x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Arme vechi la vremuri noi

Arme vechi la vremuri noi

de Mara Raducanu    |    28 Dec 2009   •   00:00
Arme vechi la vremuri noi
Sursa foto: Cristian Nistor/AGERPRES

La un an de la incident, Codruţ Olaru, şeful DIICOT, promite noi dezvăluiri în legătură cu furtul de arme de la unitatea militară de la Ciorogârla. Asta după ce acum câteva zile militarii arestaţi în acest caz au fost eliberaţi din Penitenciarul Rahova, iar pe lista noilor suspecţi s-ar afla şi interlopul Eugen Preda.



Şeful DIICOT susţine că ieri anchetatori şi poliţişti au descins în 45 de locuri din Bucureşti, Ilfov şi alte judeţe ale ţării, găsind şi recuperând o parte din armele dispărute din unitatea militară. Olaru promite să ofere mai multe informaţii astăzi în cadrul unei conferinţe de presă. Surse neoficiale susţin că 27 de arme din cele 62 furate, în ianuarie, de la unitatea militară au fost descoperite în Ilfov, în Dragomireşti, în casa a două persoane, Alexandru şi Liviu Iordan, care au fugit, dar au fost prinşi la Sinaia. Potrivit antena3.ro, anchetatorii ar fi găsit 50 din cele 62 de arme dispărute. La sediul DIICOT, în cazul furtul armelor de la Ciorogârla, au fost aduse pentru audieri peste 40 de persoane. Scandalul Ciorogârla s-a lăsat cu demiteri ale persoanelor cu funcţii înalte din Ministerul Apărării, ipoteze controversate, filtre ale Poliţiei, suspecţi reţinuţi şi apoi eliberaţi, mobilizări de forţă şi destituiri. Deşi teoretic s-au făcut investigaţii amănunţite, furtul de arme din depozitul de la Ciorogârla, din noaptea de 27 spre 28 ianuarie, a rămas nedescrifat.

MILITARII REŢINUŢI, ELIBERAŢI
Întreaga poveste a început în noaptea de 27 spre 28 ianuarie, când s-a descoperit că hoţii au prădat depozitul de armament şi muniţie aparţinând unităţii militare de la Ciorogârla, judeţul Ilfov, subordonată Statului Major al Forţelor Terestre. Pentru prinderea făptaşilor şi recuperarea armamentului şi a muniţiei furate, s-a declanşat imediat starea de alertă. Astfel, pe mai multe drumuri naţionale şi judeţene, precum şi la toate intrările şi ieşirile din Capitală au fost organizate zeci de filtre ale Poliţiei. Atunci alarma a fost dată de santinelă, imediat după ce soldatul a descoperit lacătul spart.

În dosarul privind furtul armelor de la UM din Ciorogârla, la 2 martie 2009, au fost deferiţi justiţiei 11 militari. Astfel, au fost trimişi în judecată sergentul Marius Tudorache - pentru furt calificat, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, călcare de consemn şi instigare la această infracţiune, sergentul major Ionuţ Nicolae Gagea - pentru furt calificat, caporalul Ion Petrică - pentru furt calificat şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, toţi arestaţi preventiv. De asemenea, au fost deferiţi justiţiei caporalul Crisitian Radu, soldatul Nicuşor Niţă, caporalul Marian Tudorache, soldatul Marian Dinu, cercetaţi în arest preventiv, precum şi caporalul Constantin Marian Danciu, soldatul Daniel Gugea, soldatul Ştefan Stoilă şi sergentul Valerică Gavrilă - pentru călcare de consemn. Acum câteva zile, mai exact la 23 decembrie 2009, magistraţii Tribunalului Militar Teritorial Bucureşti au admis cererile de eliberare din arest preventiv militarilor impliacaţi în cazul Ciorogârla. Decizia magistraţilor este definitivă, însă procesul pe fond al militarilor va continua la 11 ianuarie 2010, la instanţa militară.

PREDA, DIN NOU ÎN VIZOR
Tot ieri, Eugen Preda - cunoscut al lumii Interlope - şi un apropiat al său au fost ridicaţi şi duşi la audieri în cazul privind găsirea armelor furate de la unitatea militară Ciorogârla, investigat de DIICOT. Cei doi au fost implicaţi şi în scandalul din mall-ul bucureştean Plaza România, de la 21 februarie 2009. Atunci, Preda şi membrii clanului său au fost reţinuţi de poliţiştii Secţiei 22 din Capitală, pentru conflictul cu agenţii firmei de pază BGS, ulterior ei fiind eliberaţi.

×
Subiecte în articol: observator