x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Băsescu a primit aviz că filmul e copie!

Băsescu a primit aviz că filmul e copie!

de Gabriela Antoniu    |    02 Dec 2009   •   00:00


Preşedintele Traian Băsescu a declarat aseară că, potrivit INEC, înregistrarea de la Ploieşti conţine elemente de editare computerizată în sensul alterării integrităţii, nu e autentică şi nici nu reprezintă o copie realizată cu acurateţe a unei înregistrări autentice.

Băsescu a spus că a primit avizul cu nu-mărul 181 de la INEC, în urma solicitării sale transmise la data de 30 noiembrie 2009, privind întocmirea unui aviz de specialitate cu privire la o înregistrare de pe un CD, dacă aceasta conţine "urme de intervenţie tehnică, în sensul modificării integrităţii". Băsescu a precizat că CD-ul a reprezentat fidel înregistrarea din ziarul Gardianul. El mai spus că, dacă nu îi este alterată calitatea de probă în instanţă, va face public avizul INEC, menţionând totodată că a cerut o expertiză a filmării de la Ploieşti şi în străinătate. Băsescu şi-a încheiat declaraţia cu o tentativă de plâns, spunând: "Să-ţi fie ruşine, Dinu Patriciu!".

De remarcat că Traian Băsescu nu a citit din avizul de INEC vreo concluzie că filmul este fals. Cu alte cuvinte, şeful statului a primit de la INEC un aviz care spune că filmul dus la analiză este o copie după o copie. Nimic nou.

Şi asta pentru că INEC nu a făcut o expertiză a filmului, ci o analiză tehnică. Pentru a face o expertiză din care să reiasă, aşa cum a acuzat Traian Băsescu, că filmul este trucat era nevoie de filmul original şi de aparatul pe care s-a făcut înregistrarea, spun surse de specialitate. Or, filmul dus de Traian Băsescu la INC este o copie de pe internet a celui difuzat de Gardianul. Şi, în momentul în care a fost copiat de pe internet, filmul şi-a modificat automat parametrii tehnici, aceasta fiind şi concluzia INC prezentată de Băsescu. Filmul difuzat de Gardianul şi pus pe net era oricum modificat, în sensul că fusese comprimat şi fusese introdusă sigla ziarului.

În plus, şi cei care au copiat filmul pe CD şi i l-au dus la INC puteau foarte bine să intervină pe el şi să-l modifice. De altfel, oricare român din cei 22 de milioane putea să copieze filmul, să-l modifice, iar dacă îl ducea la INC primea aviz că este o copie, mai spun sursele citate. În concluzie, ceea ce a prezentat şeful statului este un act de avizare tehnică, de examinare din punct de vedere tehnic a unei piese - filmul copiat pe un CD. Alecu Racoviceanu, membru în consiliul editorial al ziarului Gardianul, a declarat că nu ştie pe ce copie a fost făcută expertiza, nefiind solicitat suportul primit la redacţie.

"Habar nu am pe ce copie a fost făcută această miniexpertiză, pentru că nu e vorba despre o expertiză, ci despre un aviz. Nouă nu ne-a fost solicitat suportul electronic pe care noi am avut iniţial aceste imagini", a declarat Alecu Racoviceanu.

Înaintea prezentării concluziilor INEC, Băsescu a făcut o rectificare la Realitatea FM. După ce a acuzat Gardianul şi Realitatea TV că au avut rezultatul unei expertize INEC care spunea că filmuleţul de la Ploieşti este trucat, dar totuşi au publicat imaginile, Băsescu a recunoscut că declaraţia sa a fost greşită. El a declarat că "probabil" a vrut să spună că instituţiile media vizate au avut analiza unui expert independent, şi nu o expertiză a INEC. "Probabil că voiam să spun că de la un expert INEC", a explicat el.

×
Subiecte în articol: observator aviz inec clip video basescu