Timp de o saptamana, copiii mai mari ori mai mici, de la scoli si gradinite, isi vor etala maiestria, devenind ucenici ai mesterilor populari, in cadrul programului “Scoala altfel'. Acestia vor poposi la muzee unde vor fi organizate felurite alteliere destinate scolarilor si prescolarilor. Prin urmare, Muzeul National al Satului “Dimitrie Gusti' din Bucuresti organizeaza in perioada 2-6 aprilie activitati educative, ateliere de creatie: modelaj, podoabe populare, oua incondeiate, masti populare, coordonate de mesteri populari si specialisti in educatie muzeala.
Pe de alta parte, Complexul National Muzeal ASTRA din Sibiu a pus la punct o serie de activitati, atat educationale, cat si recreative, cu ocazia saptamanii “Scoala altfel' . Cei mici vor putea afla lucruri interesante despre textilele traditionale (metode si mijloace de realizare a acestora) precum si povestea morii, fiind invitati sa participe la ateliere de confectionat papusi din ata, de incondeiat oua, pictura pe sticla, confectionat masti, margele de sticla, olarit, colaje dar si decoratiuni de Pasti.
Programul “Scoala altfel', initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, vizeaza implicarea elevilor si profesorilor in derularea unor activitati cultural-educative non-formale care sa puna in valoare talentele si capacitatilor elevilor.
Tot la Sibiu, la Muzeul in aer liber, se desfasoara in perioada 3-5 aprilie Olimpiada Nationala “Mestesuguri artistice traditionale', concurs adresat tot copiilor, care vor avea posibilitatea de a-si etala maiestria participand la ateliere de pictat icoane pe sticla, icoane pe lemn, pictura naiva, confectionat masti, pirogravura, tesut la razboi orizontal, tesut la gherghef, cusut, impletit, confectionat papusi in port popular, confectionat podoabe, prelucrarea artistica a lemnului, mobilier pictat, pictat linguri pe lemn, prelucrare metal, incondeiat oua, prelucare lut si arta decorativa.