x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator AFP: Acești rockeri-eroi care au murit salvând vieți

AFP: Acești rockeri-eroi care au murit salvând vieți

04 Noi 2015   •   09:17
AFP: Acești rockeri-eroi care au murit salvând vieți

Unul era licențiat în fizică, altul în economie, însă aveau o pasiune comună: rockul. Ambii au murit după ce au salvat mai mulți tineri prinși, vineri seara, în capcana unui club din București mistuit de flăcări, relatează marți agenția de presă AFP.

'Claudiu Petre era un tip foarte simpatic, inteligent și care știa să se bucure de viață', a povestit, pentru AFP, un prieten al său din copilărie, care își reținea cu greu lacrimile.

Fizician de formație, 'el știa ce înseamnă fumul toxic, dar cu toate acestea a ales să ignore totul și să se întoarcă de două ori în club, pentru a scoate de acolo oameni. Așa era el, Claudiu, întotdeauna gata să-i ajute pe oameni', a mai spus Marius.

Acest bărbat cu barbă, de 36 de ani, care a lucrat ca informatician la Universitatea din București, apoi într-o companie privată, a ieșit prima dată nevătămat din clubul "Colectiv" pradă flăcărilor. Însă, la puțin timp după a doua sa incursiune în local, el a murit în ambulanța ce urma să-l transporte la spital, grav intoxicat cu gazele inhalate.

'Am încercat totul pentru a-l reanima, însă fără rezultat', a povestit medicul Lucian Horhotă. 'Mai târziu am înțeles că starea lui se explica prin faptul că s-a întors în club, în mod eroic, pentru a salva o tânără', a adăugat medicul.

Un număr de 32 de persoane au murit în incendiu, potrivit noului bilanț făcut public marți, și alte aproape 200 de au fost rănite.

Cei doi chitariști ai grupului hard rock Goodbye to Gravity, care susțineau un concert în seara în care s-a produs tragedia, se numără printre morți. Ceilalți trei membri ai grupului au suferit arsuri grave.

În public se aflau mai mulți tineri muzicieni, veniți să-și încurajeze prietenii care își lansau cel mai recent album.

Adrian Rugină, 38 de ani, era bateristul unui grup de metal folk, Bucium. Cu câteva ore înainte, el și-a invitat prietenii să vină la clubul "Colectiv", pentru 'un concert ce nu trebuie ratat'. Ca și Claudiu, el a fost cruțat inițial de flăcări, însă a murit mai târziu după ce a revenit de mai multe ori în club pentru a transporta răniții în exterior.

'El este unul dintre eroii de la Colectiv', a declarat Sorin Mihalache, un tânăr artist român.

'Acești doi tineri s-au întors de două ori în clubul cuprins de flăcări, pentru a-și salva prietenii. Nu știu dacă eu aș fi făcut-o măcar o dată', recunoaște un preot ortodox, Ioan Florin, pe blogul său. 'Claudiu și Adrian ne-au dat o lecție de viață și de iubire, mă înclin în fața sacrificiului lor', a adăugat el.

AFP notează că această luare de poziție intervine în timp ce unele voci din cadrul Bisericii Ortodoxe Române (BOR) i-au "diabolizat" pe tinerii morți în incendiu, pe care i-au acuzat că ascultau 'muzică satanistă' la un concert organizat de Halloween. Astfel de acuzații au stârnit critici împotriva ierarhilor BOR și în special împotriva Patriarhului Daniel, care a adoptat o atitudine foarte discretă în această tragedie, ce a a produs un val de emoție fără precedent în România, subliniază AFP.
Adrian Rugină și Claudiu Petre au fost decorați luni de președintele Klaus Iohannis pentru 'curajul și altruismul lor, pentru salvarea de vieți cu prețul sacrificiului suprem'. 

×