x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Amenințare: Trenurile se pot opri oricând

Amenințare: Trenurile se pot opri oricând

de Diana Scarlat    |    21 Sep 2015   •   23:46
Amenințare: Trenurile se pot opri oricând
Sursa foto: Dan Marinescu/Intact Images

Sindicatele din Transporturile Feroviare sunt revoltate pentru că au fost ignorate până acum şi ameninţă cu greva generală. Până la declanşarea grevei conform legii, oriunde în ţară pot fi proteste spontane.

Sindicaliştii cer semnarea Contractul Colectiv de Muncă (CCM) până cel târziu pe 30 septembrie şi creşteri salariale de cel puţin 10%. „Suntem singurii bugetari care nu am recuperat scăderile salariale de 25%, din 2010. În primăvara acestui an ni s-a promis, la Ministerul Trans¬porturilor, că până la sfârşitul verii vom avea creşteri de salarii cu 10% şi că se va rezolva problema contractului colectiv de muncă, dar nu s-a întâmplat nimic. În acest moment facem toate demersurile legale pentru declanşarea unei greve generale după 1 octombrie, dar până atunci este posibil să existe proteste spontane oriunde în ţară, pentru că toţi angajaţii sunt nemulţumiţi”, a declarat, pentru Jurnalul Naţional, Viorel Istrate, liderul Federaţiei Mişcare Comer¬cial CFR. Salariile angajaţilor CFR au rămas la nivelul de 1.200 de lei net lunar, iar sindicaliştii arată că ar trebui o majorare de până la 27% doar pentru a se recupera pierderile din 2010. Negocierea a fost pentru doar 10%, pentru că sindicatele au ţinut cont de posibilităţile reale ale companiilor de a face majorări de salarii în această perioadă.
Grevă japoneză, începând de azi
Sindicaliştii mai solicită tichete de masă pentru toate zilele lucrătoare, vouchere de vacanţă începând cu 1 ianuarie 2016 şi o politică de personal care să asigure funcţionarea în bune condiţii a domeniului, subliniind că transportul feroviar este legat „direct şi explicit de siguranţa naţională”. Pe 15 septembrie, conducerea organiza¬ţiilor sindicale repre¬zentative din domeniul feroviar s-a întâlnit, la sediul Ministerului Transporturilor, cu reprezentanţii CN CFR, CFR Marfă şi CFR Călători şi acuză conducerile celor trei societăţi feroviare că tergiversează negoci¬erile. Prima formă de protest începe astăzi, prin greva japoneză.

În aceste zile, de marţi până joi, vom fi în grevă japoneză, fără întreruperea lucrului. Apoi vom continua demersurile pentru greva generală şi negocierile.
Viorel Istrate,
liderul Federaţiei Mişcare Comercial CFR
 

×