x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator BAC-ul ca o pradă

BAC-ul ca o pradă

de Diana Scarlat    |    04 Iul 2008   •   00:00
BAC-ul ca o pradă

Gheorghe Rădulescu, preşedintele Agenţiei de Evaluare şi Asigurare a Calităţii Educaţiei, a cerut ieri demisiile ministrului Cristian Adomniţei şi a secretarului de stat Zvetlana Preoteasa ca urmare a fraudelor descoperite în acest an la examenul de Bacalaureat

Gheorghe Rădulescu, preşedintele Agenţiei de Evaluare şi Asigurare a Calităţii Educaţiei, a cerut ieri demisiile ministrului Cristian Adomniţei şi a secretarului de stat Zvetlana Preoteasa ca urmare a fraudelor descoperite în acest an la examenul de Bacalaureat. Tot el propune să nu se mai ia în considerare media de la Bacalaureat pentru admiterea la facultate, susţinînd că examenele nu mai au nici o valoare în România, din cauza “manualelor de copiat la BAC 2008”.

Gheorghe Rădulescu a analizat mai multe lucrări de la proba obligatorie de literatură română şi a demonstrat că există aceeaşi succesiune şi aceeaşi construcţie a frazelor, nu doar acelaşi conţinut de idei. A precizat că la Şcoala 128 din Bucureşti, din 59 de lucrări corectate de el, numai 17 erau rezolvate fără să se fi copiat din manuale.

 
“MANUALE DE COPIAT”. Explicaţia similitudinilor este, conform lui Rădulescu, faptul că elevii nu mai învaţă, avînd la dispoziţie cărţile de comentarii din care pot copia. Profesorul consideră aceste cărţi pentru BAC “o afacere murdară” de care se fac vinovate autorităţile. El mai acuză Ministerul Educaţiei şi Cercetării şi Inspectoratul că, în loc să constate criza în care se află învăţămîntul şi să instituie un comitet de analiză, au dat un comunicat de presă, în care l-au acuzat, “în stil stalinist”, că minte. Ministerul Educaţiei respinsese acuzele profesorului, calificîndu-le drept “manipulări grosolane”. Rădulescu mai susţine că şi Sergiu Moga, preşedintele Comisiei de Bacalaureat, poartă o parte din vină, deoarece i-ar fi îndemnat pe elevi să copieze cînd a anunţat înainte de examen că nu elevii, ci profesorii vor fi sancţionaţi dacă se va copia la BAC.

 

Scandal ajuns la DNA

Intrarea Liceului de Muzică “George Enescu” în atenţia opiniei publice, dar şi a procurorilor DNA, legat de scandalul presupusei mite ce ar fi fost cerute de unii profesori ai acestui liceu, pentru ca elevii să primească note mai mari, scoate la iveală şi alte nereguli în activitatea acestei instituţii de învăţămînt. Printre profesori există nemulţumiri faţă de modul în care se “împart” posturile la diverse catedre, fără a fi scoase la concurs pentru titularizare. În acelaşi timp există teama de a face dezvăluiri cu nume şi prenume, nu doar în discuţiile cu jurnaliştii, dar şi în relaţia cu Ministerul Educaţiei ori cu Inspectoratul. Teama este atît de mare, încît pînă şi memoriile adresate acestor instituţii, prin care au fost dezvăluite o serie de nereguli în activitatea directorului Liceului, Horia Drăgoi, sînt trimise cu caracter anonim. “Şcoala este plină de pensionari, pentru că directorul nu scoate posturile la concurs. Sînt profesori care sînt favorizaţi de director. Ne e teamă, pentru că directorul este susţinut de inspectori care au copii, ca externi, la noi la liceu...”.

  • Violeta Fotache
×
Subiecte în articol: observator