x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Anchetă a Ministerului Educaţiei. Prea multe transferuri la clasa a IX-a

Anchetă a Ministerului Educaţiei. Prea multe transferuri la clasa a IX-a

13 Aug 2015   •   23:28
Anchetă a Ministerului Educaţiei. Prea multe transferuri la clasa a IX-a
Sursa foto: Christian Silva/Intact Images

Corpul de Control al Ministerului Educaţiei a început o anchetă în judeţele Suceava, Bihor, Prahova şi Brăila după ce datele din sistemul informatic al instituţiei au arătat un număr mare de transferuri aprobate în cazul elevilor care abia au intrat la liceu. Ministrul ameninţă cu sancţiuni dure dacă s-a încălcat regulamentul.

Ancheta a fost solicitată de ministrul Sorin Câmpeanu după ce în Suceava, Bihor, Prahova şi Brăila s-au aprobat peste 800 de transferuri de la un liceu la altul în cazul elevilor care au fost admişi anul acesta. Din 523 de cereri de transfer din judeţul Suceava au fost aprobate 326. În Bihor, din 236 de cereri, 191 au fost aprobate. În Prahova, 252 din cele 264 de cereri au primit aviz pozitiv, în timp ce în Brăila au fost permise toate cele 70 de cereri de transfer. Suspiciunea este că elevii transferaţi ar avea medii de admitere mai mici decât cele necesare pentru a învăţa la noul liceu în care au fost aprobaţi. "Acolo unde am constatat că sunt foarte multe cereri soluţionate în raport cu media la nivel naţional, ca şi procent, sau în raport cu populaţia şcolară, am considerat necesară o verificare suplimentară. În acest moment suntem acum. În funcţie de concluziile acestui raport, vom vedea măsurile care se impun - de natură disciplinară sau de natura sesizării altor organe", a declarat Sorin Câmpeanu, adăugând că va cere desfacerea contractelor de muncă dacă se va dovedi că profesorii au încălcat legea aprobând transferurile. Un elev de clasa a noua se poate transfera la un alt liceu doar dacă media sa de admitere la primul liceu este cel puţin egală cu ultima medie de admitere a noului liceu. Excepţii se pot face în cazul gemenilor sau al tripleţilor ori sau dacă elevul transferat solicită acest lucru din motive medicale.

Idee: Inspectoratul Şcolar Judeţean din Brăila a comunicat că toţi cei 70 de elevi transferaţi au fost fie gemeni, fie cazuri medicale, fie au fost mutaţi pentru a fi mai aproape de casă.

Explicaţie foto: Corpul de control al Ministerului Educaţiei va prezenta rezultatele anchetei luni, în baza concluziilor ministrul urmând să dispună eventualele sancţiuni sau plângeri penale.

×