x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Primul avion AWACS a aterizat la Baza Militară de la Otopeni. NATO va monitoriza situația din Belarus

Primul avion AWACS a aterizat la Baza Militară de la Otopeni. NATO va monitoriza situația din Belarus

de Redacția Jurnalul    |    17 Ian 2023   •   15:35
Primul avion AWACS a aterizat la Baza Militară de la Otopeni. NATO va monitoriza situația din Belarus
Sursa foto: Lucian Alecu

Primul avion AWACS al NATO a aterizat la Baza Militară 90 de la Otopeni. În total, Alianța va trimite în România trei astfel de aparate de zbor.

Avioanele de supraveghere vor fi prezente în România pentru o misiune care va dura câteva săptămâni. Scopul este monitorizarea mișcărilor de trupe din Belarus, țară vecină cu Ucraina și aliată a Federației Ruse. 

Aeronavele sunt dotate pentru supraveghere maritimă, aeriană și terestră, și pot identifica raderele situate la granița dintre Belarus și Rusia

Este prima oară când aceste avioane vor fi operate din România. În acest sens, Baza Militară 90 de la Otopeni a fost modernizată. Misiunile de supraveghere a Mării Negre și Belarusului erau realizate, până acum, de avioanele care decolau de la baza  NATO din Germania. 

Avionul AWACS ajuns în România este primul dotat cu radare de ultimă generație. Este vorba  despre aparate Boeing 707, fabricate în anii 80, Dispun de patru motoare, care produc zgomot și au un consum mare rde kerosen. Cu toate acestea, sunt foarte fiabile. Autonomia lor este de 10 ore și pot fi alimentate și în aer. Totodată, pot supraveghea circa 300.000 de kilometri pătrați. 

Cele trei avioane din România vor asigura o supraveghere permanentă a Flancului Estic al NATO.

SUA și NATO susțin Ucraina în fața invaziei ruse, și se ia în calcul o posibilă intrare a forțelor militare ruse dinspre Belarus. 

Primul avion AWACS a aterizat la Baza Militară 90 de la Otopeni

 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×