x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Bărbaţii români au mai mult timp liber decât femeile

Bărbaţii români au mai mult timp liber decât femeile

05 Mar 2015   •   17:47
Bărbaţii români au mai mult timp liber decât femeile

Statisticile arată că există diferenţe considerabile între femeile şi bărbaţii din România din punctul de vedere al modului în care îşi petrec aceştia timpul, mai ales în ceea ce priveşte modul în care îşi împart activităţile din spaţiul privat.

Ce este timpul pentru femeile din România? Cum îşi împart ele această resursă în viaţa de zi cu zi?
Bărbaţii au mai mult timp liber, în medie cu peste 1 oră/zi, conform Institutului Naţional de Statistică, iar femeile alocă considerabil mai mult timp îngrijirii gospodăriei şi familiei (femeile - în medie 4:24 de ore/zi; bărbaţii - în medie 2:05 ore pe zi). Această distribuire inegală a timpului este consecinţa mentalităţilor tradiţionale din România faţă de rolurile de gen în familie.

Un studiu al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) din 2012 arăta că 63% dintre români sunt de acord cu expresia ”bărbatul e capul familiei”, iar peste jumătate dintre ei consideră că treburile casei sunt sarcina exclusivă a femeilor, la fel şi educaţia şi îngrijirea copiilor.

Coaliţia pentru Egalitate de Gen, alcătuită din cinci organizaţii neguvernamentale active în domeniul drepturilor femeilor, anume: CPE – Centrul Parteneriat pentru Egalitate, Asociaţia pentru Libertate si Egalitate de Gen (A.L.E.G.), AnA – Societatea de Analize Feministe, Asociaţia E-Romnja şi Asociaţia Front desfăşoară pe parcursul lunii martie o campanie despre timpului femeilor, în cadrul căreia se va lansa o expoziţie de fotografie în diverse spaţii publice din Bucureşti, Călăraşi, Ploieşti şi Sibiu.

Expoziţia de fotografie ”Timpul femeilor” invită vizitatorii să reflecteze la diversitatea şi complexitatea vieţilor femeilor din România de azi şi la ce înseamnă resursa ”timp” pentru acestea. Organizată în colaborare cu fotografii Ioana Moldovan şi Gabriel George, expoziţia cuprinde imagini cu femei aflate la locul de muncă, pe stradă, la piaţă, acasă sau în alte locuri şi redă fragmente din discuţiile despre modul în care îşi împart timpul zi de zi.

Pe parcursul lunii martie 2015 în Bucureşti fotografiile vor fi expuse în următoarele locuri: clădirea ASE (în exterior, la coloane), Biblioteca Metropolitană Bucureşti (în exterior), Biblioteca Naţională a României, Biblioteca Centrală Universitară ”Carol I”, Universitatea Nicolae Titulescu şi cafeneaua Dianei Patru. (M.C)

×