Persoanele nemulţumite de noua modalitate de impozitare a drepturilor de autor sunt cele care se foloseau abuziv de astfel de drepturi, pentru că de fapt nu intrau sub incidenţa legii, iar Guvernul nu a făcut decât să vegheze la respectarea legii, a declarat, miercuri, premierul Emil Boc.
"Normal că aceia care până acum nu plăteau aceste lucruri, fiind puşi în situaţia să plătească contribuţii evident că sunt nemulţumiţi. După cum sunt nemulţumiţi foarte mulţi cei care, profitând de situaţia legii cu privire la drepturile de autor, în loc ca de această lege să beneficieze numai aceia care erau cu adevărat creatori şi erau, în sensul legii, beneficiari ai prevederilor respective, ea s-a aplicat abuziv şi foarte mult, de la şoferi, mecanici şi alte categori sociale. Nu plăteau contribuţii la asigurări sociale pentru că intrau sub incidenţa Legii drepturilor de autor. Noi am strâns şurubul şi am spus: «Fraţilor, toată lumea trebuie să respecte legea». Cei care sunt cu adevărat şi intră sub incidenţa drepturilor de autor, categoric beneficiază de prevederile legii, cei care au încercat şi încearcă să folosească legea ca un mijloc ca să nu plătească dări către stat: «Nu se mai poate!»", a spus Emil Boc. Premierul a arătat că modificarea Codului Fiscal are ca obiectiv lărgirea bazei de impozitare şi diminuarea evaziunii fiscale în domeniu, subliniind că există 10,8 milioane de români care nu plătesc contribuţii de sănătate.
Circulară pentru scutirea de penalităţi
Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a declarat, miercuri, că va emite o circulară prin care va solicita autorităţilor care înregistrează declaraţiile de venituri din activităţi independente să nu perceapă penalizări la întârzieri până când noul sistem de impozitare nu va deveni pe deplin funcţional. "Nici măcar până la sfârşitul lunii viitoare nu o să se plătească astfel de penalizări, pentru că penalizarea nu este făcută pentru a obliga un om să vină mâine la dată. Până se aşează sistemul, vin toţi, îşi depun declaraţiile, le verificăm, nu se percep astfel de penalizări. Penalizările se percep de obicei pentru rea-credinţă, după ce se încheie această perioadă o să vedem cine nu a venit, de ce nu a venit, de la caz la caz", a arătat ministrul Muncii. El a adăugat că va emite o circulară în acest sens, iar joi, la ora 10.00, va organiza la Ministerul Muncii o conferinţă de presă pe această temă.
Citește pe Antena3.ro