x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Alegeri cu scandal la CSM

Alegeri cu scandal la CSM

de Violeta Fotache    |    11 Ian 2010   •   00:00
Alegeri cu scandal la CSM
Sursa foto: Karina Knapek/Jurnalul Naţional

Alegerea judecătoarei Florica Bejinaru (foto) şi a procuroarei Graţiana Isac, la conducerea CSM, ca preşedinte şi respectiv vicepreşedinte, a stârnit discuţii contradictorii. Florica Bejinaru este contestată de Asociaţia Magistraţilor care ameninţă cu judecata, iar candidatura Graţianei Isac a fost criticată de Kovesi ca ilegală.

Şedinţa de ieri s-a remarcat nu doar prin faptul că un procuror a candidat pentru prima oară la preşedinţia Consiliului, în persoana lui Liviu Dăscălescu, dar şi prin faptul că anul acesta au fost trei candidaturi pentru această funcţie. Cu procurorul "s-au bătut" în argumente şi proiecte judecătoarele Ana Cristina Lăbuş şi Florica Bejinaru. Ana Lăbuş a fost eliminată după primul "tur de scrutin", iar până să ajungă la alegerea finală ­ Florica Bejinaru - membrii CSM au avut nevoie de trei runde şi o pauză. Prima rundă a avut un scor de 9 la 8 voturi pentru şi două nule, a doua s-a soldat cu 9 la 8 şi un vot nul,  Florica Bejinaru obţinând cele minimum 10 voturi necesare abia după runda a treia. Decizia luată cu majoritate de voturi este deja în atenţia Asociaţiei Magistraţilor din România (AMR), al cărui reprezentant, judecătoarea Costiniu Viorica, a anunţat că va pune în discuţia adunărilor magistraţilor propunerea ca AMR să conteste în instanţă această alegere. Chiar dacă instanţa supremă a lămurit suspiciunea care a existat la un moment dat asupra judecătoarei Bejinaru privind colaborarea cu Securitatea, Costiniu a invocat lipsa de autoritate morală a acesteia. Faţă de criticile aduse, Florica Bejinaru a declarat că este conştientă de faptul că o parte a sistemului judiciar contestă numirea sa ca şef al Consiliului, dar a precizat că instanţa supremă a lămurit, printr-o decizie definitivă şi irevocabilă, verdictul CNSAS.

La întrebarea pusă insistent de magistratul Lupaşcu, dacă un procuror sau un judecător care a mai fost în conducerea CSM mai are sau nu dreptul să candideze, membrii CSM au răspuns implicit prin admiterea cu majoritate de voturi a procuroarei Graţiana Isac, deşi procurorul general Codruţa Kovesi ca şi procurorul Dan Chiujdea au opinat că legea nu permite. Kovesi a susţinut că o contestare şi o eventuală suspendare a conducerii CSM ar putea împiedica eforturile Consiliului în îndeplinirea principalelor şi complexelor obiective, identificate de şeful statului în prima parte a şedinţei,  de a recupera "restanţele" cu care Justiţia română a intrat în Uniunea Europeană şi de a ne scăpa de monitorizarea Comisiei Europene.

Noul preşedinte al CSM, Florica Bejinaru, este judecător la Tribunalul Mehedinţi. A fost consilier juridic la o fabrică de confecţii şi este membru al CSM din ianuarie 2005.  În prezent este doctorand în sociologie în problema delincvenţei juvenile. Vicepreşedintele CSM, Graţiana Daniela Petronela Isac,  este procuror de când a absolvit Facultatea de Drept Bucureşti, în prezent fiind procuror în cadrul DIICOT - Parchetul instanţei supreme. Este membru al CSM din martie 2006. 


ATAC LA LEGALITATE
AMR - Filiala Cluj consideră nelegală procedura de alegere a noii conduceri a CSM.  "Procedura de alegere a noii conduceri a CSM este nelegală. În funcţia de preşedinte trebuia să fie ales un procuror. Nici alegerea vicepreşedintelui CSM Graţiana Isac nu respectă prevederile legii de organizare a CSM, pentru că dânsa a mai deţinut această funcţie şi nu mai avea dreptul", a spus judecătoarea Andreea Chiş, preşedintele AMR Cluj, citat' de Mediafax.
Potrivit acesteia, CSM ar fi trebuit să aibă în funcţia de preşedinte "un om impecabil", nu o persoană asupra căreia planează suspiciuni de colaborare cu fosta Securitate. "CSM a mai acoperit-o pe Florica Bejinaru când AMR Cluj a cerut revocarea ei din funcţia de judecător de tribunal, în urma suspiciunilor de colaborare cu fosta Securitate", a spus Andreea Chiş precizând că AMR Cluj susţine demersul lansat de judecătorul Viorica Costiniu, de contestare în instanţă a alegerilor de la CSM.

AZI ÎNCEPE EVALUAREA PE JUSTIŢIE
Experţi ai Comisie Europene vor începe chiar de mâine evaluarea evoluţiei sistemului judiciar românesc în vederea întocmirii raportului interimar pe justiţie din februarie. Anunţul a fost făcut ieri de ministrul justiţiei Cătălin Predoiu, imediat terminarea şedinţei CSM. Oficialul a precizat că procedura încheiată privind alegerea conducerii CSM este un pas important în consolidarea structurilor din sistemul judiciar şi a urat succes noii echipe de conducere.

×
Subiecte în articol: observator