x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Andrei Gheorghe: La Finanţe se ştie de evaziunea fiscală şi nu se face nimic

Andrei Gheorghe: La Finanţe se ştie de evaziunea fiscală şi nu se face nimic

16 Iul 2010   •   00:00
Andrei Gheorghe: La Finanţe se ştie de evaziunea fiscală şi nu se face nimic

Fost consilier al ministrului de Finanţe, Andrei Gheorghe crede că DNA ar trebui să fie organismul care să verifice "găştile" pe care le protejează Ministerul de Finanţe, dar acest organism este complet incompetent.



Andrei Gheorghe, care a părăsit ministerul de Finanţe în luna februarie, a declarat, într-un interviu pentru realitatea.net, că în instituţie sunt cunoscute cazuri de evaziune, dar nu se face nimic: "Declaraţia lui Blejnar (Sorin Blejnar, şeful ANAF, care declara la 14 iulie că oamenii lui "iau şpagă"- n.red.) este doar o recunoaştere a impotenţei acestui sistem. Odată ce intri în sistem şi-l amuşinezi îţi dai seama de impotenţa lui", spune Andrei Gheorghe.

Jurnalistul explică faptul că, în sistemul pe care l-a cunoscut pentru scurt timp din interior, fiecare lucrează pentru a-şi păzi interesele proprii, aşa constituindu-se "cercul puterii": "toţi oamenii, de la toate nivelurile, trăiesc pentru a beneficia de pe urma sistemului. Că-şi iau case, că-şi fac concedii, că-şi iau maşini, că-şi fac relaţii. Finanţele au creat acest sistem. E un sistem al profitorilor, de la ăla micu' de la administraţia Financiară şi terminând cu miniştrii din guvern. Există interese şi la nivel de minister, şi la nivel de guvern. E greu, însă, să identifici găştile, e o treabă pe care ar trebui să o facă DNA-ul, dar DNA e complet incompetent. DNA preferă să facă arestări spectaculoase, iar SRI preferă să asculte telefoane".

Şi Dan Bittman, fost consilier la ministerul de Finanţe, a declarat, la începutul lunii iulie, că Finanţele ştiu cine fură, dar că există firme care nu trebuie controlate niciodată.

"Să nu credeţi că nu se ştie la nivelul ministerului de Finanţe ce se întâmplă în România. Să nu credeţi că nu se ştie pe unde se fură, cine fură. Sunt filmaţi, sunt îndosariaţi, sunt arhivaţi. Toţi cei care fură. Dar există firme care n-au voie să fie controlate niciodată şi oameni care n-au voie să fie controlaţi niciodată", a declarat Dan Bittman, care a lucrat în Ministerul Finanţelor în perioada ianuarie - iunie 2010.

×
Subiecte în articol: observator