x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Licitaţie. Noi obiecte din colecţia lui Corneliu Vadim Tudor, scoase la vânzare

Licitaţie. Noi obiecte din colecţia lui Corneliu Vadim Tudor, scoase la vânzare

13 Noi 2015   •   18:10
Licitaţie. Noi obiecte din colecţia lui Corneliu Vadim Tudor, scoase la vânzare
Sursa foto: Marin Raica/Intact Image

ʺFranța, armata, Josephineʺ. Acestea au fost ultimele cuvinte ale lui Napoleon Bonaparte. Licitația ʺColecția unui român. Corneliu Vadim Tudorʺ amintește de celebrul cuplu imperial printr-un document care conține trei semnături olografe ale lui Napoleon (preț de pornire: 7.000 euro) și o scrisoare a Joséphinei, soția sa, din noiembrie 1808, adresată vărului ei (preț de pornire: 550 euro).

Se pare că, în ciuda trecutul ei tumultos și a reputației nefavorabile, Joséphine a fost marea iubire a lui Napoleon. Mărturii rămân miile de scrisori de dragoste pe care acesta i le scria și care, acum, sunt considerate documente de mare valoare muzeală, vândute pentru sume colosale.

Recordul recent pentru o astfel de scrisoare semnată de Napoleon a fost stabilit acum câțiva ani la Christie’s Londra - 400.000 euro. Pe de altă parte, recordul unei scrisori a împărătesei Joséphine, adresată fiului ei, Eugène de Beauharnais, este de 86.745 de euro. Epistola conține celebra frază "Totul s-a sfârşit, va abdica" din aprilie 1814, cu privire la prima abdicare a lui Napoleon.  

Din categoria vedetelor epistolare ale spațiului francez sunt și scrisoarea lui Victor Hugo din mai 1843 (preț de pornire: 2.500 euro) și scrisoarea politicianului Georges Clemenceau din decembrie 1898 (preț de pornire: 1.500 euro).

Scrisorile semnate de Victor Hugo pot ajunge și până la 50.000 euro, precum cea vândută de Christie’s în aprilie 2012 la Paris, iar un bilet adresat lui Émile Zola și semnat de Clemenceau în 1899 a fost vândut în mai 2006 la Sotheby’s Paris pentru 32.400 euro.

Scrisorile pot fi consultate la Artmark până luni, 23 noiembrie, iar marți, 24 noiembrie, licitate la Athénée Palace Hilton, ora 19:30.

×