x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Adrian Vasilescu: Comisia Europeană a făcut aprecieri pesimiste la adresa României

Adrian Vasilescu: Comisia Europeană a făcut aprecieri pesimiste la adresa României

de Ovidiu Ciutescu    |    19 Ian 2009   •   00:00
Adrian Vasilescu: Comisia Europeană a făcut aprecieri pesimiste la adresa României

Economia românească este o ecuaţie cu multe necunoscute şi este normal să fie privită cu incertitudine, cu pesimism, iar necunoscutele acesteia trebuie rezolvate foarte repede, a apreciat  Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR.



"Este normal ca în actuala situaţie de criză financiară internaţională România să fie privită cu pesimism. Cred că trebuie să recâştigăm încrederea, nu doar a agenţiilor de rating, ci încrederea lumii economice internaţionale, cu clubul nostru Uniunea Europeană. Nu avem încă un buget, România este după alegeri, s-a schimbat puterea, s-a schimbat guvernul. Lucrurile acestea devin circumstanţe agravante pe fondul crizei", a declarat Adrian Vasilescu, citat de Agerpres. În această dimineaţă Comisia Europeană a anunţat previziunile macroeconomice pentru economia românească, în care apreciază că Produsul Intern Brut va fi, în 2009, de numai 1,8 la suta, în scadere majoră în comparaţie cu cel de 7,75 la sută din 2008, iar în prima jumătate a anului 2010 acest indicator se va situa puţin sub 2,5 la sută.

România nu şi-a pierdut credibilitatea. Încrederea scade peste tot în lume, consideră consilierul guvernatorului, vorbind despre cifrele publicate de Comisie. "Noi nu trebuie să fim pesimişti, ci trebuie să fim prudenţi în continuare. Apreciera Comisiei este pesimită. Nu este dură", a spus Vasilescu, referindu-se la aprecierea din studiul CE potrivit căreia "este de aşteptat ca expansiunea mare a cererii interne, care a fost principalul factor de creştere economică în ultimii 5 ani, să se reducă semnificativ, fiind rezultatul reducerii drastice a creşterii creditului, scăderii încrederii în economie şi înrăutăţirii condiţiilor de pe piaţa forţei de muncă".

×
Subiecte în articol: romania