Puiu Popoviciu, Cornel Şerban şi Petru Pitcovici nu au fost arestaţi preventiv de Curtea de Apel Bucureşti deoarece nu au fost îndeplinite cumulativ condiţiile expres prevăzute de lege, reiese din motivarea instanţei făcută publică ieri seară.
Dar din motivarea verdictului de nearestare a celor trei personaje, dat de judecătoarea Costiniu Viorica, reiese şi faptul că în cele 22 de volume conţinând 5.625 de pagini nu se regăsesc probe în susţinerea unor acuzaţii formulate de DNA. Un asemenea caz este cel privind acuzaţia formulată la adresa fostului şef al DGIPI, Cornel Şerban, care i-ar fi furnizat consulului român la Milano, Tiberiu Dinu, la cererea acestuia, o listă detaliată a convorbirilor telefonice efectuate de la un anumit post telefonic. "În legătură cu această faptă, abordată în doar trei fraze în cuprinsul Referatului de propunere a arestării preventive a inculpaţilor, se fac afirmaţii pentru care în cele 22 de volume ale dosarului de urmărire penală nu s-au identificat probatorii care să le şi susţină", constată instanţa. Curtea mai arată că, aşa cum reiese din declaraţiile celor doi martori de la DGIPI, demersurile ulterioare solicitării verbale făcute de Cornel Şerban în sensul arătat "au urmat o cale oficială prin emitere de adrese". Instanţa reţine că probele pentru această acuzaţie "nu sunt suficient de concludente", aspect de care judecătoarea Costiniu a ţinut cont la luarea deciziei de nearestare a lui Şerban.
Informaţiile livrate de Pitcovici şi Şerban lui Motoc nu pot fi asumate ca adevărate
În analiza pe care o face, judecătoarea Costiniu Viorica arată că: "În contextul dat, încurajarea ofiţerului Motoc Ion de a determina prin actele sale soluţionarea cu celeritate a dosarului 206/P/2006 şi dacă se poate şi favorabil - neîncepere a urmăririi penale privind pe inculpaţii Alecu şi Popoviciu - se realizează, potrivit probelor din dosar şi prin invocarea unor nume şi relaţii interpersonale ale acestuia din urmă, în măsură să intimideze sau să dea cel puţin sentimentul unor garanţii de susţinere în acţiunile sugerate acestuia". În motivare se face referire la o convorbire dintre Pitcovici şi Motoc, datată 18 decembrie 2008, în care se arată că Pitcovici i-ar fi spus poliţistului judiciarist de la DNA "cuvintele spuse de Băsescu lui Puiu Popoviciu: «Bă, îţi dau cuvântul meu că nu m-am văzut cu Tuluş faţă în faţă. Am vorbit doar la telefon»". Tot în aceeaşi zi, Pitcovici îi spune lui Motoc că "Puiu Popoviciu a vorbit cu Băsescu" şi că "Puiu Popoviciu este asociat într-o firmă cu fratele lui Băsescu". (N.R. - atât întâlnirea, cât şi asocierea au fost negate aseară de purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei, Valeriu Turcanu). Judecătoarea reţine printre altele că veridicitatea informaţiilor livrate de Pitcovici şi Şerban denunţătorului Motoc este "greu de asumat din conţinutul dosarului", însă "o conexiune cu cererea procurorului-şef de secţie de abţinere (N.R. - Doru Florin Ţuluş) şi acceptată la nivelul conducerii DNA este posibilă". De ce s-a abţinut însă Doru Ţuluş nu mai aflăm din motivarea instanţei, poate ne spune însă astăzi DNA.
DNA: Doru Ţuluş nu a discutat niciodată cu preşedintele Traian Băsescu
Biroul de presă al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) a comunicat, vineri seară, pentru Mediafax, că procurorul şef Doru Ţuluş nu a discutat niciodată cu şeful statului, precizând că informaţiile în acest sens reieşite din dosarul DGIPI se bazează exclusiv pe afirmaţiile unui inculpat. "Procurorul şef al Secţiei a II-a, Doru Ţuluş, nu a discutat niciodată cu preşedintele României, domnul Traian Băsescu. Aceste informaţii se bazează exclusiv pe afirmaţiile unui inculpat cercetat într-un dosar penal", a comunicat biroul de presă al DNA.
Vezi aici motivarea eliberării.
Preşedintele ţării, dezamăgit de Şerban
Şeful statului, Traian Băsescu, s-a declarat ieri dezamăgit că un ofiţer superior a încercat să facă trafic de influenţă uzând de numele preşedintelui României. Declaraţia a fost făcută la Cotroceni, în conferinţa de presă ţinută împreună cu preşedintele Serbiei, Boris Tadic, după întâlnirea avută cu acesta. Deşi întâlnirea cu presa a fost organizată pentru declaraţia comună a celor doi preşedinţi, pe tema vizitei de stat pe care a Boris Tadic a efectuat-o în România, jurnaliştii români nu s-au putut abţine în a ridica întrebări în afara temei. Astfel, întrebat cum comentează afirmaţiile fostului şef al DGIPI, Cornel Şerban, potrivit căruia Traian Băsescu şi Călin Popescu Tăriceanu ar fi stat la coadă ca să intre la omul de afaceri Puiu Popoviciu, preşedintele ţării s-a declarat dezamăgit. "Mai bine îmi puneaţi întrebarea asta când rămâneam singuri. Mă rog, nici nu ştiu cum pot să răspund. Îmi este mai uşor să vă spun că te aştepţi la minciună la un Vadim, la un ziarist chiar, dar la un ofiţer superior... A fost o extraordinară dezamăgire - un ofiţer superior care încearcă să facă trafic de influenţă uzând de numele preşedintelui României. Pentru mine asta este, dacă vreţi, dezamăgirea uriaşă, şi nu minciuna, cu minciuna m-am obişnuit, dar dezamăgirea uriaşă este că un ofiţer superior s-a pretat la aşa ceva. (...) Am crezut întotdeauna în corectitudinea militarilor", a spus Traian Băsescu. Şeful statului a adăugat că, în concluzie, legat de afirmaţiile lui Cornel Şerban, a simţit "o profundă dezamăgire".Premierul Emil Boc a cerut ieri ministrului de Externe, Cristian Diaconescu, să-l convoace pe consulul român la Milano, Tiberiu Dinu, luni 30 martie, la Palatul Victoria pentru a clarifica situaţia în cazul DGIPI, potrivit comunicatului oficial al Guvernului.
DGIPI - bomboana otrăvită
Liviu Dragnea şi-a amintit brusc că a renunţat la funcţia de ministru de Interne nu din pricina "constrângerilor bugetare", cum anunţase în februarie, ci din cauza problemelor numirilor de la DGIPI. Anunţul a fost făcut într-o declaraţie dată postului Realitatea TV. "În perioada în care am fost ministru, au fost nişte propuneri la DGIPI, iar în Biroul Permanent al PSD a fost propus domnul Ionel Georgescu la DGIPI. Emil Boc nu a fost de acord cu această propunere, iar SRI şi DNA ar fi trebuit să-l informeze pe preşedintele ţării în legătură cu situaţia de la DGIPI", a afirmat ieri Liviu Dragnea. Tot vineri, Miron Mitrea a declarat că DGIPI a fost ca o bomboană otrăvită pentru PSD. "Am pierdut doi miniştri din cauza bomboanei otrăvite DGIPI. Liviu Dragnea a demisionat din cauza serviciului secret de la MAI, iar Dan Nica nu poate fi fericit cu asemenea bombă în buzunar la DGIPI", a afirmat vineri Miron Mitrea.
Recursul împotriva nearestării urmează a fi judecat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cel mai probabil săptămâna viitoare.
Citește pe Antena3.ro