x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Aeroportul din Sibiu se prăbuşeşte

Aeroportul din Sibiu se prăbuşeşte

de Dan Tomozei    |    25 Aug 2010   •   00:00
Aeroportul din Sibiu se prăbuşeşte

O porţiune din noul aeroport din Sibiu, dat în folosinţă în 2008, a căzut pradă alunecărilor de teren care s-au produs începând de duminică seară. Prăbuşirile de teren au generat probleme în funcţionarea sistemului de navigare pe timp de ceaţă. Practic, aparatura va trebui să fie relocată, în prezent fiind susţinută doar de cablurile de alimentare.
Consiliul Judeţean Sibiu a precizat ieri printr-un comunicat de presă că "alunecarea s-a produs pe rambleul înspre

Cristian, în zona drumului perimetral, distrugând acest drum... Instalaţia ILS (sistemul aterizare-instrumentare) este scoasă temporar din funcţiune". De asemenea, CJ Sibiu a mai precizat că pista nu a fost afectată de aceste alunecări şi că "dirijarea avioanelor se va face cu celelalte mijloace radiotehnice" până la repunerea în funcţiune a ILS.
Oficialii CJ Sibiu susţin că reparaţiile vor fi făcute pe cheltuiala firmelor care au asigurat lucrările la noul aeroport din Sibiu.

La data de 3 august a.c. semnalam problemele grave depistate în urma investiţiei de peste 60 de milioane de euro la Aeroportul Sibiu. Atunci, printre multe alte probleme sesizam şi pericolul prăbuşirii pistei şi a terenului pe care a fost construită prelungirea pistei ca urmare a infiltraţiilor de apă în straturile de argilă peste care s-a realizat investiţia. Potrivit documentelor existente, pentru demararea lucrărilor la noul aeroport din Sibiu nu au fost realizate studiile geo necesare, care ar fi atras atenţia asupra pericolelor iminente.

Lucrările la noul aeroport Sibiu au fost realizate sub directa îndrumare a preşedintelui CJ Sibiu, Martin Bottesch, care a reuşit să impună proiectanţi şi antreprenori din Germania şi Austria. Pentru ca activitatea la noul aeroport din Sibiu să fie bine susţinută, primarul Sibiului, Klaus Iohannis, a dispus şi implicarea municipalităţii Sibiu în investiţie şi, astfel, firmele angajate în proiect au primit tot concursul necesar. Cu toate acestea, aeroportul a fost dat în funcţiune cu doi ani mai târziu. Mai mult, la 26 august a.c. era programată o nouă convocare a comisiei de recepţie a lucrărilor la noul aeroport, după ce timp de mai bine de doi ani au fost constatate numeroase nereguli.

×
Subiecte în articol: observator