Vicepreşedintele Partidului Naţional Liberal, Crin Antonescu, afirmă, într-un interviu acordat Agerpres, că dacă va câştiga preşedinţia formaţiunii va acţiona pentru a face PNL un partid mai eficace, mai credibil, mai onorabil. Antonescu nu exclude posibilitatea revenirii la guvernare a PNL în următorii patru ani altfel decât în urma unor alegeri. El susţine totodată că punctul forte al contracandidatului său la preşedinţia PNL, Călin Popescu-Tăriceanu, este 'teama de nou' a susţinătorilor acestuia.
PNL îşi va alege, la congresul de la sfârşitul acestei săptămâni, conducerea. Ar putea schimba acest congres atitudinea partidului faţă de situaţia politică actuală, faţă de ceilalţi actori de pe scena politică?
Crin Antonescu: În linii mari, cred că nu. În ceea ce priveşte poziţionarea politică, raportarea la actuala putere, la cele două partide care compun alianţa şi la preşedintele care o patronează, distanţa critică a PNL va rămâne aceeaşi şi obiectivul de a se aşeza ca o alternativă solidă de centru-dreapta este comun ambilor candidaţi la preşedinţia PNL.
Există vreo şansă, în cazul în care dumneavoastră sunteţi ales preşedinte, ca PNL să ajungă la guvernare în următorii patru ani altfel decât în urma unor alegeri?
Nu putem exclude o asemenea posibilitate, pentru că aceşti patru ani care ne despart teoretic de următoarele alegeri parlamentare sunt, la figurat, foarte lungi. Avem o situaţie complicată din punct de vedere economic şi social, marcată de o criză ale cărei efecte abia au început să se facă simţite şi în legătură cu care există multe necunoscute şi multe motive serioase de îngrijorare. Există, de asemenea, la finele acestui an, alegeri prezidenţiale şi nu este deloc exclus ca acest moment să marcheze o modificare, o reaşezare importantă pe scena politică. Deci nu se poate exclude această ipoteză, dar, în orice caz, PNL îşi doreşte să revină la guvernare doar în momentul în care are o pondere suficientă în opţiunile electoratului - la nivelul sondajului public sau exprimată în alegeri - şi în momentul în care poate să aplice în Guvern soluţiile sale, cu oamenii săi în poziţii-cheie.
Care credeţi că sunt argumentele care vă recomandă pe dumneavoastră în funcţia de preşedinte al PNL şi nu pe contracandidatul dumneavoastră?
Cred că reprezint un element de noutate, care poate să facă bine într-o scenă politică destul de închisă şi care nu mai atrage cea mai mare parte a electoratului. Cred, de asemenea, că are însemnătate avantajul de a nu fi perceput ca legat în vreun fel de lucruri discutabile de natura corupţiei, de natura unor grave greşeli de guvernare, de natura unor combinaţii care ţin de evoluţia ultimilor ani. În al treilea rând, cred că unul dintre atuurile mele este acela că am avut şi am o consecvenţă şi o principialitate pe care mi-o recunosc şi prietenii şi adversarii şi cred că, în aceste condiţii, mă pot bucura şi de mai mult respect şi de mai multă deschidere din partea tuturor partenerilor şi politici şi sociali.
Care credeţi că este punctul forte al contracandidatului dumneavoastră?
Cred că este un candidat redutabil. Cred că, în ultimii patru ani, Călin Popescu-Tăriceanu a crescut mult ca om politic şi, în aprecierea mea, punctul forte al domniei sale în această competiţie este teama de nou, teama de o experienţă nouă pe care unii dintre beneficiarii liberali ai ultimilor patru ani o pot avea.
Dincolo de decizia congresului care, desigur, este suveran, există totuşi liberali cu care aţi colaborat mai bine de-a lungul timpului în partid şi pe care aţi dori să îi aveţi drept colegi în BPC cu funcţii de vicepreşedinte, de prim-vicepreşedinte, acum, că a apărut şi această funcţie?
Este bine ştiut de către cei care vor veni la congres că între noi există afinităţi, există nepotriviri şi se ştiu bine şi aceste afinităţi şi aceste nepotriviri. Eu nu voi pronunţa nume pentru că mi se pare că acela care va fi ales preşedinte al partidului trebuie să-şi asume o colaborare cu oricine va fi promovat de congres în echipa de conducere, indiferent de simpatii şi antipatii. Ce pot spune însă este că voi căuta în mod special colaborarea unor oameni din PNL şi din afara PNL care nici nu vor candida, poate, la acest congres. Şi ca să dau doar două exemple, mi-aş dori foarte mult să colaborez în calitate de preşedinte cu senatorul Mircea Diaconu. Mi-aş dori, de asemenea, să colaborez - şi sper să o fac - cu profesorul Daniel Barbu de la Institutul de Cercetări Politice. Am dat doar două exemple, e vorba de mulţi oameni şi din partid şi din afara lui cu care voi colabora indiferent de faptul că ei sunt sau nu în conducerea PNL sau chiar indiferent de faptul că sunt în PNL înscrişi sau nu.
Spuneaţi recent că Tăriceanu a luat unele decizii importante sfătuindu-se cu persoane din partid care nu aveau girul congresului. Senatorul Mircea Diaconu şi Daniel Barbu ar putea intra şi ei în această categorie ...
Nu, n-ar putea fi într-o astfel de categorie pentru că eu nu voi lua niciodată o decizie consultându-mă doar cu aceşti oameni. Eu voi lua orice decizie în calitate de preşedinte numai cu respectarea prevederilor statutare, cu consultarea şi cu votul forurilor prevăzute de congres pentru fiecare tip de decizie. Eu am vorbit despre decizii importante care s-au luat numai cu consultarea sau în urma recomandării unor persoane care nici nu erau în Biroul Politic Central al PNL.
În ce măsură credeţi că pot apărea după congres două centre de putere în PNL?
În nicio măsură. Un preşedinte care, pe fondul existenţei funcţiei de prim-vicepreşedinte sau a unor personalităţi puternice în partid, se plânge că există mai multe centre de putere este un preşedinte slab. Un preşedinte cu adevărat puternic este unul care îşi permite să fie şi democrat, care îşi permite să respecte şi prevederile statutare şi, în acelaşi timp, care câştigă o autoritate neştirbită de existenţa altor lideri, altor personalităţi puternice sau, de pildă, de existenţa funcţiei de prim-vicepreşedinte. Din acest motiv, am susţinut şi sunt bucuros că s-a adoptat introducerea în statut a funcţiei de prim-vicepreşedinte, un număr doi al partidului consacrat, oficializat, ales de congres.
În cazul în care, deşi aţi pierde lupta pentru preşedinţia partidului, PNL v-ar desemna candidat la Preşedinţia României, aţi accepta?
Nu, pentru că mi se pare chiar o năzbâtie să desemnezi drept candidat al partidului la Preşedinţia ţării pe cineva care a pierdut competiţia în interiorul partidului.
Sunt unii liberali cu o imagine controversată care vă susţin. Probabil că unii dintre ei vor candida pentru funcţii de vicepreşedinte sau membru în Biroul Politic Central. Nu vă e teamă că asocierea acestora cu dumneavoastră ar putea dăuna imaginii pe care o aveţi?
Eu nu îmi propun să fac din PNL o mănăstire de maici. Nu am această calitate şi nici nu s-ar putea. Eu îmi propun să fac din PNL, împreună cu colegii pe care îi voi avea în conducere, un partid mai eficace, mai credibil, mai onorabil. Faptul că există oameni controversaţi e ceva natural în politică şi faptul că unii dintre ei îşi îndreaptă opţiunile către mine e ceva ce eu nici nu pot să împiedic, nici nu pot să descurajez. Fiecare are dreptul la o opţiune. Pe mine mă bucură votul sau susţinerea fiecărui coleg, iar în legătură cu aspecte controversate legate de personalitatea unuia sau altuia putem să discutăm doar dacă îmi daţi nume proprii şi atunci răspund exact pe fiecare caz.
Una dintre persoanele controversate ar fi Dan Ilie Morega ...
Dan Ilie Morega este un om despre care s-au scris destule lucruri neplăcute, nu mai multe decât despre alţi membri ai PNL. Nu a fost mai atacat Morega în presa românească decât a fost atacat Tăriceanu şi, cu toate acestea, până la proba contrarie, consider că amândoi sunt nişte oameni care nu s-au făcut vinovaţi de nimic şi până la proba contrarie consider că amândoi sunt nişte oameni care au, fiecare la nivelul lui, nişte merite în acest partid, ca atare au toate drepturile în exact la fel de mare sau mică măsură ca orice alt coleg de-al lor.
Ar mai fi Dan Radu Ruşanu, Relu Fenechiu ...
Nici despre Dan Radu Ruşanu şi nici despre Relu Fenechiu nu am văzut vreodată o acuzaţie concretă, nu ştiu să se afle sub vreo acuzaţie formulată de vreo instanţă şi numai faptul că sunt nişte oameni de afaceri în legătură cu care unii sau alţii pot avea păreri mai puţin bune este o chestiune care mă priveşte mai puţin. În momentul în care Dan Ruşanu, Relu Fenechiu sau oricine altcineva ar face ceva neconform cu principiile noastre, cu statutul nostru, cu ceea ce înţelegem noi ca politică a partidului în materie de legalitate, de principii politice şi morale, voi fi primul care va lua atitudine, indiferent de faptul că m-au susţinut sau că mă susţin la acest congres.
Revenind la afirmaţiile pe care le-aţi făcut privind faptul că Tăriceanu s-a consultat în luarea unor decizii strategice cu oameni din afara partidului, puteţi spune cine sunt aceste persoane?
Când am vorbit de consultări cu oameni din afara partidului am vorbit de oameni din afara conducerii şi eu cred că, în acest moment, nu are rost să discutăm foarte mult despre trecut. Colegii din PNL ştiu despre cine e vorba. Dacă vreţi două exemple foarte aplicate, aş putea să spun că, pe de-o parte, domnul Bogdan Olteanu, care din 2007 nu a mai fost membru al conducerii PNL, în sens de Birou Politic Central, a avut un rol decisiv în viaţa acestui partid, fapt care nu era firesc. Cu toate acestea, sunt primul care să o spun, Bogdan Olteanu este un om politic tânăr cu foarte multe calităţi şi nu e vina lui în niciun fel că s-a întâmplat aşa, nu e răspunderea lui. Dacă vreţi exemple din afara sau de la marginea partidului, de pildă, domnul Sebastian Vlădescu, fost ministru de Finanţe, de asemenea, un om căruia eu personal nu am nimic să-i reproşez şi un om de a cărui competenţă profesională nu mă îndoiesc, cred că a avut un rol foarte mare într-un moment în care nu era deloc clar dacă este sau nu măcar membru al PNL.
Aţi spus şi că în jurul lui Călin Popescu-Tăriceanu au existat grupuri de influenţă care nu aveau legitimitatea forului suprem al partidului. Printre aceşti oameni despre care spuneţi că ar compune un grup de influenţă, se află şi persoane care acum vă susţin pe dumneavoastră?
După ştiinţa mea, nu.
Citește pe Antena3.ro