x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Acțiuni ANAF în noiembrie: 4.000 de controale fiscale, decizii de impunere de 450 de milioane lei

Acțiuni ANAF în noiembrie: 4.000 de controale fiscale, decizii de impunere de 450 de milioane lei

de Redacția Jurnalul    |    08 Dec 2023   •   23:15
Acțiuni ANAF în noiembrie: 4.000 de controale fiscale, decizii de impunere de 450 de milioane lei

Aproximativ 4.000 de acțiuni de control fiscal au făcut inspectorii ANAF în luna noiembrie pentru colectarea veniturilor. În urma acestora, au fost aplicate decizii de impunere de 446 milioane de lei.

Potrivit unui comunicat al ANAF, în vederea armonizãrii procedurilor de control fiscal cu tendințele internaționale potrivit cãrora activitatea de control fiscal devine ultima pârghie a administrației fiscale pentru realizarea conformãrii la declarare, ANAF a adoptat abordarea adaptatã și progresivã a formelor și acțiunilor de control fiscal.

În acest sens, în vederea creșterii conformãrii la declarare a contribuabililor, ANAF desfãșoarã în prezent douã tipuri de acțiuni care presupun interacțiunea de la distanțã cu contribuabilul: emiterea Notificãrii de conformare și efectuarea de acțiuni de verificare documentarã.

Contribuabilii cu risc fiscal ridicat sunt supuși acțiunilor de control fiscal, respectiv: inspecția fiscalã în cazul contribuabililor care urmare a Notificãrii de Conformare, nu corecteazã și nu clarificã riscurile fiscale pentru care au fost notificați; și controlul antifraudã în cazul contribuabililor pentru care existã indicii de evaziune fiscalã.

În luna noiembrie, în vederea creșterii conformãrii voluntare la declarare au fost comunicate contribuabililor un numãr de 1.407 notificãri de conformare pentru riscuri fiscale prezumate de 71.971.326 lei. De asemenea, au fost realizate de cãtre structurile cu atribuții de control fiscal din ANAF 3.948 acțiuni de control fiscal (inspecții fiscale și verificãri documentare), fiind stabilite obligații fiscale suplimentare prin decizii de impunere de 446.487.926 lei, respectiv a fost diminuatã pierderea fiscalã înregistratã de contribuabili cu suma de 71.721.968 lei, și 3.816 controale antifraudã, fiind estimate implicații fiscale în valoare de 112.073.350 lei, respectiv fiind aplicate sancțiuni contravenționale (amenzi și confiscãri) în valoare de 32.494.783 lei.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: anaf impunere control