x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Autorităţile au pus gând rău clădirilor în paragină

Autorităţile au pus gând rău clădirilor în paragină

de Diana Scarlat    |    13 Iul 2015   •   14:46
Autorităţile au pus gând rău clădirilor în paragină

Legile date în ultimii doi ani pentru turismul românesc vizează creşterea interesului celor care călătoresc în România, dar şi al investitorilor care nu s-au înghesuit până acum să bage bani în staţiunile noastre. TVA de 9% la toate pachetele turistice, legea voucherelor de vacanţă sau legea paraginii sunt gândite pentru a aduce creştere economică pe termen lung.

Legea paraginii se va vota în septembrie în Parlament și vizează toate clădirile cu destinaţie turistică sau comercială care strică imaginea staţiunilor turistice. În România sunt astăzi 70 de staţiuni montane, balneoclimaterice și litorale, iar în fiecare există cel puţin zece clădiri aflate în paragină, care alungă turiștii și investitorii.

Încă din 2011, administraţiile locale au aplicat o „taxă de paragină” în mai multe staţiuni de pe Litoral, însă nimic nu s-a schimbat. O astfel de taxă a fost aprobată de Primăria orașului Mangalia și a intrat în vigoare la 1 mai 2011, aplicându-se zilnic, până la finalul sezonului (1 septembrie), proprietarilor care și-au abandonat investiţiile. Aceștia au fost amendaţi zilnic cu sume între 40 și 400 de lei pe metrul pătrat, în funcţie de zona în care se afla clădirea sau complexul turistic. S-au strâns sume uriașe, însă nimeni nu le-a plătit.

Executați silit Staţiunile Venus, Olimp, Neptun și Cap Aurora sunt în continuare marcate de ruine. În paragină sunt și multe clădiri care aparţin companiilor de stat și proprietăţi private în care își au sediul diverse firme comerciale. Toate acestea vor intra sub incidenţa noii legi a paraginii, pentru care se va păstra, probabil, cuantumul amenzilor aplicate în anii precedenţi de autorităţile din sudul litoralului.

„Noi încercăm, de doi ani, să creăm un climat favorabil pentru a atrage investitori, prin măsurile care s-au adoptat. Legea paraginii prevede ca toate imobilele care nu corespund planului de urbanism să fie sancţionate și repuse în circuit. Nu este vorba doar despre hoteluri, ci de toate clădirile care strică imaginea unei staţiuni. Excepţie fac imobilele care funcţionează exclusiv ca locuinţe”, a explicat, pentru Jurnalul Naţional, Mirela Matichescu, președinte interimar al Autorităţii Naţionale pentru Turism (ANT).

Cu alte cuvinte, dacă o firmă își are sediul într-o clădire în paragină, proprietarul va avea obligaţia ca în termen de un an să o renoveze sau măcar să renoveze faţada. Cei care nu se vor supune legii vor fi executaţi silit.

Herculane așteaptă reabilitarea
Situaţia tragică nu este doar în sudul litoralului. „Ceea ce trăiește acum staţi-unea Herculane este o tragedie, pentru că lipsa de consistenţă în privatizare a condus la cumpărarea sau luarea în locaţie de gestiune a unor clădiri istorice, obiective iniţial strategice ale staţiunii, lăsate în paragină, până la decăderea staţiunii. Hotelul Ferdinand este singura clădire istorică din staţiunea Herculane care și-a putut continua destinaţia iniţială. Restul clădirilor de patrimoniu stau să cadă. Sperăm că noua lege a turismului îi va obliga pe proprietari să le redea destinaţia iniţială, cea de hoteluri”, a comentat, pentru Jurnalul Naţional, Lucian Boronea, director general Accent Travel.



„TVA de 9%, legea voucherelor de vacanţă, legea paraginii sau legea cazinourilor - prin care, în staţiunile turistice, jocurile de noroc sunt autorizate şi taxate doar pe perioada în care funcţionează - au fost măsurile pentru care noi ne-am luptat în ultimul an, pentru a obţine creştere în turismul din România, pe termen lung”, spune Mirela Matichescu, preşedinte interimar ANT.
 

×
Subiecte în articol: clădiri paragina