x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Avarie majoră. Circa 1.000 de blocuri, fără apă caldă şi încălzire pentru remedierea unei avarii pe Magistrala Griviţa

Avarie majoră. Circa 1.000 de blocuri, fără apă caldă şi încălzire pentru remedierea unei avarii pe Magistrala Griviţa

de Redacția Jurnalul    |    09 Ian 2024   •   13:15
Avarie majoră. Circa 1.000 de blocuri, fără apă caldă şi încălzire pentru remedierea unei avarii pe Magistrala Griviţa

Furnizarea agentului termic pentru apă caldă şi încălzire va fi sistată pentru aproximativ 1.000 de blocuri din Sectorul 1 şi parţial din sectoarele 2, 5 şi 6 până miercuri, ora 23,30, pentru remedierea unei avarii produse la Magistrala Griviţa pe şoseaua Grozăveşti.

Potrivit unui comunicat al Termoenergetica transmis, marţi, în Sectorul 2 zonele afectate sunt: şoseaua Ştefan cel Mare şi bulevardul Lacul Tei, în sectorul 5 Calea 13 Septembrie, şoseaua Panduri, Spitalul Municipal, precum şi strada Nicolae Filimon, Calea Griviţei, bulevardul Constructorilor şi complexele studenţeşti "Leu" şi "Regie" din Sectorul 6.

Avaria s-a produs pe magistrala Griviţa, pe conducta cu diametrul de 1.000 de milimetri. Au fost începute, în regim de urgenţă, manevrele de sectorizare, închidere şi golire a conductei, apoi cele de aerisire. Ulterior, vor fi efectuate sudurile pentru reparaţia avariei şi încărcarea magistralei.

Dispeceratele Companiei Municipale Termoenergetica Bucureşti şi echipele de intervenţie lucrează permanent pentru soluţionarea problemelor apărute. Pe măsură ce lucrările se finalizează, punctele termice vor fi repuse în funcţiune mai repede decât termenul estimat.

Clienţii au la dispoziţie informaţii prin mesajele preînregistrate la numărul de telefon 031.9442 sau alte detalii la 0800.820.002, precum şi prin aplicaţia Termoalert. 

Burduja:  „Am fost nevoiţi să oprim forţat CET Grozăveşti, pentru ca nu are cum să mai livreze agentul termic”

Ministrul Energiei Sebastian Burduja a anunţat că există o avarie majoră la magistrala Griviţa, în reţeaua de termoficare gestionată de Primăria Capitalei, fiind o consecinţă a lipsei investiţiilor, a nepăsării şi incompetenţei ultimilor primari. „Echipele de la ELCEN au luat deja măsuri rapide pentru a preveni o situaţie de îngheţ”, a mai precizat liberalul.

„La nivelul Bucureştiului ne-a fost semnalată o avarie majoră la Magistrala Griviţa, avarie care va afecta atât locuitorii Sectorului 1, cât şi o parte a locuitorilor Sectorului 2. Mai mult, am fost nevoiţi să oprim forţat CET Grozăveşti, pentru ca nu are cum să mai livreze agentul termic. Oprirea forţată a unui CET de asemenea dimensiuni în condiţii de ger creşte pericolul de îngheţ în instalaţii cu potenţiale consecinţe dezastruoase asupra echipamentelor care se pot efectiv «sparge». Echipele de la ELCEN au luat deja măsuri rapide pentru a preveni o situaţie de îngheţ. Oprirea forţată a centralei înseamnă şi reducerea producţiei, cu impact asupra situaţiei economico-financiare a societăţii. Cine răspunde?”, a mai explicat ministrul Energiei.

El a mai spus că tronsonul de reţea făcea parte din obiectivul numărul 7 al proiectului de reabilitare pe fonduri europene prin POIM 2014-2023.

„Au fost disponibili peste 200 de milioane de euro din fonduri europene, încă din 2020, finanţare care putea fi accesată până la finalul anului trecut. Întârzierea lucrărilor de reabilitare din mandatele Firea şi Dan îşi face simţite efectele. Din cauza indolenţei şi a nepăsării Primăriei Generale, zeci de mii de bucureşteni din peste 1000 de blocuri stau astăzi în frig şi fără apă caldă”, a conchis Burduja.

×
Subiecte în articol: blocuri apa calda incalzire