x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Avocatul Poporului cere Parlamentului "să repare" Ordonanţa 58

Avocatul Poporului cere Parlamentului "să repare" Ordonanţa 58

de Gabriela Antoniu    |    17 Sep 2010   •   00:00
Avocatul Poporului cere Parlamentului "să repare" Ordonanţa 58
Sursa foto: Christian Silva/Christian Silva

Avocatul Poporului, Ioan Muraru, a trimis conducerii Parlamentului o scrisoare în care semnalează serioase lacune legislative atât în OUG 58/2010 privind drepturile de autor, cât şi în normele de aplicare ale acestui act normativ.



Cum scrisoarea a fost trimisă după ce Senatul a adoptat în sesiune extraordinară proiectul de lege de aprobare a OUG 58/2010, observaţiile Avocatului Poporului au fost trimise Camerei Deputaţilor, respectiv Comisiei de buget-finanţe, care urmează să dezbată şi să adopte acest act normativ.

Una dintre principalele probleme semnalate de Avocatul Poporului, "ca o noutate", este că Ordonanţa 58, care modifică Codul Fiscal, cuprinde un text care se referă la contribuţiile sociale. Avocatul Poporului atrage însă atenţia că aceste contribuţii sociale sunt reglementate prin legi speciale, şi nu prin Codul Fiscal. În plus, ordonanţa nu conţine dispoziţii privind abrogarea expresă a prevederilor legale contrare din materia contribuţiilor sociale. De asemenea, în scrisoare se arată că OUG 58/2010 reglementează "impozitarea a orice venituri de natură profesională, altele decât cele salariale", o prevedere considerată de Avocatul Poporului "foarte vagă şi cuprinzătoare, astfel încât nu se poate determina cu certitudine cărui tip de venituri se adresează, nici dacă are în vedere activităţile dependente sau pe cele independente".

O altă problemă semnalată Parlamentului este că legiuitorul nu a precizat în ordonanţă dacă plafonarea bazei de calcul la cinci salarii compensatorii la care se aplică contribuţiile individuale se referă la venitul lunar sau anual al contribuabilului. Totodată, Avocatul Poporului subliniază că prin articolul 15 din normele de aplicare a OUG 58/2010 sunt introduse contravenţii, deşi ordonanţa nu conţine prevederi contravenţionale. În concluzie, Avocatul Poporului arată că OUG 58/2010 prezintă o serie de deficienţe de tehnică legislativă şi cere Parlamentului "luarea măsurilor pentru armonizarea şi unificarea legislaţiei în materia contribuţiilor sociale, eventual unificarea şi simplificarea sistemului de asigurări sociale şi introducerea acestuia în Codul Fiscal".

×
Subiecte în articol: observator