x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Amplasamentul Catedralei Neamului

Amplasamentul Catedralei Neamului

11 Feb 2005   •   00:00

OBSERVATOR
Asa cum a anuntat Jurnalul National, Primaria Capitalei si Parintele Teoctist au stabilit de comun acord locul amplasarii Catedralei Neamului in spatele Casei Poporului. Dupa cateva intalniri de taina, primarul general al Capitalei, Razvan Murgeanu, impreuna cu Parintele Patriarh Teoctist au stabilit locul amplasarii Catedralei Mantuirii Neamului.
MONICA C. ANDREI, VASILE ARCANU

VEDERE PRIN SATELIT. Terenul destinat Catedralei Neamului are o suprafata de 20 de hectare si este situat pe Dealul Arsenalului, intre Casa Poporului si Ministerul Apararii Nationale
Locasul sfant va fi ridicat in spatele Casei Poporului, vizavi de Ministerul Apararii Nationale, pe fostul Deal Uranus, demolat de Ceausescu prin anii ’60.

DETALII. Joi seara a avut loc o a doua intalnire intre Murgeanu si Patriarh, in urma careia s-au pus la punct ultimele detalii. Prea Fericitul Patriarh a aflat de la edilul-sef amanunte despre locul unde va fi construita Catedrala. Terenul destinat locasului are o suprafata de aproximativ 20 de hectare, spatiul fiind mult mai mare decat cel din Parcul Carol, permitandu-le celor de la Patriarhie sa ridice si alte asezaminte.

In zona se afla si un garaj cu o capacitate de 15.000 de locuri, construit inca de pe vremea dictatorului. In acest moment, a mai ramas de rezolvat doar statutul juridic al terenului, care apartine Administratiei Parlamentare. Insa si aici lucrurile sunt foarte usor de rezolvat. Cu ajutorul unei ordonante de urgenta date de Guvern, terenul din spatele Casei Poporului va putea usor intra in posesia Patriarhiei.

Locul ales de autoritati nu este o surpriza. Inca din 1929, Miron Cristea a vrut sa amplaseze locasul sfant in zona mai sus-amintita, fiind cea mai stabila din Capitala. Acesta a fost si motivul pentru care Ceausescu a vrut sa ridice cu orice pret Casa Poporului in acel spatiu, demoland una dintre cele mai frumoase zone ale Bucurestiului.

DISCUTII. In aceasta saptamana, Parintele Patriarh Teoctist a avut discutii pe tema Catedralei si cu presedintele Traian Basescu. Patriarhul isi doreste foarte mult sa vada inaltata Catedrala Neamului. Prea Fericirea Sa marturisea, in cuvantul adresat celor prezenti la momentul aniversar din 7 februarie a.c., ca, din 1990 si pana acum, a facut eforturi, dar fara rezultat, de a ridica acest locas, care nu va fi altceva decat o biserica obisnuita, cum exista multe altele in Europa sau in tarile vecine. "Acum, nadajduiesc sa pot avea o solutie favorabila. Am mai multa speranta decat anul trecut... Speranta, ca virtute atat de pretioasa pentru noi, trece si te conduce pana in vesnicie", a spus Parintele Patriarh.

SPERANTA

"Acum nadajduiesc sa pot avea o solutie favorabila. Am mai multa speranta decat anul trecut... Speranta, ca virtute atat de pretioasa pentru noi, trece si te conduce pana in vesnicie" - Parintele Patriarh Teoctist

PROIECTE
Construirea Catedralei Neamului a iscat multe scandaluri intre autoritatile locale. Din acest motiv, locul amplasarii locasului sfant a fost schimbat pana acum de patru ori. Prima locatie a fost vizavi de Magazinul Junior, pe Bulevardul Decebal. A fost organizat si un concurs pentru a gasi cea mai buna idee de proiectare a Catedralei, insa autoritatile au renuntat la locul cu pricina pentru ca retelele edilitare subterane incurcau planurile. A urmat o alta locatie: Piata Unirii, in parculetul din fata magazinului cu acelasi nume. Locul a fost sfintit chiar de Papa Ioan al II-lea, insa fara prea mare succes. Cel mai controversat loc ales de reprezentantii Patriarhiei a fost Parcul Carol. Traian Basescu, in calitate de primar general, s-a opus proiectului, in final castigand batalia cu cei de la Patriarhie.
×
Subiecte în articol: observator catedralei