x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ambasadorul Slovaciei a fost întâmpinat la Oradea cu pancarte ofensatoare la adresa poporului slovac

Ambasadorul Slovaciei a fost întâmpinat la Oradea cu pancarte ofensatoare la adresa poporului slovac

25 Noi 2008   •   00:00

Ambasadorul Republicii Slovace în România, Dagmar Repcekova, a fost întâmpinat, luni seară, la Casa Tineretului din Oradea, de circa zece membri ai Asociaţiei Tinerilor Maghiari, care au afişat la intrare mai multe pancarte ofensatoare la adresa istoriei, poporului şi Guvernului slovac.



Ambasadorul a venit la Oradea pentru a participa la un eveniment comemorativ organizat de Uniunea Democratică a Slovacilor şi Cehilor din România cu prilejul dezvelirii bustului unui prelat slovac, Jozef Kozacek, fost canonic al Episcopiei Romano-Catolice a Oradiei între anii 1856 şi 1877, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Cei aproximativ zece membri ai Asociaţiei Tinerilor Maghiari au format un culoar la intrarea în clădire şi au afişat pancarte pe care se putea citi în limbile engleză şi maghiară: "Istoria Slovaciei valorează cât un SMS", "Slovacii, un popor de criminali", "Slota, asasinul", "Nu avem nevoie de extremismul lui Kozacek în Nagyvarad (Oradea -n.r.)" şi "Slovacia are un Guvern nazist".

Ambasadorul Slovaciei, Dagmar Repcekova, a ignorat grupul şi a intrat în clădire fără să le adreseze niciun cuvânt.

La dezvelirea bustului, au mai participat Stanislav Sisac, consilier al vicepremierului Slovaciei, Dusan Caplovic, vicepreşedintele Matica Slovenska, Miroslav Bielik, consulul onorific al Slovaciei de la Oradea, Miroslav Jabloncik, şi deputatul Adrian Merka, reprezentantul Uniunii Democratice a Slovacilor şi Cehilor în Parlamentul României.

Rozalia Biro, viceprimarul municipiului Oradea, prezentă la dezvelirea bustului prelatului Jozef Kozacek, a refuzat să comenteze incidentul.

Bustul prelatului slovac Jozef Kozacek a fost donat de Guvernul Slovaciei şi urmează să fie amplasat în curtea Palatului Episcopiei Romano-Catolice de la Oradea, pentru a înlocui o tablă comemorativă care fusese montată pe sediul Episcopiei, realizată tot din donaţia Guvernului slovac, dar care a fost vandalizată în luna aprilie a acestui an de către un grup de persoane rămase necunoscute.
Mediafax

×
Subiecte în articol: romania oradea slovaciei