x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ambasadorul României în Austria: “Nu suntem nişte barbari însetaţi de sânge”

Ambasadorul României în Austria: “Nu suntem nişte barbari însetaţi de sânge”

de Istvan Deak    |    24 Oct 2013   •   16:44
Ambasadorul României în Austria: “Nu suntem nişte barbari însetaţi de sânge”

Organizaţiile pentru protecţia animalelor din Austria continuă să protesteze la adresa eutanasierii câinilor fără stăpâni din România. În acest context, redacţia cotidianului Wiener Zeitung a intermediat o întâlnire între ambasadorul României în Austria, Silvia Davidoiu, şi un reprezentant al organizaţiei Vier Pfoten, Indra Kley. “Vrem strategii pe termen lung. Legea eutanasierii câinilor este desprinsă din epoca de piatră. Maidanezii ar trebui castraţi şi apoi lăsaţi în libertate”, a lansat primul atac Indra Kley, amintind de succesul unei astfel de strategii în Bulgaria. “Ştiu de proiectul de la Sofia, dar Bucureştiul este o excepţie. Numărul oficial al maidanezilor este de 65.000. Ei sunt consecinţa politicii lui Ceauşescu, care acum 30 de ani a dărâmat casele cu grădini, ca să construiască blocuri. Prin noua lege vrem să preluăm controlul asupra acestei probleme”, a replicat Silvia Davidoiu.

Fără obiecţii de la UE
Cât priveşte situaţia existentă în România, ambasadorul consideră că lucrurile sunt departe de cele prezentate de ONG-urile din străinătate. “Eutanasierea este ultimul pas. Ea este aplicată în ţări precum Franţa sau Marea Britanie. Uniunea Europeană nu a avut nimic de obiectat la adresa acestei legi. În realitate, nici măcar un câine nu a fost eutanasiat de la apariţia legii. Nu există un genocid al câinilor în România”, a completat Davidoiu.

9.800 de muşcături
Jurnaliştii austrieci intervin şi ridică ipoteza dacă o eventuală castrare ar însemna automat calmarea câinelui agresiv. “Câinii agresivi vor reprezenta în continuare o ameninţare, dar legea nu îşi propune identificarea lor”, consideră Kley. “Nu toţi, dar foarte mulţi nu vor fi la fel de agresivi. Doar de la începutul anului până la finalul lunii august au fost raportate 9.800 de atacuri ale maidanezilor asupra oamenilor. Nu excludem nici posibilitatea ca în 10% din aceste cazuri câinii să îşi fi atacat propriul stăpân. Am încercat cu ONG-urile să castrăm câinii fiindcă ni s-a promis că se vor calma, iar rezultatul a fost că nişte câini aflaţi sub tutela unui ONG au omorât un copil”, a comentat Davidoiu.

Perspective optimiste?
“Trebuie să dăm un semnal de alarmă. Dacă cetăţenii spun că în acest colţ sunt maidanezi agresivi cu antecedente, atunci trebuie să acţionăm. Aplicarea legii începe prin prinderea animalelor si predarea lor în centrele de adopţie. Legea prevede eutanasierea doar în cazuri excepţionale. Dacă se va ajunge la asta, un medic veterinar trebuie să întocmească un raport. Procedura iniţială este de prindere, sterilizare, îngrijire şi apoi oferire spre adopţie. În următoarele săptămâni capacitatea centrului din Bucureşti va fi triplată, iar numărul adopţiilor este în continuă creştere”, a adăugat ambasadorul.

Atmosferă tensionată
Reprezentanta Vier Pfoten lansează un nou atac: “Despre câte adopţii vorbim? 300? Când doar în Bucureşti sunt 65.000 de maidanezi? Noi, în şase ani, am redus numărul maidanezilor din Oradea de la 4.500 la 300”. Ambasadorul pare să îşi piardă răbdarea. “Şi cât o să dureze până vom duce populaţia la limitele insuportabilului aplicând metodele dumneavoastră? Nu comparaţi 4.500 cu 65.000. Atmosfera în capitală este tensionată. Oamenii aşteaptă soluţii acum, nu peste 12 sau 15 ani, dar asta nu înseamnă că o să începem să omorâm câinii”, spune Davidoiu, care pune un teanc de scrisori pe masă.
“Mai sunt câteva aspecte pe care nu le-aţi luat în considerare. La sediul ambasadei primim o sumedenie de scrisori pline de ură, în care românii sunt făcuţi criminali şi brutali, un popor primitiv venit din grotă sau ultima specie umană. Dumneavoastră provocaţi aceste campanii de ură”, a punctat diplomatul român.
“Scrisorile nu ne aparţin. Nu sunt poziţiile şi pozele noastre şi nu noi le provocăm. Sunt reacţiile exagerate ale unor oameni furioşi pe ceea ce se întâmplă în România”, s-a apărat Kley. “Dacă sunt reacţii atunci pot să spun că se poate reacţiona cu respect şi decenţă. În aceste scrisori scrie că suntem barbari lipsiţi de cultură şi însetaţi de sânge. După ideea noi de aici suntem oamenii buni, cei din România sunt cei răi, iar noi avem obligaţia să îi aducem pe cei răi pe drumul cel bun. Este inacceptabil aşa ceva”, a încheiat ambasadorul României în Austria, Silvia Davidoiu.

Promisiuni

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat la începutul lunii că în următoarele 18 luni vor fi adunaţi de pe străzile Bucureştiului 80 la sută dintre câinii fără stăpâni, reducând cu 90 la sută numărul oamenilor muşcaţi de câini. De asemenea, el a promis creşterea numărului de locuri de cazare a câinilor, la 3.300. El a criticat sumedeniile de legi ce reglementau situaţia câinilor maidanezi, culminând cu cea din anul 2008, "care îţi interzicea să iei măsurile finale atunci când numărul câinilor depăşeşte posibilitatea fie şi morală de înţelegere a prezenţei lor pe străzi". "Din 2008 şi până în 2013, nu am făcut altceva decât să respectăm legea şi anume aceea de a-i lua, a-i steriliza, a susţine aceste activităţi, a-i deparazita, a-i duce în puţinele adăposturi pe care le aveam la îndemână şi a-i reteritorializa. A fost o prostie acest lucru", a explicat primarul. Acesta a subliniat că, dacă în şapte zile de la strângerea de pe străzi, câinii nu vor fi revendicaţi, ei vor fi încredinţaţi spre adopţie în următoarele şapte zile. "Persoanele sau ONG-urile care îşi asumă îngrijirea lor trebuie să ştie că acum avem dreptul prin lege să verificăm dacă aceste animale au fost sau nu abandonate. Şi vă promit eu că vom exercita acest control, pentru că altfel devine o bătaie de joc", a mai afirmat Oprescu.  

×