x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator ANI: Zeci de funcționari, directori de spital și polițiști, incompatibili sau cu averi nejustificate

ANI: Zeci de funcționari, directori de spital și polițiști, incompatibili sau cu averi nejustificate

07 Iul 2021   •   09:46
ANI: Zeci de funcționari, directori de spital și polițiști, incompatibili sau cu averi nejustificate

Zeci de funcționari și directori de spital au fost găsiți incompatibili sau în conflict de intrese de Agenția Națională de Integritate (ANI), între ei un funcționat cu statut special de la DGA Prahova, directorul interimar al IC Parhon și al Spitalului de Arși din Capitală sau un director RA-APPS.

Potrivit ANI; în cazul lui Gabriel Irinel Veghiu, funcționar public cu statut special în cadrul DGA - Serviciul Județean Anticorupție Prahova, s-a constatat existența unei diferențe nejustificate în cuantum de 66.047,61 lei (echivalentul sumei de 16.112,14 euro) între averea dobândită și veniturile realizate în perioada exercitării funcției publice. astfel, ANI a sesizat Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curții de Apel Ploiești, pentur începerea acțiunii de control cu privire la modificările patrimoniale intervenite și veniturile realizate.

Simona Carmen Hîrțea, funcționar public în cadrul Ministerului Sănătății și fost manager interimar al Spitalului Clinic de Urgență Chirurgie Plastică Reparatorie și Arsuri, București, respectiv al Institutului Național de Endocrinologie „C.I. Parhon”, București, a fost găsită în stare de incompatibilitate, întrucât simultan cu deținerea funcției publice în cadrul Ministerului Sănătății, a exercitat și funcția de manager interimar în cadrul Institutului Național de Endocrinologie „C.I. Parhon” (în perioada 12 aprilie – 13 august 2018) și în cadrul Spitalului Clinic de Urgență Chirurgie Plastică Reparatorie și Arsuri, București (în perioada 01 octombrie 2019 – 15 ianuarie 2020).

Tot în stare de incompatibilitate a fost găsită și Simona Eliza Sanda, fost manager al Spitalului Municipal Oltenița, din județul Călărașim deoarece în perioada exercitării funcției de manager al spitalului municipal Oltenița (26 martie 2018 – 23 octombrie 2020) a exercitat și funcția de medic-titular al „Cabinetului Medical Individual Dr. Smochină Simona.

Felicia Vasile, director medical în cadrul Spitalului Municipal Râmnicu Sărat, Județul Buzău, s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 22 noiembrie 2016 - 17 februarie 2020, întrucât a exercitat simultan cu funcția de director medical în cadrul Spitalului Municipal Râmnicu Sărat și calitatea de asociat unic și funcția de administrator în cadrul unei societăţi comerciale.

Medicul primar șef secție Neurologie I din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu-Mureș, Rodica Ioana Bălașa, a fost în conflict de intere administrativ, deoarece în perioada 22 noiembrie 2016 – 13 aprilie 2021, soțul ei a deţinut funcția de șef secție în cadrul aceluiași spital în care dr. Bălașa exercită funcția de șef secție.

Valentin Nicolae Varlas, fost Șef secție, actual Șef de Lucrări în cadrul Spitalului Clinic „Filantropia” București, a fost găsit incompatibil de ANI, pentru că, în perioada 1 septembrie 2017 – 9 martie 2020, a deținut și exercitat simultan atât funcția de Șef secție în cadrul Spitalului Clinic „Filantropia” București cât și funcția de administrator al unei societăţi comerciale.

Adina Ileana Pera-Ștefănie, fost inspector la Compartimentul de asistență medicală spitalicească, Direcția generală de asistență medicală și de sănătate publică în cadrul Ministerului Sănătății, s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 20 iulie 2017 - 8 aprilie 2019, întrucât, simultan cu deținerea funcției publice de inspector la Compartimentul de asistență medicală spitalicească, Direcția generală de asistență medicală și de sănătate publică, în cadrul Ministerului Sănătății, a exercitat și funcția de manager al Spitalului Județean de Urgență Deva.

În cazul lui Ion Boblea, director la R.A.-A.P.P.S. – S.A.I.F.I., ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 2 cu privire la existența indiciilor referitoare la săvârșirea de către Ion Boblea a infracțiunii de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane, prevăzută de art. 301 din Codul Penal, întrucât, în calitate de director la R.A.-A.P.P.S. – S.A.I.F.I. a participat la luarea unor decizii cu privire la modificarea unor clauze contractuale de închiriere și de locațiune și prestări servicii către instituție. Propunerile sale au avut ca rezultat crearea unor foloase patrimoniale pentru sine raportat la locuința închiriată de la R.A.-A.P.P.S., fiind astfel încheiat un act adițional având ca obiect diminuarea chiriei.

Directorul executiv al Direcției de Dezvoltare Regională și Relații Externe din cadrul C.J. Călărași și administrator public al municipiului Călărași, Eduard Grama, se află în stare de incompatibilitate începând cu data de 13 noiembrie 2020 întrucât, în calitate de funcționar public de conducere - director executiv al Direcției Dezvoltare Regională și Relații Externe din cadrul C.J. Călărași, a exercitat și funcția de Administrator public al municipiului Călărași, potrivit ANI.

Tot în incompatibilitate a fost găsit și Alexandru Chirobocea, director adjunct în cadrul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Prahova. Potrivit ANI, în perioada 27 august – 28 septembrie 2020, a participat în calitate de candidat la campania electorală pentru alegerile locale 2020, fără să-și suspende raportul de serviciu pe durata campaniei electorale și până în ziua ulterioară alegerilor.

În cazul Marianei Ioan, fost Șef compartiment în cadrul DSP Galați, ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Galați cu privire la existența indiciilor referitoare la săvârșirea de către Mariana Ioan a infracțiunii de conflict de interese (text în vigoare până la data de 28.07.2017) și de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane (text în vigoare începând cu data de 28.07.2017), prevăzută de art. 301 din Codul Penal. „În perioada exercitării funcției de conducere de șef al Compartimentului de supraveghere și control boli transmisibile, a semnat 8 procese – verbale de constatare și un raport de evaluare, întocmite ca urmare a controalelor efecuate la unități sanitare cu care aceasta are relații contractuale, respectiv Spitalul Orășenesc Tg. Bujor, Spitalul General C.F. Galați, Spitalul Clinic de Urgență pentru copii „Sf. Ioan” Galați și Spitalul Clinic de Urgență pentru copii „Sf. Apostol Andrei” Galați. Ca urmare a încheierii contractelor de prestări servicii dintre Ioan Mariana și unitățile sanitare menționate, aceasta a obținut în intervalul 2014 - 2020 foloase patrimoniale constând în încasarea sumei totale de aproximativ 646.100 Lei”, arată ANI.

În stare de incompatibilitate a fost găsit și Iulian Andrieș, secretar general al comunei Hălăucești, din județul Iași, deoarece, în perioada 09 noiembrie 2018 – 18 decembrie 2020, în exercitarea funcției de Secretar General (funcționar public de conducere), s-a aflat în raporturi ierarhice directe cu fiica sa, consilier (funcționar public de execuție) la Compartimentul juridic și stare civilă al aparatului de specialitate al Primarului comunei Hălăucești.

Tot în oncompatibilitate s-a aflat și Andrei Marian Duță, ofițer de poliție în cadrul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, Centrul de Supraveghere și Controlul Trecerii Frontierei Aeroporturi București Otopeni, deoarece, în perioada 24 septembrie 2015 – 17 iulie 2018, a deținut simultan cu funcția publică cu statut special de ofițer de poliție în cadrul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră și o altă funcție în mediul privat, activitățile prestate în mediul privat fiind în legătură directă cu atribuțiile exercitate ca funcționar public.

Și Vasile Romeo Negru, fost agent șef principal în cadrul Penitenciarului Miercurea Ciuc a fost în incompatibilitate, deoarece, în perioada 1 ianuarie 2011 – 14 septembrie 2018, a deținut și exercitat simultan cu funcția de agent șef principal în cadrul Penitenciarului Miercurea Ciuc și alte funcții în mediul privat aflate în legatură directă cu atribuțiile exercitate ca funcționar public cu statut special.

În stare de incompatibilitate a fost și Rodica Buduru, consilier în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Giurgiu, deoarece, începând cu data de 5 ianuarie 2017, a deținut și exercitat simultan cu funcția publică de consilier în cadrul D.G.A.S.P.C. și funcția de contabil în cadrul C.A.R. Protecția Copilului Giurgiu, activitățile desfășurate de către aceasta în sectorul privat fiind în legătură directă cu atribuțiile exercitate în calitate de funcționar public.

În cazul Rodicăi Anca Domnea, funcționar public în cadrul Administrației Județene a Finanțelor Publice Suceava, ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava cu privire la existența indiciilor referitoare la săvârșirea de către aceasta a infracţiunii de conflict de interese prevăzută de art. 301 din Codul penal (text în vigoare până la data de 28.07.2017) și respectiv, a infracţiunii de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane prevăzută de art. 301 din Codul penal (text în vigoare începând cu data de 28.07.2017). „Astfel, în perioada 2014 - 2019, în exercitarea funcției publice a efectuat/participat la acțiuni de inspecție fiscală la 8 operatori economici, aflați în portofoliul de clienți ai unei societăți comerciale care deține în proprietate un autoturism dat spre închiriere soțului persoanei evaluate”, arată ANI.

Roxana Monica Mișa, fost Funcționar public în cadrul Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice București, s-a aflat, potrivit ANI, în incompatibilitate, pentru că, în perioada 3 noiembrie 2014 – 1 septembrie 2018, a deținut simultan cu funcția de inspector în cadrul Direcției Generale a Finanțelor Publice a Municipiului București – Administrația Finanțelor Publice Sector 2 și funcția contractuală de consilier în cadrul Autorității de Supraveghere Financiară.

Adela Stoianm funcționar public în cadrul Primăriei municipiului Constanța – Direcția Urbanism, s-a aflat în conflict de interese administrativ, deoarece, în perioada 5 aprilie – 21 iunie 2018, a întocmit în calitate de funcționar public în cadrul Serviciului Autorizații în Construcții, Direcția de Urbanism - Primăria Municipiului Constanța, 4 autorizații de construcție având la bază documentația tehnică elaborată de societatea comercială la care soțul persoanei evaluate deține calitatea de asociat.

Romeo Gabriel Rontea, fost Inspector urbanism în cadrul Compartimentului Urbanism, Primăria comunei Prundu, din județul Giurgiu, s-a aflat în incompatibilitate, în perioada 1 octombrie 2010 – 3 decembrie 2018, deoarece a exercitat simultan cu funcția publică de inspector urbanism în cadrul Primăriei comunei Prundu și calitatea de comerciant persoană fizică în cadrul propriului PFA. În calitate de inspector urbanism în cadrul compartimentului Urbanism a încheiat un contract de novație între Primăria comunei Prundu și propriul PFA, în baza căruia, în anul 2018, a încasat suma de 25.000 lei, potrivit ANI.

Jenica Ionescu, consilier superior în cadrul Serviciului Resurse Umane – Primăria municipiului Drăgășani, s-a aflat în incompatibilitate în perioada 2017 – 2020, deoarece a deținut și exercitat simultan atât funcția publică de consilier superior Resurse Umane în cadrul Primăriei mun. Drăgășani, jud. Vâlcea cât și calitatea de angajat cu contract individual de muncă (responsabil plasare pe piața muncii) în cadrul unei societăţi comerciale, activitățile desfășurate de către aceasta în sectorul privat fiind în legătură directă cu atribuțiile exercitate în calitate de funcționar public.

Simona Florentina Busuioc, inspector principal (contabil) în cadrul aparatului de specialitate al primarului comunei Chiojdeni, din județul Vrancea, s-a aflat în incompatibilitate începând cu data de 1 noiembrie 2011, întrucât a deținut și exercitat simultan atât funcția publică de inspector principal (contabil) în cadrul Primăriei comunei Chiojdeni, județul Vrancea, cât și funcția de contabil în cadrul Școlii Gimnaziale Chiojdeni.

Tot incompatibil a fost găsit și Domnel Neagu, agent șef adjunct de poliție în cadrul Poliției Municipiului Alexandria, din județul Teleorman, deoarece, începând cu data de 31 ianuarie 2018, exercită simultan cu funcția publică cu statut special și calitatea de angajat cu contract individual de muncă în cadrul unor societăţi comerciale, activitățile desfășurate de către acesta în sectorul privat fiind în legătură directă cu atribuțiile exercitate în calitate de funcționar public cu statut special.

ANI anunță că persoanele evaluate au fost informate despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază - de a fi asistate sau reprezentate de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Roxana Monica Mișa, Romeo gabriel Rontea și Domnel Neagu nu au depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: incompatibil