x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator A patra zi de proteste în Bucureşti. O maşină a fost incendiată. Peste 100 de manifestanţi reţinuţi de jandarmi (VIDEO)

A patra zi de proteste în Bucureşti. O maşină a fost incendiată. Peste 100 de manifestanţi reţinuţi de jandarmi (VIDEO)

de Veronica Micu    |    Dan Radu    |    Petru Zoltan    |    Cristian Ionescu    |    16 Ian 2012   •   20:54
A patra zi de proteste în Bucureşti. O maşină a fost incendiată. Peste 100 de manifestanţi reţinuţi de jandarmi (VIDEO)

Demonstratiile din cursul zilei de luni au fost lipsite de angajarile violente dintre jandarmi si protestatari inregistrate in urma cu o zi. Efectivele de jandarmi prezente in piata au reusit sa controleze mult mai bine elementele violente. Actiunea de dispersare a jandarmilor printre manifestanti a condus la randul sau la eliminarea senzatiei de tabere beligerante, strict delimitate si care asteptau confruntarea finala pentru a-si impune suprematia in zona.

UPDATE 23:54 Jandarmii elibereaza Piata, convingand si ultimiii protestatari sa plece, cei refractari acestei idei sunt legitimati. Precum in seara precedenta, ultimul care tine sa paraseasca locatia este protestatarul care s-a catarat la una din ferestrele Facultatii de Geografie si care pe tot timpul demonstratiilor a fluturat un drapel tricolor.

UPDATE 23:52 Manifestantii au parasit fara incidente Piata Universitatii, retragandu-se catre case. Ultimul bilant al Jandarmeriei arata ca au fost retinute si conduse la sectiile de Politie 113 persoane.

UPDATE 23:07 Mare parte dintre manifestanti a inceput sa paraseasca Piata Universitatii, indreptandu-se in coloane disparate spre Piata Romana.

UPDATE 22:55 Peste 50 de manifestanti din Piata Universitatii au fost retinuti de fortele de ordine si duse la sectii de politie. Purtatorul de cuvand al MAI a declarat ca asupra acestor persoane au fost gasite, cutite, bastoane telescopice, droguri, lanturi sau pietre. Jandarmii au organizat filtre la toate gurile de metrou de la universitate, perchezitionand zeci de oameni.

UPDATE 22:23 Unul dintre manifestanti a patruns pe carosabil si a traversat Piata Universitatii fluturand un drapel tricolor. Jandarmii nu au incercat sa-l opreasca. Multimea de pe ambele trotuare l-a ovationat frenetic.

UPDATE 22:12 “Atmosfera de meci, la Universitate: “Cine nu sare/Ori e politist, ori e prost de moare', scandeaza tinerii. Cele doua grupuri de manifestanti despartite de Bulevardul Balcescu comunica intre ele ca de la o peluza la alta – una repeta ce scandeaza cealalta. Cordoanele de jandarmi au fost suplimentat din nou.

Un autoturism Oltcit a fost incendiata in zona, pe strada Constantin Mille.

UPDATE 20:35 O coloana de studenti se indreapta din Regie catre Piata Universitatii. Scandeaza lozinci antiprezidentiale si "Suntem studenti. Nu suntem violenti!".

UPDATE 20:32 - Manifestantii din fata Institutului de Arhitectura au inceput sa aprinda lumanari. Se canta "Desteapta-te romane", se scandeaza "Basescu, n-ai curaj sa pleci!".
Efective de jandarmi sunt prezente si in spatele demonstrantilor aflati pe aceasta latura a Pietei Universitatii.

UPDATE 20:30 - Jandarmii au suplimentat pentru a doua oara efectivele care flancheaza demonstrantii prezenti in fata Institutului de Arhitectura.
Circulatia prin Piata Universitatii nu a fost intrerupta, dar se desfasoara pe un numar redus de benzi.

UPDATE 20:24 - Fortele de ordine aflate in Piata Universitatii au retinut doi protestatari inarmati. Surse din Jandarmerie citate de Antena3 au precizat ca unul dintre retunuti avea asupra sa un cutit si un baston telescopic.

UPDATE 20:21 - In piata s-au strans circa 2.000 de persoane. Se zvoneste ca nu sunt lasati sa patrunda in Piata Universitatii cei care nu au buletine de Bucuresti. Din multime s-au aruncat, pentru prima data in cursul acestei zile, petarde.

UPDATE 19:52 - S-au intetit scandarile antiguvernamentale si antiprezidentiale. Efectivele de jandarmi au fost intarite. Gurile de metrou sunt blocate de grupuri de cate cinci jandarmi care controleza fiecare trecator in posete, rucsaci, genti si bagaje. Stationarea in apropierea gurilor de metrou este interzisa, iar in pasaje sunt legitimati toti cei care arata "suspect".

UPDATE 19:10 - Cei peste 1.000 de protestatari din Piata Universitatii aplauda un grup de oameni care poarta pe deasupra capului un sicriu. In multime sunt si mai multe cruci inscriptionate cu numele "Basescu Ceausescu".

UPDATE 18:36 - Piata Universitatii s-a mai animat, numarul protestatarilor ajungand acum la aproape 1.000. S-au alaturat mai multi tineri, care scandeaza impotriva presedintelui cu forte proaspete. Multi au fularul tras peste gura si nas. Sunt informatii ca un grup numeros de studenti vine dinspre Regie catre Piata Universitatii. Nou venitii au fluiere, goarne, talangi si claxoane de care se folosesc energic.

UPDATE 18:34 - Scene de curtoazie intre jandarmi si protestatari, in toaleta din pasajul de la Universitate, devenita toaleta comuna a protestelor din ultimele zile. Jandarm catre protestatarul nou venit la toaleta: "Va rog, poftiti, eu pot sa ma mai tin". Protestatarul catre jandarm: "Multumesc, sunteti un om de treaba". In camera chiuvetelor, dintre care doar una din cinci mai functioneaza, stau la coada, amestecati, si jandarmi si protestatari. Telefonul unuia suna cu melodia "Marsul prezidential". Rasetele cuprind toata toaleta. Hohotele pot fi auzite si din cabine...

UPDATE 17:17 - Protestatarii prezenti in fata Teatrului National au un nou motiv de nemultumire - absenta tinerilor de la manifestatie. "Nu se poate, domnule, ma uit si vad doar pensionari... Doar pensionari! Unde sunt tinerii, unde sunt studentii", se vaita un domn in varsta, care s-a urcat pe suportul unui cameraman pentru a vedea intreaga panorama. De altel, cameramanii prezenti la protest sunt cainati de doamnele amabile din public. "De ce nu ti-ai luat casca de protectie, mama! Astia sparg capetele"! Protestatarii scandeaza acum cu precadere: "Daca va pasa, iesiti din casa". Problema, insa, e ca a inceput sa ninga usor, ceea ce a facut ca o parte din manifestanti sa se retraga in pasajul de la Universitate sau sa plece acasa.

UPDATE 16:36 - Scandarile anti-Basescu se aud acum si in statia de metrou Unirii. O patre dintre cei care se alatura protestului vin cu metroul si scandeaza: "Jos Basescu" sau "Libertate" inca de cand ajung pe peron. Casieritele de la metrou cer detalii despre ce se intampla la suprafata celor care isi cumpara cartele. Dintre cei care pleaca de la protest cu metroul, s-au gasit si cativa care au sarit peste turnichete, scandand in acest timp lozinci impotriva presedintelui.

UPDATE 16:30 - Jandarmii continua sa stea departe de protestatari, insa sunt gata de interventie. Pe langa camioanele parcate in Strada Academiei, alte doua camioane, plus dube ale Jandarmeriei stau parcate in curtea Teatrului National. Cum cladirea este in renovare si este protejata de un gard inalt, protestatarii nu stiu ca jandarmii impotriva carora scandeaza sunt la doar cativa metri in spatele lor.

UPDATE 16:20 - Ioan Poenaru, presedintele Uniunii Nationale a Studentilor din Romania a declarat ca studentii de la UNSR se vor alatura in aceasta seara protestatarilor din Piata Universitatii. "O parte dintre studenti vor pleca incepand de la ora 20:00 din Complexul studentesc Regie urmand a se intalni cu alti studenti in zona fantanii de la Universitatea de Arhitectura", a spus Poenaru.

UPDATE 16:09 - Tot mai multa lume se strange in fata Teatrului National, unde peste 500 de oameni continua sa ceara demisia presedintelui Basescu. Printre protestatari, dominati in continuare de pensionari, s-au adunat si foarte multi copii, surescitati de eveniment. Un grup de copii de 10-12 ani s-a urcat pe grupul statuar din fata teatrului si striga: "moarte lui Basescu". Bunica a doi dintre ei fumeaza linistita pe o banca. Copiii o intreaba daca pot arunca cu pietre la noapte. Grosul protestatarilor scandeaza, in continuare: "fara violenta" si "Jandarmeria apara hotia". Nou venitii cheama cunoscutii la "Revolutie" cu telefoanele mobile. "Alo, sunt aici in fata carului astuia alegoric cu mumii egiptene. Unul se sprijina de altul, unul se f... in c... Te astept", conversa un barbat cu tricolorul legat de gat, starnind rasetele celor din jurul grupului statuar. In mod curios, agitatia a atras toti cainii maidanezi din zona. Mai bine de 10 caini se plimba incantati printre oameni, chit ca nimeni nu le da de mancare. In zona au aparut si o serie de tineri care isi fac poze cu multimea in fundal, urcati pe banci sau pe soclul grupului statuar.

UPDATE 15:30 - Aproximativ 70 de persoane, majoritatea membri ai asociatiilor de revolutionari, s-au adunat, in jurul orei 14:00, in Piata Victoriei din Timisoara, manifestantii afisand pancarte cu mesaje impotriva presedintelui Basescu si a premierului Boc. Mitingul a fost aprobat de Primaria Timisoara, autorizatia fiind valabila intre orele 14:00 si 17:00.

UPDATE 15:20 - Aproximativ 400 de oameni s-au adunat in prezent in fata Teatrului National, cu steaguri, pancarte si cruci si scandeaza "Demisia", "Libertate", sau "Iesi afara, javra ordinara". Jandarmii stau departe de manifestanti, insa numarul lor a sporit considerabil. Echipe de cate doi jandarmi patruleaza pe toate strazile adiacente din jurul Pietii Universitatii si Pietei Unirii. Pe strazile Biserica Enei si Academiei stationeaza 10 camioane ale Jandarmeriei, incarcate cu trupe de interventie. In fata Teatrului National, jandarmii culeg ultimele pietre desprinse din pasaj si glumesc cu protestatarii: "Le ducem mai in spate sa aveti cu ce arunca, la noapte". Protestatarii sunt, momentan, pasnici si scandeaza, ocazional: "Fara violenta"!

Zeci de persoane s-au adunat din nou in Piata Universitatii, in a patra zi de proteste. Pregatiti cu steaguri si pancarte, protestatarii spun ca sunt pregatiti sa-si strige din nou nemultumirile si spera sa nu se mai ajunga la violente. Circulatia auto si pietonala nu este intrerupta, in jurul manifestantilor fiind un dispozitiv discret al Politiei si Jandarmeriei.

Oamenii au anuntat ca ies si astazi sa protesteze in marile orase din tara. Clujenii se vor intalni la ora 19:00 si vor pleca in mars pe strazile orasului, iar iesenii se vor intalni in aceasta seara in Piata Unirii.

Si la Timisoara, Ploiesti, Sibiu si Constanta sunt anuntate noi proteste de amploare.

Primaria Galati a autorizat pentru astazi, intre orele 14:00-18:00, organizarea unui protest pe platoul din fata sediului Prefecturii Galati. In fata sediului Prefecturii s-au adunat deja reprezentanti ai organizatiilor de revolutionari si ai organizatiilor de pensionari, care cer demisia Guvernului, presedintelui Traian Basescu si organizarea de alegeri anticipate.

In zona au fost amplasate si instalatii de sonorizare pentru amplificarea mesajului social catre populatie.

×
Subiecte în articol: Piata Universitatii proteste