x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Agricultura - "Tribunalele pamantului"

Agricultura - "Tribunalele pamantului"

04 Mar 2005   •   00:00

Ministerul Agriculturii a definitivat proiectul de lege privind accelerarea judecatilor in materie de litigii funciare, a declarat Valentin Mircea, consilier pe probleme juridice al ministrului Agriculturii.

Prin aceasta lege se da unda verde aparitiei mult-asteptatelor "tribunale ale pamantului". "Nu vom infiinta tribunale propriu-zise, dar in cadrul judecatoriilor vom crea complete de judecata specializate", a explicat Valentin Mircea. O alta noutate adusa de aceasta lege este renuntarea la calea de atac a apelului. "Va exista numai recurs", spune Mircea. In plus, hotararile devin executorii dupa prima instanta. Procedurile au fost simplificate si in ceea ce priveste prezentarea de probe si citarea unor martori. "Martorii nu mai trebuie citati, ii aduce partea care i-a propus. Reclamantul il poate cita direct pe parat, depunand apoi documentatia necesara. In plus, la proces vor fi acceptate ca probe expertizele anterioare facute de persoane autorizate", sustine Valentin Mircea.

RASPUNDERE. Saptamana viitoare va fi definitivata si legea privind circulatia juridica a terenurilor. Piesele de rezistenta ale pachetului de legi funciare - proiectele de modificare a Legii fondului funciar si a Legii 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945-22 decembrie 1989 - vor fi gata pana intr-o luna. Termenul-limita pentru adoptarea acestui pachet legislativ este iunie 2005. "Legile pot fi adoptate fiecare in parte, dar exista si posibilitatea ca Executivul sa-si asume raspunderea pentru toate patru", a declarat Valentin Mircea. (Florina Zainescu)

×
Subiecte în articol: observator