x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator ANPDC şi Radio România dau cuvântul copiilor

ANPDC şi Radio România dau cuvântul copiilor

de Loreta Popa    |    08 Iul 2009   •   00:00

Un nou proiect privind drepturile copiilor a fost demarat de Radio România şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului (ANPDC).



Parteneriatul încheiat între cele două instituţii zilele acestea prevede derularea în comun a unor campanii de informare, conştientizare şi educare a copiilor în ceea ce priveşte drepturile lor. Parteneriatul are în vedere şi realizarea de emisiuni pe teme de educaţie parentală.

"Opinia copiilor contează. Trebuie să conştientizăm faptul că, de cele mai multe ori, vorbim şi în numele lor. Este important să îi încurajăm să-şi exprime părerea şi, totodată, să învăţăm să-i ascultăm. De aceea, în perioada următoare, vom promova mai mult drepturile copiilor, mai ales că acestea nu sunt cunoscute de adulţi. Este principalul scop al parteneriatului cu Radio România. Punctual, vom face acest lucru prin intermediul proiectelor pe care le vom derula atât prin intermediul radioului clasic, cât şi a celui online care reprezintă modul de comunicare preferat pentru copiii şi tinerii de astăzi. Astfel, vor putea să-şi spună părerea în privinţa evenimentelor care le afectează viaţa şi pot semnala cazurile în care drepturile lor nu sunt respectate", a declarat Ileana Savu, secretar de stat ANPDC.

Campania se derulează pe mai multe coordonate. Radio3Net "Florian Pittiş", prin Kids Radio, va oferi şansa unor copii din categorii sociale diferite (Consiliul Elevilor, copii din centre de plasament, copii din categorii defavorizate sau expuse discriminării, copii supradotaţi, copii de diferite etnii care locuiesc pe teritoriul României) de a realiza emisiuni şi de a se consulta cu alţi copii, prin intermediul chatului, şi astfel de a supune dezbaterii publice orice problemă ce ţine de protecţia şi dezvoltarea lor. Specialiştii ANPDC şi UNICEF vor prelua feedbackul acestor programe şi vor ţine cont de "vocea copiilor" în demersurile şi iniţiativele legislative ulterioare. "Totodată, Radio România se va implica în sprijinirea copiilor care au părinţii plecaţi în străinătate, printr-o serie de emisiuni, dezbateri, anchete şi reportaje derulate pe RRI; în activităţi de protecţie a copilului, prin mediatizarea cazurilor de bună practică, la RRA şi posturile regionale şi locale", a spus Maria Ţoghină, preşedinte director general al radioului public.

Prima campania iniţiată de către cele două instituţii în urma semnării acordului de parteneriat este "ANPDC şi Radio România dau cuvântul copiilor", iar aceasta îşi propune să implice cât mai mult copiii în luarea deciziilor care îi privesc şi să-i încurajeze să-şi exprime liber opinia. Această campanie este susţinută de UNICEF şi este realizată în urma recomandărilor Comitetului ONU pentru Drepturile Copilului.

Nu în ultimul rând, echipe mixte ­ formate din copii, reprezentanţi ai ANPDC, ai Radio România şi ai ONG-urilor ­ vor pune la cale o "vară a copiilor", cu program radio pe plajă, concursuri şi concerte prin "Radiovacanţa Copiilor", la Năvodari. Copiii cu posibilităţi materiale reduse vor beneficia de tabere gratuite. Evenimentele "Radiovacanţa Copiilor" şi emisiunile din cadrul campaniei vor putea fi urmărite live pe www.kidsradio.ro şi www.radio3net.ro.

×
Subiecte în articol: copiilor copii radio mass-media radio romania