Solicitanţii de azil din România s-au confruntat şi în 2015 cu obstacole în accesul la procedura de azil, notează Amnesty International în raportul său anual privind situaţia drepturilor omului în lume, la capitolul despre România.
Solicitanţii de azil respinşi şi cei care aşteptau să fie transferaţi într-un alt stat din UE în conformitate cu Regulamentul Dublin III au continuat să fie ţinuţi închişi în mod nejustificat, notează organizaţia nonguvernamentală în raportul său prezentat miercuri.
Cei care au primit statutul de refugiaţi au întâmpinat obstacole în accesul la educaţie, locuinţe şi sistemul de sănătate, se mai subliniază în document.
Aproximativ 900 de persoane au aplicat pentru azil în perioada ianuarie-septembrie 2015, comparativ cu circa 1.150 de persoane în aceeaşi perioadă din 2014.
Amnesty reaminteşte că România s-a opus sistemului de cote obligatorii pentru relocarea în UE a refugiaţilor din Grecia, Italia şi din alte state membre.
În urma adoptării acestui program în septembrie, României i-a fost alocată o cotă de 6.351 de refugiaţi pe o perioadă de doi ani.
Pe de altă parte, Amnesty reaminteşte că în mai 2015 Comitetul ONU împotriva Torturii a criticat tratamentul şi condiţiile în care trăiesc persoanele cu dizabilităţi mintale din spitalele psihiatrice şi lipsa investigaţiei în privinţa miilor de decese din aceste instituţii în ultimul deceniu.
Există în continuare circa 25.000 de copii în 717 de astfel de instituţii în întreaga ţară, în pofida angajamentelor de a reduce numărul persoanelor cu dizabilităţi mintale din instituţiile psihiatrice, se mai arată în raport.
Comitetul ONU împotriva Torturii şi-a exprimat de asemenea îngrijorarea în privinţa caracterului necorespunzător al centrelor de detenţie ale poliţiei, numărului redus de inculpări şi condamnări în cazurile de rele tratamente şi tortură şi lipsei unui mecanism independent de plângeri în cazul comiterii de nereguli de către cei responsabili cu aplicarea legii, notează Amnesty. AGERPRES