x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Afaceristul Cornu şi primarul Falcă, acuzaţi de fals şi uz de fals

Afaceristul Cornu şi primarul Falcă, acuzaţi de fals şi uz de fals

de Mircea Opris    |    11 Ian 2012   •   10:16
Afaceristul Cornu şi primarul Falcă, acuzaţi de fals şi uz de fals

Primarul Timisoarei, Gheorghe Ciuhandu, a dezvaluit marti ca semnatura sa a fost falsificata intr-un document care avantajeaza firma milionarului Georgica Cornu, supranumit “regele asfaltului din Banat'. Cornu, alaturi de Lucian Caraiman controleaza grupul de interes economic Izometal-Magelan, din care fac parte si firmele de constrcutii Confort SA din Timisoara, Conar SA din Arad si mai multe firme din Mehedinti. Abonat la licitatiile pentru lucrarile din bani publici, Cornu a executat sute de lucrari de infrastructura, asfaltari de drumuri, canalizare, reabilitare de scoli si chiar noua aripa a Palatului Administrativ din Timisoara. Aproape toate lucrarile au fost receptionate cu scandal, din cauza proastei calitati a executiei, a termenelor de finalizare nerespectate sau a caracterului cel putin bizar prin care firmele magnatului au castigat licitatiile.

Societatea Confort SA a fost implicata intr-o licitatie pentru un proiect de infrastructura la Arad, pentru reabilitarea de drumuri, linii de tramvai si piste pietonale. Pentru ca lucrarea este similara lucrarii pe care Confort a executat-o la Timisoara, pe bulevardul Liviu Rebreanu, Primaria Arad a solicitat Primariei Timisoara o referinta cu privire la lucrarea din Timisoara. Tocmai proiectul pentru care s-a cerut o referinta a fost unul cu probleme, oficialii Primariei Timisoara refuzand sa semneze receptia lucrarii. 'Pe rolul instantei este chiar si un proces in acest sens, noi nu am semnat receptia pentru c` lucrarea e de calitate indoielnica', a spus primarul Gheorghe Ciuhandu. In consecinta, angajatii Primariei Timisoara nu le-au oferit omologilor de la Arad nici o referinta. Mare surpriza mare, primarul Timisoarei, Gheorghe Ciuhandu, s-a trezit pe masa cu un document in care apare semnatura lui, act in care se arata ca lucrarea executata la Timisoara este de foarte buna calitate.

'Este un fals. Am efectuat o ancheta interna si un astfel de document nu a plecat din primarie. Le-am recomandat celor de la Primaria Arad sa sesizeze organele competente', a spus primarul Gheorghe Ciuhandu.

Actele au fost prezentate de societatea Confort, la cererea primariei aradene, pentru niste achizitii publice de lucrari desfasurate la Primaria Arad – amenajarea de piste pentru biciclete pe faleza Muresului si reabilitarea pasajului rutier Micalaca. Au fost depuse un proces-verbal de receptie la terminarea lucrarilor de modernizare a bulevardului Liviu Rebreanu – Iosif Bulbuca din Timisoara, o recomandare in care apare calificativul de 'foarte bun' pentru lucrarea de pe Rebreanu executata de Confort, investitie pentru care Primaria Timisoara este chiar in litigiu cu societatea comerciala condusa de Georgica Cornu, si inca o scrisoare de recomandare in favoarea unui inginer pe nume Kiss Stretcu, toate cu semnatura falsa a primarului Gheorghe Ciuhandu.

Pase cu pisica moarta

Oficialii Primariei Timisoara spun ca Primaria Arad ar trebui sa sesizeze organele abilitate, in timp ce reprezentantii municipalitatii aradene afirma ca acest lucru este responsabilitatea autoritatilor din Timisoara care au constatat falsul. 'Documentele depuse de ofertanti intr-o procedura de achizitii publice sunt raspunderea totala a acestor ofertanti. Comisia de licitatie nu are nici competenta si nici autoritatea sa stabileasca daca un document este conform sau fals, poate sa ceara clarificari tertilor, celor care le-au emis, ceea ce s-a si facut. Dansii afirma ca nu au emis asemenea referinte. Faptul ca dansii considera ca este un fals este doar o chestiune in care dansii pot sa intervina mai departe pe caile legale, daca ei au constatat falsul sau considera ca un act al lor a fost falsificat. Oricum, ambele licitatii s-au anulat pentru ca si celelalte oferte primite au fost neconforme sau inacceptabile', a declarat purtatoarea de cuvant a Primariei Arad, Corina Draghici.

Omologul sau de la Primaria Timisoara, Flavius Boncea, sustine in continuare ca autoritatile din Arad trebuie sa solicite investigarea acestui caz. 'Noi nu avem actele in original, ci doar niste copii primite prin fax. Acestea au fost depuse la Primaria Arad. Noi am fost intrebati daca sunt autentice. Noi nu avem cum sa sesizam daca nu avem baza de sesizare. Daca la Primaria Timisoara s-ar inscrie cineva la o licitatie si am avea confirmarea ca sunt acte false automat am sesiza Parchetul. Nu avem cum sa facem plangere neavand documentele', a spus Boncea. Potrivit prim-procurorului Parchetului de pe langa Tribunalul Timis, Ion Brasoveanu, atat Primaria Timisoara cat si Primaria Arad puteau sesiza organele abilitate in acest caz si 'teoretic aveau aceasta obligatie'.

Toate drumurile duc la Falca

Actele ajunse la Timisoara pot fi considerate un denunt al dusmanilor lui Falca, in timp ce surse din PDL Arad spun ca insusi Gheorghe Falca ar fi trimis documentale pentru a se eschiva de eventuale repercursiuni, falsurile acceptate de catre el fiind in favoarea omului de afaceri Georgica Cornu.

Dealtfel, Jurnalul National a relatat inca din luna noiembrie 2011 despre legaturile de afaceri dintre Georgica Cornu, Gheorghe Falca si Nicolae Iotcu, presedintele CJ Arad. Cei doi edili au beneficiat, direct sau prin intermediari, de avantaje materiale pentru ca au acordat firmelor lui Cornu licitatii cu valoare contractuala de mai multe zeci de milioane de euro.

Mai mult, pe 30 decembrie 2011, primarul Aradului si fin al presedintelui Basescu, Gheorghe Falca, si-a prezentat demisia din pozitia de prim-vicepresedinte al PDL Arad, el opunandu-se candidaturii socrului sau, Gheorge Seculici la functia de presedinte al CJ Arad. Facla il sustine pentru inca un mandat pe vechiul sau partener de afaceri, actualul presedinte Nicolae Iotcu.

×