x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Abuzuri grave la Loteria Română din Harghita

Abuzuri grave la Loteria Română din Harghita

de Claudiu Sere    |    10 Iun 2009   •   00:00
Abuzuri grave la Loteria Română din Harghita

Directorul Centrului de Profit Harghita al Companiei Naţionale "Loteria Română" SA, Szasz Marton, ar putea fi demis din funcţie, din cauza introducerii în fişa postului de muncă al angajaţilor cunoaşterea obligatorie a limbii maghiare.



Click aici pentru imaginea mărită!

Cu toate că în nici o normă şi în nici o prevedere din statutul de funcţionare a Loteriei Române nu este stipulată o asemenea obligaţie, Szasz a introdus cu de la sine putere această cerinţă drept obligatorie. Desigur, fiind un produs al UDMR, formaţiune care l-a propulsat în această funcţie, a încercat să copieze năravurile colegilor de partid, care şi-au făcut un obicei din a condiţiona ocuparea unei funcţii publice cu cunoaşterea limbii maghiare. Însă, în acest caz, nu se poate aplica acea prevedere (i)legală, întrucât angajaţii Loteriei nu sunt funcţionari publici.

De fapt, prin acest demers, Szasz a comis un grav abuz, şi anume îngrădirea dreptului la muncă a cetăţenilor români care nu cunosc limba maghiară.

Potrivit fişei de post a Centrului de Profit Harghita al Loteriei Române, la punctul "Calităţi şi aptitudini profesionale" apare ca şi criteriu "capacitatea de conversaţie cel puţin în limbile română şi maghiară". Reprezentanţii Loteriei Române susţin însă cu totul altceva: conform COR şi Nomenclatorului CN Loteria Română SA, în fişa postului de muncă a angajaţilor din cadrul companiei nu este prevăzută ca obligatorie cunoaşterea limbii maghiare. "Fişa postului din cadrul Centrului de Profit Harghita conţine o eroare regretabilă a cărei rezolvare a fost dispusă de conducerea CN Loteria Română SA, prin Serviciul Resurse Umane, Politici Salariale, cu adresa nr. 1246/23.04.2009. Întrucât directorul Centrului de Profit Harghita nu s-a conformat dispoziţiilor respectivei adrese, conducerea CN Loteria Română SA, în urma unei analize lărgite a tuturor disfuncţionalităţilor din cadrul Centrului de Profit Harghita, va lua măsurile ce se impun, mergând până la revocarea contractului de mandat al directorului Centrului de Profit", se arată în răspunsul oficial al Loteriei Române.

MANAGEMENT DEFECTUOS
Năravurile de politician ale lui Szasz Marton nu se opresc însă aici. Pe directorul din Harghita îl preocupă mai degrabă bunăstarea societăţii per ansamblu, bugetul de stat şi contribuţiile angajaţilor la bugetele publice, decât să realizeze un management care să genereze profit loteriei. "Compania Naţională Loteria Română ca o entitate a statului român trebuie să aibă în vedere, atât conform statutului, cât şi conform politicii aprobate de acţionarul unic al ei (Ministerul Finanţelor),  aspecte sociale, astfel încât să contribuie la optimizarea bunăstării societăţii per ansamblu (...)", se arată într-o notă semnată de Szazsz. Referitor la acestre aspecte, Szazsz ne-a declarat că nu poate da o explicaţie la faptul că a introdus obligativitatea cunoaşterii limbii maghiare pentru a putea ocupa un post în loterie, dar a ţinut să precizeze că nici o lege nu îi interzice acest lucru.

Desigur, domina-sa nu cunoaşte sau nu vrea să cunoască faptul că îngrădirea dreptului la muncă este o faptă penală, ce se poate lăsa chiar cu ani buni de închisoare.

DISCRIMINARE UNICAT ÎN ŢARĂ
Prevederea de a condiţiona angajarea în cadrul  CN Loteria Română SA cu cunoaşterea limbii maghiare nu mai apare în nici un alt judeţ din ţară. Ne-am interesat, spre exemplu, care sunt condiţiile impuse la angajare de către centrul din Covasna, un judeţ cu caracteristici similare cu cele ale Harghitei. Ei bine, aici nu există această cerinţă stupidă. "La Centrul de profit Covasna am făcut angajări fără să ţinem cont de naţionalitatea sau limba vorbită de cineva. Am luat ca model fişa postului primită de la centru şi unde a fost nevoie am adaptat-o. Însă nu am făcut niciodată o asemenea discriminare de a condiţiona angajarea cu cunoaşterea unei alte limbi decât cea oficială a statului român", ne-a declarat Alexandru Ciubotă, directorul executiv al Centrului de profit Covasna.

×