x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Autorizarea de către CE a bicarbonatului de sodiu în prepararea micilor, amânată până în iulie

Autorizarea de către CE a bicarbonatului de sodiu în prepararea micilor, amânată până în iulie

de Agerpres    |    20 Feb 2014   •   21:29
Autorizarea de către CE a bicarbonatului de sodiu în prepararea micilor, amânată până în iulie
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Votul din cadrul Comitetului permanent pentru lanţul alimentar şi sănătatea animală (SCFCAH) privind autorizarea folosirii bicarbonatului de sodiu în prepararea micilor care trebuia să aibă loc joi a fost amânat pentru luna iulie, au declarat surse concordante.

Votul din SCFCAH - comitetul permanent condus de Comisia Europeană (CE) şi în care sunt reprezentate la nivel de experţi statele membre - a fost amânat întrucât şapte state au fost nemulţumite că pe lista ce urma să fie supusă votului nu s-au aflat decât câteva produse, printre care şi micii româneşti. Întrucât nu exista o majoritate calificată, acordarea acestei excepţii nu a mai fost supusă la vot, iar producătorii care urmau să beneficieze de ea vor avea de aşteptat până în luna iulie.

"În final, votul nu a mai avut loc astăzi. Intenţia era de a vota astăzi în SCFCAH asupra unui pachet de mai mulţi aditivi care să fie autorizaţi pentru anumite produse tradiţionale, printre care şi produsul românesc mici. Următorul pas este reluarea discuţiilor cu statele membre, chestiunea urmând să revină pe agendă într-una dintre următoarele reuniuni ale SCFCAH", a declarat purtătorul de cuvânt al CE în acest dosar, Roger Waite.

Amânarea votului din SCFCAH înseamnă practic că situaţia actuală se va prelungi, respectiv micii vor putea fi în continuare produşi şi comercializaţi în România, dar nu vor putea merge la export.

Conform sursei citate, după ce votul are loc în SCFCAH, Comisia trebuie să înainteze textul adoptat Parlamentului European, respectiv Comisiei pentru mediu, sănătate publică şi siguranţă alimentară (ENVI, care poate înainta obiecţii. În condiţiile în care votul din SCFCAH va avea loc în luna iulie, excepţiile privind utilizarea acestor aditivi în unele produse tradiţionale vor ajunge pe masa noului legislativ comunitar, format în urma alegerilor europene de la 25 mai.

×
Subiecte în articol: mici mititei