

UPDATE 22:16 - Scandarea favorita a manifestantilor din Piata Universitatii a decenit "PDL, USL, aceeasi mizerie!"

UPDATE 22:15 - Spiritele din Piata Universitatii au inceput sa se inflameze, multimea scandand "Romani din toata tara, va asteapta Capitala". Aparitia lui Ludovic Orban a iscat conflicte verbale intre manifestanti. O mica parte a aplaudat sosirea acstuia, insa majoritatea l-a intampinat cu lozinci "colorate". Circulatia este deschisa in continuare pe strazile din jurul pietei, filtrele jandarmilor purificand absolut orive persoana suspecta. Din estimarile jandarmilor care perchezitioneaza manifestantii, s-au controlat in jur de 200 de persoane, datele de identificare ale acestora fiind notate de oamenii legii, pentru o verificare mai amanuntita, ulterioara.

UPDATE 22:03 - Purtatorul de cuvant al Jandarmeriei, Georgian Enache a anuntat ca cinci persoane au fost retinute si conduse la sectiile de politie marti seara. De asemenea, Enache a declarat ca au fost confiscate mai multe materiale pirotehnice, petarde si un cutit.

UPDATE 21:50 Circa zece tineri care il insoteau pe Ludovic Orban au impartit in piata fluturasi prin care cetatenii sunt chemati la mitingul liberal de joi. Tinerii spuneau ca fac partea din organizatia PNL sector 2 si purtau banderole tricolore. O tanara ne-a declarat ca Orban 'a venit si el, ca omul, in piata, sa strige jos Basescu'.

Pe fluturasii PNL scrie: "Joi, 19 ianuarie 2012, de la ora 16, la Arcul de Triumf, chemam pe bucuresteni sa vina alaturi de noi la o demonstratie pasnica impotriva actualei puteri care atenteaza la libertatea romanilor". Pe spatele fluturasilor este textul unui cantec al formatiei Morometii: "In lupta cu puterea pentru tot ce-i al meu/In lupta cu puterea, eu m-am saturat de greu (...)".

UPDATE 21:23 - In Piata Universitatii si-a facut aparitia Ludovic Orban, prim-vicepresedintele PNL fiind primul politician care apare in mijlocul manifestantilor de la declansarea protestelor. Orban a fost huiduit de mai multi protestatari, care l-au avertizat: "Orbane, pleaca de aici, ca dai de belea". Grupul in care se afla Orban a fost inconjurat de mai multi tineri, care au scandat: "USL, PDL, aceeasi mizerie!". In cele din urma, bodyguarzii care il insoteau pe Orban au reusit sa-l extraga pe acesta din mijlocul protestatarilor, cu ajutorul jandarmilor. Orban se retrage in directia Pietei Rosetti, inconjurat de jurnalisti si protestatari, sub protectia jandarmilor.

UPDATE 20:10 Dintr-o duba mare de jandarmi, parcata langa Intercontinental, au coborat cinci civili care s-au pierdut in drupul de manifestanti.

In parcarea de la Inter stationeaza circa 20 de masini ale Jandarmeriei.

UPDATE 20:05 Jandarmii legitimeaza si perchezitioneaza toate persoanele care au rucsac ori geaca voluminoasa. Mai mult, la fiecare filtru cate doi civili noteaza datele de identitate si le verifica cu un laptop. Un manifestant i-a intrebat pe jandarmii care l-au controlat ce vor face cu datele lui personale. Raspunsul a fost: 'Circulati!'

Un grup de circa 50 de persoane s-a alaturat manifestantilor, aparand brusc dinspre bulevardul Carol. Jandarmii au parut surprinsi de grupul care a scapat controlului si s-au plasat in spatele lui.

UPDATE 19:52 - Potrivit estimarilor Antena 3, la aceasta ora au loc demonstratii de protest in 45 de localitati din tara, la care participa circa 3.000 de persoane.

UPDATE 19:32 - In piata s-au strans in jur de 1.000 de manifestanti, parand a fi mai dotati decat zilele trecute cu pancarte, steaguri tricolore si masti ale guvernantilor, in special a lui Basescu, desenate in cele mai grotesti ipostaze.

Unul dintre protestatari poarta chiar o bucata de plastic in forma unui cap uman infipt intr-un par cu poza presedintelui Basescu.

Mai mult, manifestantii par sa se fi atasat de moda purtarii de cosciuge, acestia purtand pe umar nu mai putin de trei sicrie pe care se scrie: "Moarte hotilor", "Jos Guvernul" si "Basescu nu uita, asta este casa ta".

Manifestarea este pasnica, nu s-au inregistrat incidente pana acum, iar efectivele jandarmilor sunt infim mai mici comparativ cu zilele precedente.

Echipe de jandarmi stau la gurile de metrou si controleaza lumea care iese din Pasaj. Sunt vizati cei care poarta rucsace, posete sau borsete.

UPDATE 19:27 - 400 de studenti au plecat dinspre complexul Studentesc Regie catre Piata Universitatii.

UPDATE 19:15 - Politia face razii in garile aglomerate. Trupele speciale sunt pregatite sa intervina. Pe de alta parte, presedintele Federatiei Oragnizatiilor Transportatorilor Auto a confirmat ca transportatorii sunt amenintati sa nu ajute oamenii sa ajunga la proteste in Bucuresti.

UPDATE 19:10 - Fortele de ordine au retinut marti seara o prima persoana din randurile manifestantilor. Este vorba despre un barbat care a fost dus deja la sectia de politie dupa ce asupra sa a fost gasit un spray paralizant.

UPDATE 18:54 - In Piata se afla si circa 200 de sindicalisti, reprezentanti ai angajatilor din sanatate si invatamant. Concret, cinci sindicate s-au solidarizat cu manifestantii.

UPDATE 18:12 - Studentii si-au anuntat prezenta si in aceasta tara in Piata Universitatii. Cateva sute de studenti se vor deplasa organizat catre piata.

UPDATE 17:55 - In Piata Universitatii din Capitala s-au adunat deja cateva sute de protestatari. In ciuda deciziei de reinstalare in functie a lui Raed Arafat, protestele vor continua, dupa spusele manifestantilor, pana la "caderea lui Basescu".

Ministerul Administratiei si Internelor a emis alerta de Cod Albastru la nivelul institutiilor subordonate. Este vorba despre Politie, Jandarmerie si Pompieri. Codul Albastru presupune ca un sfert dintre angajatii Ministerului de Interne sa fie prezenti la serviciu.

×