x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Haos în Casele de Pensii din România. Seniorii riscă să nu își mai primească pensiile. Greva generală continuă

Haos în Casele de Pensii din România. Seniorii riscă să nu își mai primească pensiile. Greva generală continuă

de Redacția Jurnalul    |    27 Noi 2023   •   21:19
Haos în Casele de Pensii din România. Seniorii riscă să nu își mai primească pensiile. Greva generală continuă
Sursa foto: Federația Sindicatelor din Ministerul Muncii

Protestele continuă în zeci de instituții publice din toată țara. Mii de angajați din Casele de Pensii, Direcțiile de Sănătate publică și Inspectoratele de Muncă sunt în grevă. Funcționarii publici au oprit activitatea până când salariile vor fi majorate.

Potrivit Antena 3 CNN, dacă Guvernul nu găsește curând o soluție, pensionarii riscă să nu-și încaseze pensia. Angajaţii instituțiilor din subordinea Ministerului Muncii refuză să mai lucreze. Cu pancarte în mâini, au ieșit din birouri și din spatele ghișeelor pentru a protesta în fața caselor de pensii și a direcțiilor de sănătate publică.

"Fără discriminare, salarii egale", au strigat în cor funcționarii. 

Angajații vor salarii similare cu cele ale funcționarilor din aparatul central, de la Casa de Sănătate ori de la Fisc, care au venituri lunare cu 2.000 lei mai mari.

"Sunt diferențe foarte mari, discrepanțe. Noi suntem hotărâți să nu cedăm. Mergem în continuare cu greva, restul colegilor, o parte sunt în protest. Vom merge în continuare până se va găsi o soluție, cum s-a găsit la Sănătate, la ANAF.

"Dorim pe cei în funcții decizionale să ia o decizie și pentru noi, să ne respecte munca, să ne respecte ca oameni", spune o femeie.

"Se schimbă legea. Muncim foarte mult pe salarii foarte mici și vrem egalizarea salariilor", mai spune cineva.

Pensionarii riscă să nu primească pensia | Grevă generală, în zeci de instituții din România

"Noi avem 4.800 de lei cu sporuri cu tot. Nimic nu e separat. Totul este băgat în salariu ca să fie impozitat", mai spune cineva.

 Angajații caselor de pensii din București și Ilfov reclamă și lipsa personalului. Pentru a acoperi deficitul oamenii spun că fac ore suplimentare pentru care nu primesc niciun leu în plus.

"Nu vine din urmă nimeni. Cei care vin nu rămân. La ora actuală posturile sunt blocate și ne chinuim. Volumul de muncă practic s-a dublat. Ne chinuim în condițiile astea", mai spun funcționarii.

Neajunsurile i-au scos în stradă și pe funcționarii publici din județele Mureș, Timiș, Bihor, Arad, Vaslui sau Buzău, pentru că salariile lor nu au mai crescut de şapte ani.

"Noi nu suntem o cenușăreasă a acestor guvernanți", mai spune cineva. 

Ghișeele nu vor fi deschise pentru oameni, nu vom lucra cu publicul", mai spune un funcționar.

Dacă oficialii nu vor găsi o soluție, pensionarii riscă să nu-și încaseze pensiile și nu sunt singura categorie de cetățeni afectați.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

pensii

 

×
Subiecte în articol: pensii greva generala