x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Alunecari de teren - Olanesti si Calimanesti au luat-o la vale

Alunecari de teren - Olanesti si Calimanesti au luat-o la vale

14 Mar 2005   •   00:00

Pamantul a inceput sa o ia la vale in statiunile valcene Baile Olanesti si Calimanesti. Fenomenul a fost cauzat de temperaturile destul de ridicate din ultimele zile. Dezghetul a condus astfel la reactivarea unor alunecari de teren datand din anii ’50.

EFECTE. Prima localitate afectata este Baile Olanesti, alunecarile de teren incepand in cursul diminetii de sambata. Zona afectata este situata in satul Vulpoiesti, la doar 3 kilometri de primarie. Au fost afectate doua gospodarii vechi, iar o casa de vacanta construita in urma cu putin timp a fost efectiv rupta in doua de pamantul care a luat-o la vale. Cele doua gospodarii vechi au fost deja evacuate. In cursul zilei de ieri, locuitorii orasului Calimanesti au putut vedea cum pamantul se surpa chiar in centrul localitatii, pe o suprafata de cateva sute de metri. Aici situatia este critica, pentru ca zona este dens locuita. Mai multe gospodarii sunt in pericol, iar autoritatile au decis sa le evacueze.

BANI PUTINI. Prefectul de Valcea, Anuta Handolescu, declara ca in continuare sunt asteptate alunecari de teren in judet, in special in localitatile Berbesti si Lapusata. Banii putini aflati la dispozitia Guvernului pentru interventii in caz de dezastre naturale fac imposibila remedierea situatiei.

Una din trei localitati valcene este afectata de alunecari de teren, iar cele 100 de miliarde de lei aflate la dispozitia Guvernului pentru intreaga tara nu ar fi de ajuns nici pentru o treime din nevoile judetului Valcea.

"Nu putem trata boala, pentru ca judetul Valcea are un potential mare de alunecari de teren", mai spune prefectul de Valcea. (Octavian Herta)

×
Subiecte în articol: observator